logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony ST-S120 - Tuner działa cicho mimo poprawnego wyszukiwania stacji. Co robić?

johnny99 20 Sty 2025 19:38 459 10
REKLAMA
  • #1 21402007
    johnny99
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Witam.
    Posiadam tuner Sony St-s120.
    Sprzęt ten po podłączeniu normalnie znajduje stacje ale niestety strasznie cicho gra. Czy jest to jakaś jego przypadłość?
    Odtwarzacz CD gra bardzo głośno na tym samym wzmacniaczu.
    Tuner sprawdzony też na innym sprzęcie i zachowuje się tak samo.

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21403604
    johnny99
    Poziom 17  
    Tylko najdziwniejsze jest to że wszystkie stacje grają cicho a tylko RMF gra bardzo głośno.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21406171
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    Tu by się przydało nagranie kontrolne jak głośno na tym samym wzmacniaczu gra CD a jak gra tuner.
    Pojęcie "cicho" jest bardzo względne.
    W razie wątpliwości - jak masz czym zmierzyć - to na nóżce 8 układu LA1851 w szczytach modulacji FM nie powinno być mniej niż 380mV (typowo 560mV) wartości skutecznej sygnału audio. A potem porównać co się dzieje na wyjściu dekodera stereo tej samej kostki, czyli nogi 14, 15 i ile z tego finalnie wychodzi na chinch-ach, po przejściu przez tamtejsze wzmacniacze Q21, Q22 i filtry dolnoprzepustowe LC.
    Bez tego możemy sobie zdalnie subiektywnie oceniać, że coś jest cicho.
    Czy ten RMF to jest najmocniejsza stacja w twojej okolicy? Z tego co słyszę, to już nie RMF w skali Polski wygrywa chory ranking na pompowanie dźwięku, by słuchacz się jarał, że są najgłośniejsi.
    Na 25 nóżce LA1851 RMF jakie daje napięcie stałe? A jakie napięcie dają inne stacje?
    Załączniki:
    • Sony ST-S120 - Tuner działa cicho mimo poprawnego wyszukiwania stacji. Co robić? Sony ST-S120.jpg (1.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 21407485
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 531
    Kluczowe pytanie - czy automatyczne strojenie działa? Czy łapie stereo i czy stacje nie są "przesunięte" na skali? Np. stacja nadająca na 98,00 u Ciebie najlepiej odbiera na 98,05 MHz?
  • #7 21408181
    johnny99
    Poziom 17  
    >>21406171

Dzięki za podpowiedzi.
    Niestety nie jestem w stanie pomierzyć tych wszystkich parametrów. Posiadam tylko prosty miernik i nie mam dostępu do porządnego oscyloskopu.

Na tej 25 nóżce na każdej stacji mam ok 0,6v.

Natomiast martwi mnie jedna rzecz. Na nodze 28 opisanej na schemacie V-ref (w karcie katalogowej układu LA1851N opisana jako V-reg) mam 1,4V a chyba powinno być 2,3V?
  • #8 21409376
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 314
    Sprawdż tor sygnału lewego z 14 nóżki scalaka i porównaj z sygnałem z 15 nóżki scalaka prawego.
  • #9 21409472
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Kolega James596 zadał bardzo wazne pytanie na które nie odpowiedziałeś autorze wątku.
  • #10 21409491
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 314
    Odpowiedz konkretnie , wyszukuje stacje ale swieci stereo czy nie? Podaj z generatora sygnał na C 34 i 36 i sprawdz na wej wzmacniacza czy są jednakowe. Ale odłącz te kondensatory od scalaka.
  • #11 21418580
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    johnny99 napisał:
    Niestety nie jestem w stanie pomierzyć tych wszystkich parametrów. Posiadam tylko prosty miernik i nie mam dostępu do porządnego oscyloskopu.

Brak oscyloskopu nie wyklucza wykonanie pomiarów diagnostycznych.
    Nawet błąd pomiaru rzędu nastu % nie dyskwalifikuje użyteczności wyników takich mniej precyzyjnych pomiarów w diagnozowaniu usterek.
    Jaki miernik masz na pokładzie? Większość popularnych, budżetowych mierników cyfrowych, mierzy napięcia zmienne z założonym katalogowo błędem do 400Hz.
    Co nie wyklucza udanego, z niewielkim jeszcze błędem, pomiaru także i w paśmie audio do 20kHz, bo tam na wejściu AC miernika, przeważnie jest aktywny prostownik szczytowy na wzmacniaczu operacyjnym.
    Do bardziej przyjaznej diagnozy amplitudy audio w torze odbiornika, lepiej jest posłużyć się własnym generatorem UKF (do sklecenia w pół godziny), który zmodulujemy sygnałem 1kHz sinus o stałej amplitudzie (wtedy omijamy wkurzające skakanie cyferek na mierniku cyfrowym w takt modulacji), wtedy łatwiej diagnozować tor za demodulatorem FM, niż na skaczących amplitudach muzyki czy mowy ze studia danej stacji radiowej. Może być też najprostszy transmiter FM, który zmodulujesz mp3-jką z nagranym sinusem 1kHz.
    A jak sam miernik nie wyrabia już przy pojedynczych kilohercach, to do miernika dobudowujesz sobie takowy prostownik szczytowy na 2 wzmacniaczach operacyjnych (np. z książki: 24 proste układy elektroniczne do samodzielnego wykonania - moje hobby. Maria i Wojciech Nowakowscy) i mierzysz wtedy na zakresach stałoprądowych DC karmiąc miernik takowym przetwornikiem szczytowym.

Cytat:
    Na tej 25 nóżce na każdej stacji mam ok 0,6v.

A w pustym miejscu pasma (na szumie UKF, tam gdzie nie słychać żadnej stacji w okolicy) jakie wtedy masz napięcie na nodze 25?
    Mocna, pobliska, lokalna stacja powinna tam dawać nie mniej niż 2,1V (to już praktycznie zatkany tor p.cz. duża amplitudą sygnał, możliwy rozrzut do max 3,3V, typowo 2,9V). A jak nie masz mocnej stacji w okolicy to przy odbiorniku odpalasz np. transmiter FM. Jak taki nie zatka toru, to może być problem z głowicą lub wzmacniaczami p.cz. na tranzystorach poprzedzających LA1851.

Cytat:
    Na nodze 28 opisanej na schemacie V-ref (w karcie katalogowej układu LA1851N opisana jako V-reg) mam 1,4V a chyba powinno być 2,3V?

Zaczynasz od obadania co tam masz w układzie zapięte do 28, czy coś za bardzo jej nie obciąża, stąd wydajność prądowa nóżki okazuje się zbyt mała i napięcie przysiada.
    A zasilanie na 3 nodze masz w normie? W okolicy 11V?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z tunerem Sony ST-S120, który pomimo poprawnego wyszukiwania stacji gra bardzo cicho. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że różnica w głośności między tunerem a odtwarzaczem CD jest normalna, ponieważ sygnał wyjściowy tunera wynosi 410-775 mV, podczas gdy odtwarzacze CD generują 2 V lub więcej. Zauważono, że stacja RMF gra głośniej niż inne, co może sugerować różnice w sygnale nadawanym przez stacje radiowe. Użytkownik nie ma możliwości przeprowadzenia zaawansowanych pomiarów, ale zauważa, że napięcie na nodze 28 układu LA1851N jest niższe niż oczekiwane. Uczestnicy sugerują sprawdzenie toru sygnałowego oraz automatycznego strojenia, a także porównanie sygnałów z różnych nóżek scalaka.
REKLAMA