W swoim domku chcę doinstalować NAS. Wstępnie wybrany model Synology DS223j ma RAM 1 GB i 2 kieszenie. HDD WD będzie 4 TB. NAS ma głównie tworzyć kopie zapasowe komputera. Czy ktoś mający już w domku/mieszkaniu NAS może podzielić się swoimi spostrzeżeniami na ten temat.
Mam ten sam, idzie do wymiany niebawem. Zero możliwości upgrade ram. Brak cpu x86 też doskwiera. Soft też już chyba bez wsparcia. Soft do backupu masz czy chcesz od synlology?
Mam w kilku miejscach. Różne modele dwudyskowe, głównie najtańsze "jotki", najczęściej działają w RAID-1 na dwóch dyskach, ale czasem jest to pojedynczy dysk.
Jako serwer plików zupełnie wystarczy. Wystarczające są nawet modele z 0.5 GB RAM do tego. SMB nie potrzebuje większych zasobów. Działa to raczej niezawodnie.
Oprogramowanie jest cały czas wspierane. Co więcej, nawet bardzo stare modele sprzed 10 lat mają nadal wsparcie. Ostatnio aktualizowałem dziesięcioletnie RS814 do DSM 7.1. Tak więc akurat firmie Synology nie mogę zarzucić, że nie wspiera swoich produktów. A w szczególności wsparciem będzie objęty bieżący model.
Mniejsza ilość pamięci RAM może nie być wystarczająca jeśli będziesz chciał ten serwer zmusić do czegoś więcej niż przechowywanie plików. Jeśli chcesz sobie na nim postawić serwer WWW, serwer bazy danych i bramkę VPN albo zrobić z niego rejestrator CCTV - tak, wtedy 1 GB to mało. Jeśli chcesz na niego wrzucać pliki przez SMB i mieć do nich dostęp to 1GB w zupełności wystarczy. Jeśli chcesz mieć serwer do wszystkiego, to musi być tłustszy model, albo nawet warto się zastanowić nad czymś innym niż gotowy NAS. NAS z założenia powinien służyć jako magazyn.
2 odpowiedzi i zupełnie sprzeczne odnośnie wsparcia od Synology. Ten NAS ma pracować tylko jako kopia zapasowa. Rejestrator CCTV jest osobny. Określenia typu RAID, SMB, VPN to ja nie wiem co one znaczą, bo jestem elektrykiem. Wykonam swoją instalację komputerową a uruchomi ją serwisant. Chciałem tylko ocenić wybór DS223j i HDD.
Na kopię zapasową w zupełności starczy.
Znaczenie użytych skrótów można łatwo odszukać w Google czy innej wyszukiwarce.
Albo można sobie zapytać bota na forum, pewnie ogarnie:
@ElektrodaBot Wyjaśnij krótko co to jest RAID, co to jest SMB (w kontekście usługi udostępniania plików na serwerze NAS), oraz VPN. W przypadku RAID napisz krótko o wariantach RAID-0 oraz RAID-1.
Na kopię zapasową w zupełności starczy.
Znaczenie użytych skrótów można łatwo odszukać w Google czy innej wyszukiwarce.
Albo można sobie zapytać bota na forum, pewnie ogarnie:
@ElektrodaBot Wyjaśnij krótko co to jest RAID, co to jest SMB (w kontekście usługi udostępniania plików na serwerze NAS), oraz VPN. W przypadku RAID napisz krótko o wariantach RAID-0 oraz RAID-1.
Wstępna ocena dostępnych informacji - Użytkownik prosi o krótkie wyjaśnienie trzech pojęć: RAID (wraz z wariantami RAID-0 i RAID-1), SMB (w kontekście serwera NAS) oraz VPN. - Kluczowe aspekty to zwięzłość i jasność.
Bezpośrednia odpowiedź na pytanie - RAID to technologia łącząca wiele dysków w celu zwiększenia wydajności i/lub bezpieczeństwa danych. • RAID-0: rozdzielenie danych (striping) – wysoka wydajność, brak redundancji. • RAID-1: lustrzane odbicie (mirroring) – pełna redundancja, mniejsza dostępna pojemność.
- SMB to protokół sieciowy umożliwiający udostępnianie plików i zasobów (np. w serwerach NAS).
- VPN to technologia tworząca bezpieczne, szyfrowane połączenie przez Internet, co umożliwia zdalny, chroniony dostęp do sieci lokalnej i zasobów (np. NAS).
Szczegółowa analiza problemu 1. RAID (Redundant Array of Independent Disks) - Pozwala na łączenie kilku dysków w jeden logiczny wolumin. - Poziomy RAID-0 i RAID-1 różnią się podejściem do bezpieczeństwa i wydajności: • RAID-0 (striping): – Dane dzielone są na fragmenty i zapisywane na przemian na kilku dyskach. – Zwiększa się prędkość odczytu i zapisu, jednak awaria jednego dysku oznacza utratę wszystkich danych. • RAID-1 (mirroring): – Dane są zapisywane na dwóch (lub więcej) dyskach równolegle. – Zwiększone bezpieczeństwo (awaria jednego dysku nie powoduje utraty danych), ale łączna dostępna pojemność jest równa wielkości najmniejszego dysku w parze (przy dwóch dyskach – połowa całkowitej fizycznej pojemności).
2. SMB (Server Message Block) - Protokół sieciowy używany do udostępniania plików, drukarek i innych zasobów. - W kontekście serwera NAS, SMB pozwala łączyć się z zasobami tak, jakby były lokalnie dostępne na komputerze. - Jest powszechny w środowiskach Windows, ale wspierany również przez macOS i Linux.
3. VPN (Virtual Private Network) - Sposób na utworzenie bezpiecznego tunelu w sieci publicznej (np. w Internecie). - Umożliwia szyfrowany, zdalny dostęp do zasobów sieciowych, w tym serwera NAS, tak jakby użytkownik był w sieci lokalnej. - Chroni przed podsłuchem i pozwala na omijanie ograniczeń sieciowych.
Aktualne informacje i trendy - Nowoczesne serwery NAS często domyślnie obsługują SMB w wersji 3.x, która zapewnia szyfrowanie i lepszą wydajność. - RAID, mimo że chroni przed awarią pojedynczego dysku (np. RAID-1), nie zastępuje kopii zapasowej – rekomendowane jest stosowanie dodatkowego backupu w innej lokalizacji. - Popularność VPN rośnie dzięki uproszczonej konfiguracji (np. WireGuard) i coraz większym wymaganiom bezpieczeństwa w przypadku dostępu zdalnego.
Wspierające wyjaśnienia i detale - Przy wdrożeniu RAID warto zaplanować odpowiednią konfigurację uwzględniając liczbę dysków, planowany przyrost danych oraz istotność czasu dostępu (wydajność) i bezpieczeństwa. - SMB działa w warstwie aplikacji i opiera się o pakiety TCP/IP, co zapewnia uniwersalność w wielu systemach operacyjnych. - VPN może funkcjonować zarówno w oparciu o dedykowane rozwiązania sprzętowe (router z obsługą VPN), jak i programowe (serwer VPN w środowisku Windows, Linux lub w samym NAS-ie).
Aspekty etyczne i prawne - Należy przestrzegać regulacji dotyczących ochrony danych (np. RODO w UE), zwłaszcza przy udostępnianiu plików i przechowywaniu danych. - Konfigurując dostęp VPN, warto zadbać o właściwe zabezpieczenie uwierzytelniania i silne hasła.
Praktyczne wskazówki - Dla kopii zapasowych (backup) lepiej sprawdza się RAID-1 niż RAID-0, ponieważ zapewnia większe bezpieczeństwo danych. - SMB należy skonfigurować z uwzględnieniem aktualnych wersji protokołu, by uniknąć luk bezpieczeństwa. - VPN warto uruchomić na routerze lub samym serwerze NAS i korzystać z szyfrowanych protokołów (np. OpenVPN, WireGuard).
Ewentualne zastrzeżenia lub uwagi dodatkowe - RAID-0 nie chroni przed utratą danych, a RAID-1 nie zwalnia z posiadania dodatkowej kopii zapasowej poza urządzeniem (np. w chmurze). - SMB w wersjach starszych niż SMB 2.x może być mniej bezpieczne, dlatego zalecana jest konfiguracja co najmniej SMB 3.0. - Działanie VPN zależy także od jakości łącza internetowego i konfiguracji sieci.
Sugestie dalszych badań - Zapoznanie się z pozostałymi wariantami RAID (np. RAID-5, RAID-6, RAID-10), by lepiej dobrać konfigurację do konkretnych potrzeb. - Głębsza analiza protokołów VPN (OpenVPN, WireGuard, IPsec) i porównanie ich funkcjonalności, wydajności oraz bezpieczeństwa. - Zgłębienie zagadnień związanych z sieciami lokalnymi i konfiguracją usług NAS (np. Samba, NFS, WebDAV) w zależności od planowanych zastosowań.
Krótkie podsumowanie - RAID: technologia łącząca dyski, celem zwiększenia wydajności i/lub ochrony danych. • RAID-0 – wysoka wydajność, brak redundancji. • RAID-1 – wysoka redundancja, spadek efektywnej pojemności.
- SMB: protokół do współdzielenia plików w sieci, często używany na serwerach NAS.
- VPN: bezpieczny „tunel” w publicznej sieci, umożliwia szyfrowany i zdalny dostęp do zasobów NAS.
Pytania do użytkownika - Czy potrzebujesz szczegółowej instrukcji konfiguracji RAID, SMB lub VPN na konkretnym urządzeniu NAS? - Masz już planowany scenariusz użycia (np. do pracy zdalnej, kopii zapasowej, współdzielenia plików w sieci)?
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
Pewnie będzie ten wybrany NAS i tu mam dodatkowe pytanie - czy NAS jest cały czas zasilany czyli to kosztuje, czy pracuje tylko wtedy gdy jest załączony komputer domowy ?
Znajomość RAID, SMB, VPN itp nie jest mi do niczego potrzebna.
Jeśli tylko do backupu maszyn to będzie ok..ale mając NAS warto go wykorzystać do innych rzeczy. Np do instalowania aplikacji dockerowych takich serwer cache`ujący DNS (np adguard home), samodzielnie hostowanego menadżera haseł (vaultwarden) i innych. Na mocniejszych maszynach możesz nawet odpalić wirtualki..np zrobiony backup jakiejś maszyny. IMHO warto wydać więcej a lepiej i mieć spokój na dłuższy czas.
Co do dysków, to nie jest bez znaczenia, jaki.
Na stronie Synology są dane, jaki dysk konkretnie będzie w danej stacji wspierany.
Średnie wsparcie Synology w sofcie to jakieś 10 lat dla danego modelu rocznikowego!
W mojej ocenie, tylko do backupu ten model wystarczy.
ALE! Jeśli z biegiem czasu będziesz myślał o innych zastosowaniach, to sprzętowo z TYM serwerem jesteś zamknięty, bo go nie rozbudujesz.
Moja Ukochana Żono Agniesiu (pro memoriam 25 04 1974 - 19 06 2022) Kocham Cię i tęsknię.
Moja Ukochana Siostro Justynko (pro memoriam 25 02 1974 - 16 01 2025) Kocham Cię i tęsknię.
Wracam do tematu. Otóż pewien kolega zaproponował mi prostsze i sporo tańsze rozwiązanie, a mianowicie przenośny SDD np Adata za ok. 550,-. Dlaczego ? Otóż ja nie potrzebuję mieć zdalnego dostępu do moich plików. Dodatkowy dysk ma służyć jedynie jako kopia rezerwowa. Wyjeżdżam z domu - odłączam SDD i chowam, tak dla bezpieczeństwa. Wypowie się ktoś z praktyczną wiedzą.
✨ Użytkownicy dzielą się opiniami na temat modelu Synology DS223j, który ma 1 GB RAM i 2 kieszenie, przeznaczonego głównie do tworzenia kopii zapasowych. Większość zgadza się, że model ten wystarczy do podstawowych zadań, takich jak backup, jednak ograniczenia sprzętowe mogą być problematyczne w przypadku bardziej zaawansowanych zastosowań, takich jak hosting aplikacji czy serwerów. Użytkownicy podkreślają, że Synology zapewnia długoterminowe wsparcie dla swoich produktów, a starsze modele nadal otrzymują aktualizacje. Pojawiła się również sugestia rozważenia tańszej alternatywy, jak przenośny dysk SSD, dla użytkowników, którzy nie potrzebują zdalnego dostępu do danych. Wygenerowane przez model językowy.