Witam. Mam problem w Fendt 275V. Przedni napęd załączony jest na stałe, nie da się go wyłączyć. Wyłączenie napędu odbywa się poprzez elektromagnes w przednim moście. Miałem uszkodzony kabel (wtyczka, która wchodzi w przedni most), naprawiłem to, ale nadal napęd jest ciągle włączony. Po przekręceniu zapłonu słychać przekaźnik od czujnika kąta skrętu, ale inne od napędu i blokady nie reagują, a także przełącznik od napędu na stałe i poniżej 35 stopni skrętu nie załącza kontrolek. Przeglądałem kable, wyglądają okej, ale przekaźniki wyglądają na przegrzane. Jutro je wymienię i zobaczę, czy coś się zmieni. Zdejmę też przystawkę od tego sprzęgła i zobaczę, czy coś nie jest uszkodzone mechanicznie.
Tutaj zdjęcie ułożenia przekaźników od prawej:
1. RE-E blokada mechanizmu różnicowego osi przedniej
2. RE-D przedni napęd
3. RE-C czujnik kąta skrętu
4. RE-B hamulce
5. RE-A alternator
Schemat instalacji napędu
Opis instalacji:
Schemat - napęd wyłączony.
Schemat - napęd włączony tylko do 35 stopni skrętu.
Napęd włączony na stałe.
Jeśli będzie wymagane, posiadam dużo więcej schematów itp.
AI: Jakie dokładne kroki podjąłeś do tej pory, aby rozwiązać problem z przednim napędem, poza naprawą kabla?
Zgrubne oględziny instalacji elektrycznej, sprawdzenie bezpieczników.
AI: Czy sprawdzałeś stan elektromagnesu w przednim moście i czy przeprowadzałeś jakieś testy, aby upewnić się, że działa poprawnie?
Tak, mierzyłem rezystancję.
Tutaj zdjęcie ułożenia przekaźników od prawej:
1. RE-E blokada mechanizmu różnicowego osi przedniej
2. RE-D przedni napęd
3. RE-C czujnik kąta skrętu
4. RE-B hamulce
5. RE-A alternator
Schemat instalacji napędu
Opis instalacji:
Schemat - napęd wyłączony.
Schemat - napęd włączony tylko do 35 stopni skrętu.
Napęd włączony na stałe.
Jeśli będzie wymagane, posiadam dużo więcej schematów itp.
AI: Jakie dokładne kroki podjąłeś do tej pory, aby rozwiązać problem z przednim napędem, poza naprawą kabla?
Zgrubne oględziny instalacji elektrycznej, sprawdzenie bezpieczników.
AI: Czy sprawdzałeś stan elektromagnesu w przednim moście i czy przeprowadzałeś jakieś testy, aby upewnić się, że działa poprawnie?
Tak, mierzyłem rezystancję.