logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fendt 275V - przedni napęd ciągle włączony. Przedni napęd zapięty na stałe Fendt 275/ 280.

Marcin0502 21 Sty 2025 22:21 1167 3
REKLAMA
  • #1 21404009
    Marcin0502
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem w Fendt 275V. Przedni napęd załączony jest na stałe, nie da się go wyłączyć. Wyłączenie napędu odbywa się poprzez elektromagnes w przednim moście. Miałem uszkodzony kabel (wtyczka, która wchodzi w przedni most), naprawiłem to, ale nadal napęd jest ciągle włączony. Po przekręceniu zapłonu słychać przekaźnik od czujnika kąta skrętu, ale inne od napędu i blokady nie reagują, a także przełącznik od napędu na stałe i poniżej 35 stopni skrętu nie załącza kontrolek. Przeglądałem kable, wyglądają okej, ale przekaźniki wyglądają na przegrzane. Jutro je wymienię i zobaczę, czy coś się zmieni. Zdejmę też przystawkę od tego sprzęgła i zobaczę, czy coś nie jest uszkodzone mechanicznie.

Schemat ułożenia przekaźników w traktorze Fendt.

Tutaj zdjęcie ułożenia przekaźników od prawej:
    1. RE-E blokada mechanizmu różnicowego osi przedniej
    2. RE-D przedni napęd
    3. RE-C czujnik kąta skrętu
    4. RE-B hamulce
    5. RE-A alternator

Schemat instalacji elektrycznej z przekaźnikami w ciągniku Fendt 275V.

Schemat instalacji napędu

Opis instalacji:
    Schemat elektryczny z opisem symboli i kolorów kabli

Schemat - napęd wyłączony.

Schemat elektryczny z opisem instalacji w traktorze.

Schemat - napęd włączony tylko do 35 stopni skrętu.

Schemat elektryczny instalacji napędu traktora Fendt 275V

Napęd włączony na stałe.

Schemat instalacji elektrycznej traktora Fendt 275V pokazujący ułożenie przekaźników.

Jeśli będzie wymagane, posiadam dużo więcej schematów itp.

AI: Jakie dokładne kroki podjąłeś do tej pory, aby rozwiązać problem z przednim napędem, poza naprawą kabla?
    Zgrubne oględziny instalacji elektrycznej, sprawdzenie bezpieczników.
    AI: Czy sprawdzałeś stan elektromagnesu w przednim moście i czy przeprowadzałeś jakieś testy, aby upewnić się, że działa poprawnie?
    Tak, mierzyłem rezystancję.
  • REKLAMA
  • #2 21447342
    fymiatacz
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Dzień dobry

Napisałem Panu wiadomość na PW, mamy z kuzynem taki sam problem w Fendt 250V.

W przełączniku trybu napędu nie załącza się tryb 35 stopni, jak i stały napęd. (mowa o przełączniku 0-1-2).
    Po uruchomieniu zapłonu pojawia się napięcie na przekaźniku 'Alternator', pin 30 (COM), jednak sam przekaźnik nie reaguje na przełączenie przełącznika 0-1-2 (wyłączony, 35 stopni, stały napęd). Przekaźniki sprawdziliśmy, cewka reaguje w każdym przekaźniku.

Wg. mnie po zgaszeniu ciągnika napęd tak czy inaczej powinien być rozpięty, a mimo to koła obracają się razem.
    Rezystancję również sprawdziłem, na jednej i drugiej cewce wynosi ona 2,2 Ω.

Jest jakiś sposób, żeby sprawdzić 'na krótko', czy ten napęd się da rozłączyć?
    Jak działają te cewki zapinające napęd? Czy po załączeniu ich i zaniknięciu napięcia nadal pozostają w tym samym położeniu?
  • REKLAMA
  • #3 21463146
    fymiatacz
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Dzień dobry,

Dzięki załączonym rysunkom udało się zidentyfikować dwie 'usterki'.
    Jedną usterką był oberwany przewód (który schował się w peszel) przy alternatorze.
    Wg. Schematu to bardzo istotny potencjał. Bez niego cały układ nie działa.

Drugą usterką był zwarty czujnik stopu.

Po przejrzeniu instalacji i ciągłości przewodów, układ wygląda na OK.
    Mimo to, napęd nadal jest spięty.

1. Czy ktoś się orientuje, w którym miejscu jest elektrozawór odpowiedzialny za przenoszenie napędu na przód? Mam różne informacje. W wersji autora postu elektrozawór jest z przodu, z kolei mechanik, który coś tam robił przy Fendt'ach mówił, żeby tego zaworu szukać z tyłu.

2. Czy ktoś wie czym jest ten czujnik?
    Czarny czujnik wmontowany w maszynę z widocznymi przewodami w tle.
  • #4 21470547
    Marcin0502
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    >>21463146

2 to brzęczek

Elektrozaworu nie ma żadnego do przedniego napędu. Napęd jest sterowany w 100% elektrycznie. Są 2 elektromagnesy: jeden od blokady mechanizmu różnicowego, drugi do rozłączania napędu.
REKLAMA