logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mini Cooper S R56 2012 - problem z uruchomieniem auta.

RF2 19 Sty 2025 01:07 2376 9
REKLAMA
  • #1 21399272
    RF2
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Mini S R56 2012 r. Mam problem z uruchomieniem tego auta. Pytanie podstawowe jest takie, czy pompa paliwa w zbiorniku powinna cały czas dostawać napięcie i być w pracy? Podczas próby uruchomienia samochodu sprawdziłem kontrolką, czy jest napięcie zasilające pompę. Okazało się, że napięcia brak. Bezpośrednio z akumulatora przewodem zasiliłem pompę przez około 3-4 sekundy (wyraźnie słychać pracę pompy) i auto uruchomiłem bez problemu. Po około minucie, może dwóch, zgasło. Co ciekawe, podczas pracy silnika nie było napięcia na pompie paliwa. Wiem, że przy silniku jest pompa wysokiego ciśnienia i tutaj mam kolejne pytanie: czy ona również ma za zadanie zasysać paliwo ze zbiornika, a ta w zbiorniku dostaje impuls do pracy tylko wtedy, kiedy silnik tego wymaga? Jak inaczej wytłumaczyć pracę silnika bez napięcia na pompie paliwa w zbiorniku i bez jej pracy?
  • REKLAMA
  • #2 21399308
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3401
    Podczas pracy silnika pompa w zbiorniku pracuje cały czas. Nie wiem jak w Mini ale ogólnie czasami jest tak że już po włączeniu zapłonu pompa załączana jest na 3/4 sekundy celem dopompowania paliwa (w grupie VAG już po otwarciu drzwi) następnie jest wyłączana i załączana ponownie podczas kręcenia rozrusznikiem, czasami jest załączana tylko podczas kręcenia rozrusznikiem no i dale podczas pracy silnika. Twoje auto odpaliło na pewien czas po dopompowaniu paliwa i normalne jest że zgasło po jego wyczerpaniu z filtra. Pompa wysokiego ciśnienia nie zaciąga sama paliwa ze zbiornika. Bezpieczniki sprawdziłeś bo na 99% taki występuje od pompy.
  • #3 21399605
    RF2
    Poziom 3  
    Generalnie również uważam , że tam powinno być napięcie cały czas podczas pracy silnika ale ... mimo wszystko zastanawia mnie to powiedzmy wzbudzenie pompy na krótko i praca silnika przez minute, dwie już bez napięcia na pompie paliwa. Paliwo nie leci opadowo do pompy wysokiego ciśnienia z filtra paliwa .Filtr paliwa jest tutaj zamontowany w koszu w zbiorniku paliwa bardzo podobnie jak cały ,,smok'' pompy paliwa. Czyli teoretycznie po odłączeniu napięcia z pompy auto powinno natychmiast zgasnąć bo skąd niby ma być ciśnienie między pompą paliwa a pompą wysokiego ciśnienia ? Po prostu tak na ,,chłopski rozum'' może się wydawać , że pompa wysokiego robi jakieś podciśnienie aby wyciągną paliwo z filtra. Zastanawia mnie to ale może niepotrzebnie , sam już nie wiem. Co do bezpieczników to sprawdziłem , wszystko jest ok (bezpiecznik od pompy powinien znajdować się w skrzynce bezpieczników znajdującej się w pojeździe) . Z opisu znalezionego w necie doczytałem , że w komorze silnika jest skrzynka bezpieczników i przekaźniki , jeden z nich ma być od pompy paliwa .Ponieważ są tam trzy identyczne przekaźniki (te same symbole, ta sama ilość pinów) pozamieniałem je miejscami , niestety nic to nie pomogło . Zastanawiam się czy gdzieś po drodze nie ma ,,przerwy'' , czy np.coś nie mogło się wydarzyć na skrzynce bezpieczników np. jakieś upalone złącze lub pin. Znalazłem przewód między skrzynką bezpieczników a pompą paliwa w zbiorniku , ma przejście .Nie dogrzebałem się jeszcze w drugą stronę czyli skrzynka bezpieczników a wyjście z przekaźnika paliwa. . Na tą chwilę trochę mnie to już zmęczyło .
  • REKLAMA
  • #4 21399622
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Dla kogoś kto ma pojęcie to podejrzewam że namierzenie usterki to 5 minut roboty. Podaj jaki masz silnik. Bo ja sprawdzając dla N47 i bezpiecznik i przekaźnik od pompy są w kabinie a nie pod maską.
  • REKLAMA
  • #5 21399761
    RF2
    Poziom 3  
    2012 r. 1.6 benzyna 184 km. Oznaczenie silnika, z tego co znalazłem, to N18.
    Czy 5 minut? Dla kogoś, kto zna dobrze te auta i w nich siedzi, to może tak. Wymiana przekaźnika czy bezpiecznika to pikuś, gorzej jak faktycznie gdzieś na instalacji jest przerwa. Dobrze, muszę sprawdzić tą skrzynkę bezpieczników w kabinie, ale to już raczej nie dzisiaj.
  • #6 21399929
    ŁukaszB666
    Poziom 24  
    Ocena: 790
    >>21399272
    Pompa wysokiego ciśnienia sama z siebie nie zaciągnie paliwa ze zbiornika.
    Do prawidłowego działania potrzebuje 4 bary na zasilaniu i tyle powinna jej nabić pompa w zbiorniku, po czym się wyłączy i uruchomi znowu podczas kręcenia.
    Jak podłączając na krótko nabiłeś ciśnienie, to odpalił i chodził, dopóki było w przewodach.
    Trzeba szukać po bezpiecznikach, przekaźnikach, wiązce.
  • #7 21400109
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Jeżeli masz taką skrzynkę to bezpiecznik nr 46 i przekaźnik R5.

Schemat skrzynki bezpieczników z zaznaczonym bezpiecznikiem nr 46 i przekaźnikiem R5.
  • #8 21400144
    RF2
    Poziom 3  
    piotrekwoj1 - dzisiaj nie podchodziłem do auta, ale z tego co kojarzę z wczorajszego dnia, to moja skrzynka bezpieczników w kabinie jest troszkę inna. Tak czy inaczej, przejrzę ją uważnie jeszcze raz, może jutro znajdę na to trochę czasu. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, może jeszcze ktoś się wypowie. Jak zlokalizuję usterkę, dam znać, co było uszkodzone.
  • REKLAMA
  • #9 21444037
    RF2
    Poziom 3  
    Usterka została usunięta już jakiś czas temu, dla porządku i być może pomocy dla innych opiszę co i jak.
    Po prawej stronie kabiny przy prawej nodze pasażera znajduje się płyta elektroniczna z bezpiecznikami. Tam znajduje się bezpiecznik od pompy paliwa, który był sprawny i na którym było napięcie. Problemem okazał się przekaźnik pompy, który nie jest widoczny na płycie. Jest on wlutowany w płytę od jej wewnętrznej strony. Sprawa typowa do naprawy przez elektronika lub dla kogoś, kto ogarnia takie sprawy, posiada odpowiednie schematy i odpowiedni sprzęt do lutowania. Płyta została rozlutowana, przekaźnik również i został wlutowany nowy element. Po zamontowaniu płyty do auta wszystko hula jak trzeba.
    Wszystkim, którzy zainteresowali się tematem i chcieli pomóc, bardzo dziękuję.
  • #10 21848347
    remi25021
    Poziom 6  
    Witam. Masz jakieś namiary na gościa, co ci to robił, bo mam to samo. Pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Mini Cooper S R56 z 2012 roku z silnikiem 1.6 benzyna (N18) miał problem z uruchomieniem z powodu braku napięcia na pompie paliwa w zbiorniku. Pompa paliwa powinna pracować podczas kręcenia rozrusznikiem oraz cały czas podczas pracy silnika, dostarczając paliwo pod ciśnieniem około 4 barów do pompy wysokiego ciśnienia, która sama nie zasysa paliwa ze zbiornika. Po krótkim zasileniu pompy bezpośrednio z akumulatora auto odpaliło, ale zgasło po wyczerpaniu ciśnienia w przewodach paliwowych. Sprawdzono bezpieczniki i przekaźniki, które w Mini Cooper S R56 mogą znajdować się w kabinie, a nie pod maską. Ostatecznie usterka została zlokalizowana w przekaźniku pompy paliwa wlutowanym na wewnętrznej stronie płyty elektronicznej z bezpiecznikami przy prawej nodze pasażera. Wymiana tego przekaźnika przez lutowanie przywróciła prawidłową pracę pompy i umożliwiła uruchomienie auta bez problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA