logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa subwoofera DIY z głośnikiem niskotonowym 'samochodowym' i zasilaczem ATX - wskazówki?

voyo 21 Sty 2025 01:05 975 9
REKLAMA
  • #1 21402516
    voyo
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Hej!

Planuję zbudować subwoofer DIY, bazując na głośniku niskotonowym dedykowanym do samochodu, wzmacniaczu samochodowym (zasilanym napięciem 12 V) oraz typowym zasilaczu komputerowym (ATX). Chciałbym poprosić Was o opinie, wskazówki i ewentualne ostrzeżenia dotyczące takiego rozwiązania.

Mój plan:
    Głośnik: Samochodowy głośnik niskotonowy o mocy >= 600 W RMS. (podoba mi się np. PIONEER TS-A30S4)
    Wzmacniacz: Klasyczny wzmacniacz samochodowy, wymagający zasilania 12 V (np. 20-30 A). Widziałem gotowce u Chińczyka, o nominalnej mocy 600 W w sensownej cenie.
    Zasilacz: Zasilacz komputerowy ATX z wyjściem 12 V i wydajnością prądową ~30 A, może więcej. Mam jakieś leżaki w garażu, od 300 do 750 W, ale pewnie mocy całkowitej, muszę sprawdzić, ile mocy dają na linii 12 V.
    Obudowa: Planuję zbudować obudowę dostosowaną do parametrów głośnika (nastawiam się na bass reflex).

Dlaczego takie podejście?
    Mam wrażenie, że wybór głośników niskotonowych w segmencie car-audio jest znacznie większy, co daje więcej opcji dopasowania ich do indywidualnych potrzeb.
    Gotowe wzmacniacze samochodowe o wysokiej mocy są znacznie tańsze niż sprzęt audio dedykowany do zastosowań domowych, co pozwala ograniczyć koszty projektu.

Moje pytania:
    Czy zasilacz ATX sprawdzi się w roli źródła zasilania dla wzmacniacza samochodowego? Jakie dodatkowe zabezpieczenia lub filtrację warto wprowadzić?
    Jakie zakłócenia mogą wystąpić przy zasilaniu wzmacniacza z zasilacza impulsowego i jak najlepiej je wyeliminować?
    Czy ktoś z Was budował podobny projekt? Jakie napotkaliście trudności i jak je rozwiązaliście?
    Czy jest sens stosowania dodatkowych kondensatorów przy wzmacniaczu, czy zasilacz ATX zapewni odpowiednią stabilność napięcia?

Moje obawy:
    Możliwość generowania zakłóceń i szumów przez zasilacz impulsowy (ATX).
    Stabilność napięcia na linii 12 V przy obciążeniu wzmacniacza.
    Konieczność dodatkowego chłodzenia wzmacniacza i zasilacza. Zwłaszcza w obudowie, która jednak chyba wymaga, aby była szczelna?
    Jeśli ktoś ma doświadczenie z podobnymi projektami, chętnie poznam Wasze wnioski czy sprawdzone rozwiązania.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i uwagi!
  • REKLAMA
  • #2 21402595
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    komentarz z mojej strony, osobiście cenię sobie jakość dźwięku, stąd taki a nie inny komentarz:
    voyo napisał:
    ...Planuję zbudować subwoofer DIY, bazując na głośniku niskotonowym dedykowanym do samochodu, wzmacniaczu samochodowym (zasilanym napięciem 12V) oraz typowym zasilaczu komputerowym (ATX). Chciałbym poprosić Was o opinie, wskazówki i ewentualne ostrzeżenia dotyczące takiego rozwiązania...
    ...Mój plan:
    Głośnik: Samochodowy głośnik niskotonowy o mocy >=600W RMS. (podoba mi się np PIONEER TS-A30S4)
    Wzmacniacz: Klasyczny wzmacniacz samochodowy, wymagający zasilania 12V (np. 20-30A). Widziałem gotowce u chinczyka , o nominalnej mocy 600W w sensownej cenie.
    Zasilacz: Zasilacz komputerowy ATX z wyjściem 12V i wydajnością prądową ~30A, może więcej. Mam jakieś leżaki w garażu, od 300 do 750W, ale pewnie mocy całkowitej, muszę sprawdzić ile mocy dają na lini +12V.
    Obudowa: Planuję zbudować obudowę dostosowaną do parametrów głośnika (nastawiam się na bass reflex).

- już jest słabo, głośnik samochodowy jest projektowany do konkretnego zastosowania, podobnie jak wzmacniacze samochodowe, a zasilanie tego z zasilacza komputerowego to chyba najbardziej odległe od jakości rozwiązanie.
    - ciekawe 12 V/30 A i 600 W? może sobie to policz i uwzględnij sprawność.
    voyo napisał:
    ...
    Dlaczego takie podejście?
    Mam wrażenie, że wybór głośników niskotonowych w segmencie car-audio jest znacznie większy, co daje więcej opcji dopasowania ich do indywidualnych potrzeb.
    Gotowe wzmacniacze samochodowe o wysokiej mocy są znacznie tańsze niż sprzęt audio dedykowany do zastosowań domowych, co pozwala ograniczyć koszty projektu...

- błędne podejście, zależy też od kryteriów, oczywiście że możesz łatwiej znaleźć głośnik samochodowy o absurdalnej mocy za bardzo małe pieniądze, czego nie da się zrobić w przypadku dobrej klasy subwoofera do kolumn audio. Ale obu nie da się nawet porównać.
    - nawet nie porównuj wzmacniaczy samochodowych z dobrymi wzmacniaczami audio, to inna półka i jakość.
    voyo napisał:
    ...
    Moje pytania:
    Czy zasilacz ATX sprawdzi się w roli źródła zasilania dla wzmacniacza samochodowego? Jakie dodatkowe zabezpieczenia lub filtrację warto wprowadzić?
    Jakie zakłócenia mogą wystąpić przy zasilaniu wzmacniacza z zasilacza impulsowego i jak najlepiej je wyeliminować?
    Czy ktoś z Was budował podobny projekt? Jakie napotkaliście trudności i jak je rozwiązaliście?
    Czy jest sens stosowania dodatkowych kondensatorów przy wzmacniaczu, czy zasilacz ATX zapewni odpowiednią stabilność napięcia?

Moje obawy:
    Możliwość generowania zakłóceń i szumów przez zasilacz impulsowy (ATX).
    Stabilność napięcia na linii 12V przy obciążeniu wzmacniacza.
    Konieczność dodatkowego chłodzenia wzmacniacza i zasilacza. Zwłaszcza w obudowie która jednak chyba wybaga aby była szczelna ?
    Jeśli ktoś ma doświadczenie z podobnymi projektami, chętnie poznam Wasze wnioski czy sprawdzone rozwiązania...

- Zasilacz ATX nie został zaprojektowany do pracy z urządzeniami audio, zwłaszcza chińczyki będą siać, mogą być nieprzewidywalne zachowania się czy sprzężenia, przydźwięki. Zauważ, że wybierając "wzmacniacz" samochodowy o absurdalnej mocy, który zapewne będzie w klasie D, więc zasilasz słaby zasilacz impulsowy (wzmacniacz) z jeszcze słabszego zasilacza impulsowego (ATX), to nie będzie miało nic wspólnego z audio, a raczej produkcją dźwięku.
    - nie podałeś kryteriów wyboru tej (jak dla mnie, przepraszam) karykaturalnej budowy/pomysłu. Uwzględniając komponenty, to będzie raczej zastosowanie domowe, ale z jakością to nie będzie miało nic wspólnego, to może produkować tylko hałas.
    Nie mniej świat należy do odważnych, buduj jeżeli chcesz, to może być dobre doświadczenie.
    Pozdrawiam
  • #3 21402681
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 531
    Miałem okazję słuchać subwoofera samochodowego tej firmy. Buczydło - to najlepsze określenie na to, co usłyszałem. Bierz pod uwagę, że kubatura samochodu jest zgoła inna niż kubatura pomieszczenia. To, że coś w samochodzie potrafi robić trzęsienie ziemii, nie oznacza że w domu zrobi tak samo. Obawiam się, że w przypadku takiego budżetowego głośnika, brzmienie w domu będzie dość kiepskie i przede wszystkim mało zróżnicowane.
  • REKLAMA
  • #4 21410048
    voyo
    Poziom 12  
    Ok, dziękuję Panowie za komentarze, są konkretne.
    Zwracam uwagę, że planuję zrobić subwoofer, więc coś, co z natury ma być ograniczone w paśmie i raczej właśnie głośno buczeć niż porządnie grać :D
    Mam już dość dobry zestaw kina domowego, ale mam dość duży salon, gdzie zestaw 5.0 przestał wystarczać, więc chciałem do nich właśnie dołożyć tylko coś do basów, z naciskiem na kino domowe (efekty) niż muzykę, więc sądzę, że to przede wszystkim ma być głośne i po prostu tylko "dawać kopa".

Ale do rzeczy - przeglądałem zasilacze, jakie mam do dyspozycji, żeby nic nie kupować - mam tylko 350 W, który daje 320 W na linii 12 V, żaden z zasilaczy komputerowych nie daje rozsądnej mocy na linii "minus". Przeglądałem dostępne układy wzmacniaczy, te najmocniejsze wymagają zasilania symetrycznego, największy zasilany napięciem 0-12 V, jaki znalazłem, to TDA3116 (może się mylę, poproszę o sprostowanie w takim przypadku). Trochę mało mocy, ale poszukam gotowca i może dla zabawy kupię jakiś gotowy moduł do subwoofera oparty na tym układzie i zobaczę, jak to się sprawdzi.
    Przysiadłem trochę nad researchem. Jakbym się uparł na jakiś gotowy wzmacniacz typowy do car-audio (więc zasilany 12 V, nie wiem na jakich układach), i odpowiednio dużej mocy - muszę mieć też mocny zasilacz, koszt takiego (bo nie mam na stanie nic mocniejszego) - to i tak masa kasy, bez sensu.

Sądzę, że docelowo, żeby zrobić coś mocnego samemu (ale z gotowych modułów) - trzeba by iść we wzmacniacz klasy D, zasilany impulsowo, ale z dedykowanym zasilaczem symetrycznym /- do wzmacniaczy audio. Moje typy to coś na układzie IRS2092S, do tego oczywiście dość mocny zasilacz impulsowy symetryczny.
    Na razie znalazłem takie rozwiązania, z gotowców -
    https://pl.aliexpress.com/item/10050082886469...9452c2hT1ED&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol
    plus
    https://www.aliexpress.com/item/1005006250874...ml?spm=a2g0o.cart.0.0.16aa452c3EyN64&mp=1
    lub takie coś
    https://www.aliexpress.com/item/1005004821442...ml?spm=a2g0o.cart.0.0.16aa452c3EyN64&mp=1

W obu przypadkach do tego preamp/filtr
    https://www.aliexpress.com/item/4000983665184.html?spm=a2g0o.cart.0.0.16aa452c3EyN64&mp=1

I to by w dalszym ciągu miało zasilić głośnik PIONEER TS-A30S4

Co myślicie o takim podejściu ?
  • REKLAMA
  • #5 21410185
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Ja wiem że moce działają na wyobraźnię tylko że zazwyczaj głośniki samochodowe mają niską skuteczność i te 87dB kończyn nie urywa. Nawet można się pokusić o stwierdzenie że wysoką mocą kompensuje się brak skutecznośći bo z reguły głośniki samochodowe mają ciężką membranę, cała ta akustyka to sztuka kompromisów bo ciężka membrana obniża FS głośnika i można go zestroić niżej ale tu wchodzi kolejny kompromis że im niżej stroimy tym mniej mocy wytrzyma głośnik. W małym pomieszczeniu takim jak samochód da to niezły rezultat ale w dużym będzie co najwyżej średnio i nie zagra jak w samochodzie.

Jak bym miał budować suba to bym nie kombinował tylko kupił taki moduł: https://allegro.pl/oferta/modul-wzmacniacza-subwoofera-aktywnego-jamo-sub550-nowy-16821178248

To jest tylko jedna z propozycji na wzmacniacza w rozsądnej cenie i bez zbędnego kombinowania.
  • REKLAMA
  • #6 21412026
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 531
    Ja podpowiem jeszcze jeden, może trochę druciarski patent, ale umożliwiający budżetowe podłączenie wzmacniacza samochodowego. A mianowicie jest to zasilacz od Xboxa. Mają one dość sporą wydajność prądową, producent deklaruje 12V 16A. Sam używałem wzmacniacza samochodowego czterokanałowego (około 4x40W mocy sinus) i ten zasilacz nie miał żadnych problemów z brakiem wydajności prądowej. Z budżetową skrzynią basową Blaupunkta całość coś tam potrafiła zabuczeć. ;)
  • #7 21422933
    voyo
    Poziom 12  
    Po Waszych komentarzach i przemyśleniach zdecydowałem się na głośnik STX W.32.500.8.MC , z obudową bas-reflex, mam nadzieję że wystarczy do dużego salonu.
    Wzmacniacz - dalej się waham, napewno nie będę budował sam tylko kupie jakieś gotowce. Dalej myślę o czymś na układzie IRS2092s ,
    co powinno dac moc RMS 500W/4 Ohm, 300W/8 Ohm realnie. Nawet nie myślę o 1000W o których piszą sprzedawcy tych płytek...
    Nie wiem tylko czy brać jedną płytkę (wzmacniacz z zasilaczem razem) ,
    https://pl.aliexpress.com/item/10050060038162...9452c5jFL65&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol

czy osobne płytki wzmacniacz + zasilacz.
    https://pl.aliexpress.com/item/10050055336001...9452c5jFL65&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol

Tak gotowy wzmacniacz płytowy - chyba ma za małą moc do mojego pomieszczenia, a wieksze (jest mały wybór) - są juz zaporowo drogie.
  • #8 21423808
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Wybierz ten ze zintegrowanym zasilaczem, mniej kombinowania to i mniej można zepsuć. Tylko zrób dla niego jakąś obudowę gdyż będą tam występować napięcia groźne dla życia. Do tego warto by jeszcze dokupić filtr dolnoprzepustowy najlepiej z płynną regulacją fazy albo od biedy przełącznikiem fazy. Jeśli masz zamiar puścić duże kolumny pełnym pasmem to bas z subwoofera i tych kolumn trzeba zgrać w fazie bo inaczej to basu prawie nie będzie. Jest opcja zmiany fazy oraz cięcia w amplitunerze ale jednak różnie z tymi opcjami bywa.

Jedną z opcji z resztą zalecaną przez THX jest puszczenie kolumn by grały od 80Hz w górę a wszystko co jest poniżej 80Hz robi subwoofer. Ale nie masz obowiązku stosować tego zalecenia i najlepiej to przetestować różne opcje na swój słuch.
  • #9 21424891
    voyo
    Poziom 12  
    No właśnie się nie mogę zdecydować, pomiędzy łatwością wdrożenia takiej jednej płytki, a dwiema (wzmacniacz + zasilacz) - które potencjalnie będzie łatwiej naprawić (wymienić), czy też nawet podmienić zasilacz na mocniejszy w razie potrzeby.

Obudowa oczywiście - planowałem umieścić to w środku pudła subwoofera, ale wczoraj przyszedł już głośnik i robiłem próby, czy działa, na starym wzmacniaczu stereo Technicsa. I wyskoczył problem - przewody, które położyłem podczas budowy domu pod sygnał do subwoofera w przyszłości, powodują wzbudzenie, słychać buczenie, jak je podpiąć na wejście tego Technicsa. (Uprzedzam ew. pytania - po podpięciu wyjścia pre-out do suba z amplitunera, na krótko, jest wszystko ok. Problem jest tylko, jak chcę użyć docelowych długich przewodów w ścianie). No i teraz tu będę musiał pokombinować -
    - albo wzmacniacz do suba w osobnej skrzynce, podłączony zaraz obok amplitunera i użycie tych przewodów, które są w ścianach, i sam subwoofer - będzie 'pasywny'. Zakładam, że jak w tych przewodach już poleci sygnał zasilający do głośnika, to nie będzie słychać tych zakłóceń.
    - położenie dodatkowego przewodu ekranowanego pomiędzy amplitunerem a docelowym miejscem, gdzie ma być subwoofer
    - nie mam innych pomysłów..

I tak, wiem, że muszę jeszcze do tego dać przedwzmacniacz, z filtracją wysokich częstotliwości i możliwością regulacji fazy. Mój amplituner ma możliwość konfiguracji sygnału, ale chcę to rozwiązanie mieć bardziej uniwersalne. Znalazłem takie dwa przedwzmacniacze:
    https://pl.aliexpress.com/item/10050061268764...9452ckmBrdY&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol
    oraz
    https://pl.aliexpress.com/item/4000983665184.....pcDetailTopMoreOtherSeller.11.3ef5yzuFyzuFTK

Pierwszy wydaje mi się łatwiejszy do podłączenia, ale dość ubogi w funkcjonalność, w drugim - nie do końca wiem, jak podłączyć sygnał LFE z amplitunera do tych wejść XLR, czy to będą kompatybilne sygnały. Mam teoretycznie w amplitunerze wyjście pre-out na każdy kanał, co ten przedwzmacniacz chyba obsłuży? Ale nie wiem, czy to ma sens, myślę, że to trochę overkill. Chciałem podłączyć tylko sygnał LFE.
  • #10 21425146
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Wybierz ten prostrzy bez wejść xlr ma on wystarczającą funkcjonalność.

Jeśli chodzi o twoje kable sygnałowe to istotna jest ich długość oraz jakość ekranowania, po prostu jest sporo niewiadomych. Dlatego też polecam zakupić wzmacniacz oraz filtr i ocenić jak na nich te kable sobie poradzą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować subwoofer DIY z głośnikiem niskotonowym samochodowym, wzmacniaczem samochodowym oraz zasilaczem ATX. W dyskusji podkreślono, że głośniki samochodowe są projektowane do specyficznych warunków, co może wpływać na jakość dźwięku w warunkach domowych. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w akustyce pomiędzy samochodem a pomieszczeniem, sugerując, że budżetowe głośniki mogą nie zapewnić oczekiwanej jakości. Wskazano na problemy z zasilaczami ATX, które nie są przystosowane do pracy z urządzeniami audio, oraz na konieczność odpowiedniego zestrojenia subwoofera z kolumnami. Użytkownik rozważa różne opcje wzmacniaczy, w tym gotowe moduły, oraz zasilacze, takie jak zasilacz od Xboxa. Ostatecznie zdecydował się na głośnik STX W.32.500.8.MC i poszukuje wzmacniacza, który zapewni odpowiednią moc.
REKLAMA