johnny99 napisał: Niestety nie jestem w stanie pomierzyć tych wszystkich parametrów. Posiadam tylko prosty miernik i nie mam dostępu do porządnego oscyloskopu.
Brak oscyloskopu nie wyklucza wykonanie pomiarów diagnostycznych.
Nawet błąd pomiaru rzędu nastu % nie dyskwalifikuje użyteczności wyników takich mniej precyzyjnych pomiarów w diagnozowaniu usterek.
Jaki miernik masz na pokładzie? Większość popularnych, budżetowych mierników cyfrowych, mierzy napięcia zmienne z założonym katalogowo błędem do 400Hz.
Co nie wyklucza udanego, z niewielkim jeszcze błędem, pomiaru także i w paśmie audio do 20kHz, bo tam na wejściu AC miernika, przeważnie jest aktywny prostownik szczytowy na wzmacniaczu operacyjnym.
Do bardziej przyjaznej diagnozy amplitudy audio w torze odbiornika, lepiej jest posłużyć się własnym generatorem UKF (do sklecenia w pół godziny), który zmodulujemy sygnałem 1kHz sinus o stałej amplitudzie (wtedy omijamy wkurzające skakanie cyferek na mierniku cyfrowym w takt modulacji), wtedy łatwiej diagnozować tor za demodulatorem FM, niż na skaczących amplitudach muzyki czy mowy ze studia danej stacji radiowej. Może być też najprostszy transmiter FM, który zmodulujesz mp3-jką z nagranym sinusem 1kHz.
A jak sam miernik nie wyrabia już przy pojedynczych kilohercach, to do miernika dobudowujesz sobie takowy prostownik szczytowy na 2 wzmacniaczach operacyjnych (np. z książki: 24 proste układy elektroniczne do samodzielnego wykonania - moje hobby. Maria i Wojciech Nowakowscy) i mierzysz wtedy na zakresach stałoprądowych DC karmiąc miernik takowym przetwornikiem szczytowym.
Cytat: Na tej 25 nóżce na każdej stacji mam ok 0,6v.
A w pustym miejscu pasma (na szumie UKF, tam gdzie nie słychać żadnej stacji w okolicy) jakie wtedy masz napięcie na nodze 25?
Mocna, pobliska, lokalna stacja powinna tam dawać nie mniej niż 2,1V (to już praktycznie zatkany tor p.cz. duża amplitudą sygnał, możliwy rozrzut do max 3,3V, typowo 2,9V). A jak nie masz mocnej stacji w okolicy to przy odbiorniku odpalasz np. transmiter FM. Jak taki nie zatka toru, to może być problem z głowicą lub wzmacniaczami p.cz. na tranzystorach poprzedzających LA1851.
Cytat: Na nodze 28 opisanej na schemacie V-ref (w karcie katalogowej układu LA1851N opisana jako V-reg) mam 1,4V a chyba powinno być 2,3V?
Zaczynasz od obadania co tam masz w układzie zapięte do 28, czy coś za bardzo jej nie obciąża, stąd wydajność prądowa nóżki okazuje się zbyt mała i napięcie przysiada.
A zasilanie na 3 nodze masz w normie? W okolicy 11V?