logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konflikt portów SATA przy podłączeniu dysku nowego dysku również na SATA - jak to sprawdzić?

infpol 21 Sty 2025 20:56 510 9
REKLAMA
  • #1 21403829
    infpol
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Mam problem z konfiguracją dysków w komputerze. Mam 3 dyski (łącznie 4 partycje), ale występuje dziwna sytuacja:

Po podłączeniu trzeciego dysku, żeby drugi dysk (podłączony do portu SATA4) został wykryty, muszę wyłączyć komputer i fizycznie odłączyć oraz ponownie podłączyć kabel SATA. Wtedy dysk się pojawia. Problem polega na tym, że po ponownym uruchomieniu komputera drugi dysk znika i znowu muszę odłączać i podłączać kabel SATA, aby został wykryty. (to już teoretycznie nie aktualne i wykrywa jedynie ten dysk który jest na wyższej SATA)

Zauważyłem, że BIOS wykrywa głównie port SATA1, natomiast drugi dysk (SATA4) nie zawsze jest widoczny po starcie systemu. Mój trzeci dysk to dysk SSD M.2, co może potencjalnie mieć wpływ na działanie portów SATA.

Moje pytania:

Czy problem może wynikać z konfliktu portów SATA (np. M.2 wyłącza port SATA4)?
    Jak mogę to sprawdzić lub rozwiązać?
    Czy przyczyną mogą być kable SATA lub problemy z BIOS/UEFI?
    Będę wdzięczny za każdą pomoc lub wskazówki, co może być przyczyną i jak to naprawić.

AI: Jaki jest model i producent Twojej płyty głównej? To pomoże ustalić, czy istnieją znane problemy z portami SATA i M.2.
    Msi B450 Tomahawk
    AI: Jaki system operacyjny i jego wersję używasz? To może mieć wpływ na wykrywanie dysków i zarządzanie nimi.
    Windows 11 Home
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21403921
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    Masz najnowszy BIOS?
    M.2 wyłącza porty SATA 5 i 6, więc teoretycznie nie powinno to mieć znaczenia.
    A czemu drugiego dysku nie podepniesz do portu SATA 2? Może to mu się nie podoba i stąd dziwne zachowanie...
  • REKLAMA
  • #3 21404024
    infpol
    Poziom 3  
    >>21403921 nie mam najnowszego BIOS-u, z tego co pamiętam, nigdy go nie aktualizowałem od 2019, więc może z tego wynikają problemy, więc to jutro sprawdzę.
    Podpinałem też do SATA 2 ten dysk, nie zmienia to totalnie nic.
  • #4 21404821
    infpol
    Poziom 3  
    update: sama aktualizacja biosu nic nie zmienila
  • REKLAMA
  • #6 21405032
    infpol
    Poziom 3  
    >>21404905
    Interfejs CrystalDiskInfo z danymi o dysku Samsung SSD 870 EVO 1TB i ilustracją postaci anime.
    Zrzut ekranu z programu monitorującego dysk ADATA SX6000LNP. Zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo pokazujący stan dysku SSD GIGABYTE o pojemności 480,1 GB.
  • Pomocny post
    #7 21405068
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1683
    Kable SATA do wymiany na nowe, w EVO w 1 kolejności (bo C7).

I powalczyć z ustawieniami i gniazdami MB.
  • REKLAMA
  • #8 21405185
    infpol
    Poziom 3  
    >>21405068 dalem nowy sata do tego samsunga i przeminienie portow zasilania ze soba (zasilanie z samsunga do gigabyta i odwrotnie) spowodowalo ze wszystko juz dziala jak nalezy, zostaqie jeszcze na chwile otwarty, zamkne jesli do jutra wszystko bedzie cacy.
  • Pomocny post
    #9 21405194
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1683
    Jak już zadziałało, to powinno być OK.
  • #10 21406298
    infpol
    Poziom 3  
    dalem nowy sata do tego samsunga i przeminienie portow zasilania ze soba (zasilanie z samsunga do gigabyta i odwrotnie) spowodowalo ze wszystko juz dziala jak nalezy, w polaczeniu z aktualizacja BIOSU wszystko działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wykrywaniem dysków w komputerze, gdzie po podłączeniu trzeciego dysku (SSD M.2) drugi dysk (SATA4) nie był wykrywany bez fizycznego odłączenia i ponownego podłączenia kabla SATA. Problemy te mogą być spowodowane konfliktem portów SATA, zwłaszcza że BIOS wykrywa głównie port SATA1. Użytkownik nie miał najnowszej wersji BIOS-u, co mogło wpływać na działanie systemu. Po aktualizacji BIOS-u oraz wymianie kabli SATA na nowe, problem został rozwiązany. Użytkownik zauważył, że zamiana portów zasilania między dyskami również przyczyniła się do poprawy działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA