logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS APC Back-UPS AVR 500 BP500i - szybkie rozładowanie po wymianie akumulatora

da1k1 18 Sty 2025 23:15 477 20
  • #1 21399211
    da1k1
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Biały UPS APC Back-UPS AVR 500 model BP500i.

Jest sobie UPS APC Back-UPS AVR 500 model BP500i. Wyłączyłem go na prawie miesiąc i po ponownym włączeniu zapaliła się czerwona dioda, że akumulator jest kaput. Dawno nie był wymieniany (o ile w ogóle) i kupiłem następny (taki sam), dioda zgasła, a UPS wydawało się, że działa. Tknęło mnie po jakimś czasie (w sensie miesiące) i zrobiłem test, ile on wytrzyma. Zgasł w zasadzie natychmiast, a podłączony jest tylko prawie 10-letni komputer stacjonarny (Lenovo M700 w obudowie SFF) i to bez monitora. Podłączyłem na próbę zasilacz 45 W od laptopa i UPS działa, w sensie ładuje laptopa i to dość długo (nie mam dokładnej liczby).

Pytanie mam więc, co sprawdzić w UPS-ie, żeby stwierdzić ewentualną usterkę i czy opłaca się go w ogóle reanimować? Czy może to czas (choć niechętnie) kupić następny? Idea jest taka, że UPS w przypadku braku prądu ma pozwolić na spokojne wyłączenie komputera oraz gdyby były jakieś skoki/spadki napięcia, to żeby się on nie resetował.
  • #2 21399218
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    Ocena: 345
    Albo wymieniasz na niskiej jakości akumulatory, albo masz problem z sekcją ładowania w UPS-ie, czego raczej bym się nie spodziewał w tym APC. Sam serwisuję czasem UPS-y od APC, głównie w moje ręce wpada czarna seria, tyle że tam zwykle mimo wymiany aku dalej sygnalizują konieczność ich wymiany, mimo sprawnej baterii, pozostawiając UPS-a w ciągłym piszczeniu. Natomiast to, o czym piszesz (nie widzę tego u siebie na pomiarach), raczej mówi mi o tym, że masz albo zbyt duże obciążenie tym komputerem i UPS ma za małą moc, albo co bardziej prawdopodobne, bateria ma już tak słabe parametry pracy, że przy dużym obciążeniu bardzo szybko spada jej napięcie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21399480
    da1k1
    Poziom 10  
    Jaki był poprzedni akumulator to nie wiem i już tego nie sprawdzę, ten co jest to jakiś no name, tzn. jest ładny niebieski nazywa się Bluebox TB-12-9-AB, ma nawet nadrukowany adres polskiej firmy i strony www, tyle, że na google maps nie ma takiego budynku, a strona www się nie otwiera. Da się go sprawdzić zwykłym miernikiem czy trzeba mieć jakiś specjalny sprzęt jak np.: mają do sprawdzania akumulatorów w aucie?

Sam komputer bierze w porywach 100W (a przynajmniej tyle pokazał watomierz) + jeszcze monitor to razem max. 150W z jakimś tam zapasem. UPS nominalnie ma moc 300W/500VA więc nie powinien go ten PC przeciążać.
  • #5 21399582
    da1k1
    Poziom 10  
    mgim napisał:
    Podłącz żarówkę samochodową 21 W (45W)

21W to chyba 5W? Nie spotkałem 21W o mocy 45 wat. Domyślam się, że chodzi Ci o obciążenie akumulatora stałym prądem i sprawdzenie jak się w czasie to zachowuje?
  • #8 21399924
    da1k1
    Poziom 10  
    Zrobiłem test z żarówką. Akumulator niepodłączony na początku pokazał 13 V, po podłączeniu żarówki 11,2 V i w ciągu minuty napięcie spadło do 10,5 V, a pół minuty później do 8,7 V. Po wyłączeniu żarówki napięcie skoczyło do 12,4 V i chwilę później wróciło do poziomu 12,8 V. Wygląda więc, że to akumulator jest do bani. Jakiej firmy wybrać następny, niekoniecznie oryginalny APC, bo koszt baterii będzie pewnie wyższy niż zakup nowego UPS-a :) ?
  • #10 21400167
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 188
    Akumulatory APC to w zasadzie CSB, kup i będzie spokój na lata. Nie ma sensu bawić się w eksperymenty dla kilku cebulionów.
    Dodam że każdy akumulator CSB powinien mieć naklejkę z datą produkcji, jeżeli takiej nie posiada to sprzedawca oszukuje.
  • #11 21400227
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3533
    Trzeba podłączyć UPS do komputera kabelkiem i użyć oprogramowania od producenta.
  • #13 21400304
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3533
    No bo nowy akumulator się nie ładuje bez resetu w oprogramowaniu.
  • #14 21400359
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 641
    Doskonale wiem, ale pomiary "zużycia" były poza UPS_em. Jak akku chłam - to nawet nie wiem jaki prostownik / ładowarkę byś zastosował - to i tak będzie trup. Gdyby go nie ładował - to by było "na starcie" ok 10 - 10,5 V. A ten model resetujesz "z przycisku".
  • #15 21400390
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    Ocena: 345
    mgim napisał:
    "Green cell" albo "Batimex"

Ja osobiście mam słabe opinie o tych dwóch, bo to typowy chińczyk markowany naklejką. Stosuję zwykle SSB, który też jest chińczykiem ale daje radę. Zaprzyjaźniony serwis montuje tylko CSB i u niego śmiga na tym większość firm, banków i innych instrytucji które obsługuje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21431330
    da1k1
    Poziom 10  
    Nowy akumulator (co prawda zamówiłem Green Cell, a dostałem MWP, ale uznałem, że jeden pies ;) Na CSB nie było zgody) rozwiązał sprawę. Przetestowałem raz i drugi, co się wydarzy, jak zniknie zasilanie, i komputer normalnie pracował jeszcze 15 minut i dawał się zamknąć. Dziękuję za pomoc.

Dopytałbym jeszcze o kabel, żeby a) zautomatyzować wyłączanie komputera b) robić cyklicznie testy akumulatora (w innym miejscu na innym APS mam tak zrobione i działa to fajnie). W tym UPS jest z tyłu 9-pinowe gniazdo szeregowe (tak zakładam), czy żeby to podłączyć po USB do komputera, to wystarczy kabel RS-RS i przejściówka USB-RS, czy musi być jakiś specjalny kabel?
  • #19 21431931
    da1k1
    Poziom 10  
    USB to nie ma :)

Tył zasilacza UPS z gniazdami i portem interfejsu komputerowego.
  • #20 21431939
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5422
    @da1k1
    Allegro: Numer oferty: 15707623139
    Powinno zadziałać.
  • #21 21432054
    da1k1
    Poziom 10  
    Spróbuję. Dziękuję.

W między czasie znalazłem, że APC do tych UPSów ma kable RS-RS o numerach 940-0020 (simple) i 940-0024 (smart). I fajnie, ale jak się już taki kabel trafi to kosztuje więcej niż wart jest UPS ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z UPS APC Back-UPS AVR 500 (model BP500i), który po wymianie akumulatora szybko się rozładowuje. Po długim okresie nieużywania, nowy akumulator (Bluebox TB-12-9-AB) nie zapewniał odpowiedniej wydajności, co potwierdziły testy napięcia. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie jakości akumulatora oraz obciążenia UPS-a. Rekomendowano akumulatory marek Green Cell i CSB jako bardziej niezawodne. Po wymianie akumulatora na Green Cell, problem został rozwiązany, a użytkownik uzyskał 15 minut pracy komputera po zaniku zasilania. Użytkownik dopytał również o kabel do automatyzacji wyłączania komputera i testów akumulatora, co doprowadziło do dyskusji na temat odpowiednich kabli do podłączenia UPS-a do komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA