logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować subwoofer (dobrac podzespoly aby byly optymalne

Dominikprezes 11 Lut 2007 14:13 2109 12
REKLAMA
  • #1 3556085
    Dominikprezes
    Poziom 12  
    Chciałbym zbudować suba od podstaw na głośniku gdn 40w 4Ω 20cm wiem tylko jak dopasować i zbudować skrzynie. Chciałbym aby tek sub było mozna podłaczyć do komputera na minijack. mial wyjście dla 2 głośników dodatkowych razem aby wszystko było zasilane 12v z zasilacza i aby koszt bez skrzyni wyniósł mnie okolo 70zł. jestem laik z elektroniki dlatego prosiłbym o schematy i podzespołów jakie mysiałbym zakupić. oraz schemat do naniesienia na płytki. z góry dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 3556441
    Wind_93
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam.
    Po pierwsze powiem, że ciężko będzie sie zmieścić w tych 70 zł jeśli chcesz zrobić jakiś fajny zestaw.
    Jeżeli chodzi o wzmacniasz, to na 12V polecałbym układ stereo na http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=32234
    i taki przedwzmacniacz http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=27199
    Z subem będzie ciężej. Z 12v 40W to będzie droższa sprawa.Jeżeli nie chcesz wyciskać z niego maksymalnych mocy do możesz dać jeszcze raz http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=32234 i wykorzystać jeden z kanałów. Drivera możesz zrobić z http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=32448
    Zsumuje on kanały i obetnie wysokie tony.Jeśli chciałbyś wykorzystać max moc suba to trzeba albo wyłożyć jeszcze kilka dyszek lub zrobić z trafem sieciowym na napięcie np.2*24v.

Pozdro
  • #3 3556669
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1059
    Zdecydowanie to za mało pieniędzy! Jedyne wyjście to poszukać jakiegoś uszkodzonego i spróbować go naprawić. Mimo wszystko ciężko będzie się w tych 70,- zł zmieścić. 70,- zł to kosztuje byle jaki głośnik a gdzie wzmacniacz, zwrotmica itp?
  • #4 3556799
    etimark
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Przedewszystkim to do suba nie ma konieczności sumowania kanałów bo bas w obu jest taki sam, a przy okazji pozbywasz się zbędnego przesunięcia fazowego między kanałami.
    Więc wystarczy jeden kanał a dobry, zwrotnicy żadnej się nie robi tylko filtr dolnoprzepustowy o częstotliwosci ok90-100Hz, dla tego głośnika.
    Myślę że w 70 złotych dasz radę.
  • REKLAMA
  • #5 3556835
    Dominikprezes
    Poziom 12  
    A moglbym prosic o schematy?? i spisz czesci potrzebnych?? Bo naprawde nie bardzo sie znam na rzeczy pliz

Dodano po 2 [minuty]:

Chyba ze bym dal do 90zl ale naprawde prosilbym o te schematy co z czym polaczyc i spis potrzebnych podzespolow pozdrawiam
  • #6 3556901
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1059
    etimark napisał:
    ... zwrotnicy żadnej się nie robi tylko filtr dolnoprzepustowy o częstotliwosci ok90-100Hz, dla tego głośnika.
    Myślę że w 70 złotych dasz radę.

Jak go zwał.... Jedni mówią filtr inni zwrorotnica... Jest to układ dławika i kondensatora.
    No więc powtórzę, że jakiś głośnik można kupić za te 70,- zł ale co ze wzmacniaczem? Jak sobie to "Etimark" wyobrażasz?
  • REKLAMA
  • #7 3556961
    Dominikprezes
    Poziom 12  
    Glosnik juz mam to jak zbudowac reszte?? Zalezy mi tylko na wzmacniaczu i chce aby to buł sub aktywny z mozliwoscia wpiecia pozniej dodatkowych 2 satelit ktore sa od zestawu creativa stereo.
  • REKLAMA
  • #8 3557414
    Wind_93
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam

Więc te satelity Creativa są aktywne?(czy mają w środku wzmacniacz?
    Jeśli tak, to wystarczy że że zrobisz wyjście liniowe z suba lub najprostszy rozgałęźnik z jednego na dwa małe jacki.W tym wypadku na suba masz 70 zł, co w zupełności wystarczy.Jako divera weź http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=32448 lub coś podobnego. Na wzmacniacz proponowałbym lm3886 , aplikację jednokanałową(schemat znajdziesz w googlach, można wykonać na płytce uniwersalnej) ,trafo ze 60w lub więcej(jak pozwoli kasa)o napięciu symetrycznym ok 2*24,2*28v.Myślę, że dasz rade się zmieścić w tych siedmiu dyszkach
    Pozdrawiam
  • #10 3558307
    Dominikprezes
    Poziom 12  
    W jednym glosniku jest wzmacniacz drugi jest zamontowany do pierwszego na stale
  • #11 3562229
    Dominikprezes
    Poziom 12  
    A wiec tak mam zamiar zbudować tego suba na AVT2449B i LM3886 tylko jak podłączyć te rzeczy ze sobą i zasilacz?? Z tego co sobie wymarzylem (zaprojektowałem) subwoofer bedzie w drewnianej obudowie wiec potencjometr i wyjście minijack na satelitki bedzie na osobnym (pilocie) wykonanym z plasktiku zastanawiam się nad potencjometrem suwakowym ewentualnie SMD przymocowanym za pomoca kabla o dl około 1,5m. Obudowa będzie bass-reflex, głośnik skierowany w podłoge a tunel bedzie umieszczony po boku suba całość będzie w kształcie prostokąta, wyszło tak ze całą elektronike musze zamontować po przeciwnej stronie głośnika. Mógłby mi ktoś opisać jak połaczyć te rzeczy ze sobą i jak podłączyć do tych podzespołów zasilacz 12v ewentualnie co jeszcze mi trzeba bo jestem zielony w tych sprawach.
  • #12 3580370
    Dominikprezes
    Poziom 12  
    A co powiecie na takie zestawienie??

Moduł wzmacniacza mocy TDA100
    Moduł profesjonalnego filtra do subwoofera aktywnego SUB4
    Moduł zasilacza symetrycznego BASIC300
    glosnik alphard 30/150/8
    czy wybralem optymalnie zestaw czy jakies niedociagniecia sa z mojej strony prosze o pomoc.
    czy o czyms zapomnialem albo moze cos jeszcze trza??
  • #13 3745193
    wickerman
    Poziom 10  
    A możesz sprecyzować co to za moduł filtra SUB4?? Jakiś schemat, parametry itd...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy aktywnego subwoofera na głośniku GDN 40W 4Ω 20cm z możliwością podłączenia do komputera przez minijack oraz zasilania 12V. Użytkownik poszukuje schematów, listy podzespołów i wskazówek montażowych, mając ograniczony budżet około 70-90 zł na elektronikę bez obudowy. Wskazano, że kwota ta jest niewystarczająca na nowy wzmacniacz i zwrotnicę, sugerując poszukiwanie używanych części lub prostych rozwiązań. Zalecane jest użycie wzmacniacza jednokanałowego, np. LM3886, zasilanego z transformatora symetrycznego 2x24V lub 2x28V, oraz prostego filtra dolnoprzepustowego (dławik i kondensator) o częstotliwości około 90-100 Hz zamiast zwrotnicy sumującej kanały. Proponowano także układ drivera sumującego kanały (np. AVT32448) do obcięcia wysokich tonów, jeśli konieczne. Wskazano, że satelity Creativa mogą być aktywne i wtedy wystarczy wyjście liniowe z subwoofera. Użytkownik planuje obudowę bass-reflex z elektroniką umieszczoną osobno, z potencjometrem na kablu długości około 1,5 m. Pojawiła się propozycja zestawu z modułem wzmacniacza TDA100, modułem filtra SUB4 oraz zasilaczem BASIC300 i głośnikiem Alphard 30/150/8, jednak brak szczegółów dotyczących modułu SUB4. Podsumowując, kluczowe elementy to wzmacniacz LM3886, prosty filtr dolnoprzepustowy, zasilanie symetryczne 2x24V, driver sumujący kanały (opcjonalnie), oraz odpowiednia obudowa bass-reflex dostosowana do głośnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA