logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung WW80T734ABHA Nowa pralka stukanie i krzywy bęben podczas wirowania, co robić?

greniu322 20 Sty 2025 13:14 2742 11
REKLAMA
  • #1 21401363
    greniu322
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Dzisiaj przywieźli mi i zainstalowali nową pralkę Samsung. Po włączeniu zrobili kalibrację bębna i puścili pranie na pusto, aby się przepłukała z fabrycznego syfu. Wszystko jest ok do momentu wirowania. Słychać stukanie, plus bęben jest wyraźnie krzywy, że tak powiem. Nie znam się na tym zbytnio, ale nie podoba mi się to i teraz pytanie do specjalistów. Czy to się jakoś ułoży z czasem, bo jeśli nie, to wydaje mi się, że to wpłynie na żywotność pralki. Po drugie, czy to jest dobra podstawa do ewentualnej reklamacji? Pozdrawiam

AI: Jaki jest dokładny model pralki Samsung, którą zainstalowano?
    WW80T734ABHA
    AI: Czy podczas instalacji usunięto wszystkie śruby transportowe z pralki?
    Tak, oczywiście
  • REKLAMA
  • #2 21401377
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1842
    Reklamuj. Będzie tylko gorzej. To jest metal, nic się w nim nie ułoży z czasem.
    Nie mogę pojąć dlaczego nie zadano tego pytania osobom, które dokonały pierwszego uruchomienia i wzięły kasę za to ...
    Pralka w czasie wirowania ma tylko szumieć a nie wydawać stuki jak jazda po koleinach.
  • REKLAMA
  • #3 21401382
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    Na prawdę w nowej pralce masz luz? Weź w dłoń kosz(ta część obrotowa) i sprawdź, czy jest luz góra -dół.
  • #4 21401409
    greniu322
    Poziom 2  
    >>21401377 wiesz co gość uruchomił cykl prania chwilę pogadaliśmy i się ulotnil bo przecież nie będzie czekał 1.5 godziny do wirowania a tylko przy wirowaniu tak stuka więc ja też zorientowałem się że bęben jest krzywy dopiero jak usłyszałem hałas przy wirowaniu . Przeoralem google no I jedni mówią że żaden bęben w pralce nie jest idealny i że to norma a drudzy jak Ty że reklamacja ... I ja osobiście chyba będę skłaniał się w stronę reklamacji ... Dzięki za odpowiedź... Pozdro

Dodano po 3 [minuty]:

>>21401382 nie ma żadnego luzu , sprawdzałem ... Krzywy bęben raczej jest przyczyną ... Chyba ?
  • #5 21401416
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 434
    greniu322 napisał:
    że to norma

Bo to norma, wstaw z 5 kg i posłuchaj.
  • #6 21401419
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Zrób z jedno pranie, być może wszystko się ułoży, bo przecież takich koszy nikt nie wyważa jak koła samochodowe...a tak swoją drogą ile ludzi kupuje pralki osobiście, czy internetowo, nikt im nie ustawia/uruchamia pralki i co? siedzą i patrzą w okienko, czy ma luz.
  • #7 21401425
    greniu322
    Poziom 2  
    >>21401377 druga sprawa jest taka że owszem może stukać ale jak się pranie źle ułoży a nie na pustym przebiegu ... W ogóle ona raz że stuka to jeszcze całą się trzęsie . Cholera dałem za to gówno 800 euro i chyba mam nauczkę żeby w azjatyckie firmy nie iść.

Dodano po 6 [minuty]:

>>21401419 nie no była opcja ze zabierają stara pralkę i nowa wnoszą i uruchamiają ... Wszystko poszło sprawnie no ale tak jak pan mówi nikt nie będzie czekał ... Poprzednia pralkę która umarła po 12 latach jak puszczałem na pusto żeby przepłukać to było słychać tylko silnik a tutaj przepraszam ale totalny sxok
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21401448
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1842
    Sebastian_M26 napisał:
    greniu322 napisał:
    że to norma

Bo to norma, wstaw z 5 kg i posłuchaj.

Jeśli z bubla zrobi się "normę" to te całe gwarancje i rękojmie można o kant stołu potłuc. Albo coś jest sprawne i dobre albo uszkodzone i źle działające. Nie nazwę bylejakość "normą", lecz oszustwem skierowanym na maksymalizację zysków, bo w ten sposób nasze prawa jako klienta ograniczone zostaną jedynie do prawa zakupu a potem to już tylko "spadaj na drzewo"...
    Już jedną "normę" zaakceptowaliśmy - działanie TV LED do max 2 lat, teraz zgodzimy się na AGD i to już po odpakowaniu?...
    REKLAMUJ.
  • Pomocny post
    #9 21401455
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21401425 Opcja, ze uruchamiają, to zgoda, ale to chodzi o to, ze wielu ludzi nie ma pojęcia o tym, jak podłączyć dwa węże - jeden do wody, a drugi do kanalizacji, nie wspominając o tym, że trzeba wyjąć śruby unieruchamiające bęben na czas przenoszenia/przewożenia. Tak jak kurier nie czeka już od wielu lat na rozpakowanie paczki, tak i ci co wnoszą pralkę , nie będą siedzieć godzinę, aż program się cały odbędzie.

Dodano po 8 [minuty]:

krakarak napisał:
    Już jedną "normę" zaakceptowaliśmy - działanie TV LED do max 2 lat

Tak tutaj masz rację, choćby był sprawny, to nie odbiera programów, bo co jakiś czas wprowadza się nowe częstotliwości, czy inne jakieś działania. A wszystko po to, by telewizor nie odbierał nadawanych programów i albo kupujemy nowy, albo trzeba dokupić "przystawkę', a za kilka lat ta "przystawka" też nie będzie działać. itd...
  • REKLAMA
  • #10 21401477
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1412
    Dla mnie wygląda na źle wypoziomowaną
  • #12 21401741
    greniu322
    Poziom 2  
    Dobra, zadzwoniłem, okazało się, że jednak wada fabryczna. Przeprosili i w sobotę przywiozą nową pralkę... Dzięki wszystkim za odzew. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nową pralką Samsung WW80T734ABHA, która podczas wirowania wydaje stuki i ma krzywy bęben. Po kalibracji i pierwszym uruchomieniu pralki, hałas występuje tylko w trakcie wirowania, co budzi obawy o jej trwałość. Użytkownicy forum sugerują, że problem może być spowodowany wadą fabryczną lub niewłaściwym wypoziomowaniem urządzenia. Wiele osób zaleca reklamację, argumentując, że takie stuki nie są normalne dla nowego sprzętu. Ostatecznie, użytkownik skontaktował się z serwisem, który potwierdził wadę fabryczną i zaproponował wymianę pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA