logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fendt 512C 1995r - Nie działają półbiegi, błędy 5.1.12, 5.1.72, komunikat BUS

Rowan 12 Gru 2018 13:05 10536 34
REKLAMA
  • #1 17621844
    Rowan
    Poziom 20  
    Ocena: 170
    Problem jest następujący. Przy próbie zmiany półbiegów zapala się czerwony trójkąt na środku i na wyświetlaczu symbol stopni półbiegów. Niema możliwości zmiany żadnego połbiegu. Przy odpalaniu zapala się na wyświetlaczu komunikat „BUS”. Błędy jakie na stałe się pojawiają, to 5.1.12 oraz 5.1.72. Czasem pokazuje się 0.0.20. Gdzie szukać przyczyny? Wszystkie elektrozawory z cewkami dobre. Bezpieczniki wszystkie dobre. Wiem, że te błędy to problemy z komunikacją, ale gdzie szukać?
  • REKLAMA
  • #2 17622062
    mumin124
    Poziom 14  
    Ocena: 124
    Do sprawdzenia wiązka elektryczna i czujnik biegów droga/pole.
  • #3 17622177
    Rowan
    Poziom 20  
    Przejścia od elektrozaworów do boxa są. Od czujników do boxa też. Od czujnika droga/pole może być problem z załączeniem półbiegów? Zamieniałem czujnik z innego ciągnika i efekt był taki sam, napięcie zasilania na nim jest 8.5v, a oddaje od 0.97 4,53v. Wygląda to tak, jakby ciągnik próbował zmienić półbieg, przynajmniej po tej kropce tak widać, a po dwóch-trzech sek błąd.
    Zapomniałem dodać, że z rewersem też jest problem. Do przodu jeździ, a do tyłu trzeba kilka naście razy próbować zmieniać kierunek, żeby pojechał do tyłu.
    Edit:
    Wyeliminowałem błąd czujnika droga/pole, pozostały tylko 0.0.20 oraz 5.1.12.
    W którym miejscu szukać problemu? Gdzie może być przerwana komunikacja? Czy możliwe, żeby padł Box i tak się to objawiało?
  • #4 17622404
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1334
    Najpierw trzeba BUS zlikwidowac bo to fendt a jak fendt to bez busa nic nie zadziała, konsekwencje 0.0.20 i kilku innych : Brak wskazan´ jazdy w przód / w tyl¯, nape˛du
    wszystkich kól¯, blokady mechanizmu róz˙ni-
    cowego i liczby obrotów WOM przód / tyl¯.
    Niewaz˙ne wskazania przel¯a˛czania mocy
    Tu kombiinstrument nie ma cana z resztą ciągnika.

5.1.12 Zniszczone rozpoznanie stopni
    mocy mie˛dzy Fendt i ZF-Box.
    Brak moz˙liwos´ci przel¯a˛czania mocy

5.1.72 Czujnik droga pole - jeśli jeszcze będzie występował to zostawiłbym na deser.

Pozostaje jeszcze zapytać które są aktywne czyli trzeba skasować i sprawdzić co wróci.
    Ogólnie to skłaniałbym się do kabelków bo już pewnie izolacja z nich spada - te roczniki to strach dotykać.
  • #5 17622484
    Rowan
    Poziom 20  
    Pisałem, że skasowane i pozostały tylko dwa 0.0.20 oraz 5.1.12. Bus tylko w momencie kręcenia rozrusznikiem pokazuje się na wyświetlaczu.
  • #6 17622505
    mumin124
    Poziom 14  
    Ciągle stawiałbym na uszkodzoną wiązkę sterownika skrzyni.
  • REKLAMA
  • #7 17622977
    Rowan
    Poziom 20  
    Mówisz o wiązce idącej ze sterownika do czujników i elektrozaworów, czy o wiązce łączącej sterownik z kombiinsteumentem? Przełączając przełącznik półbiegów kropka przeskakuje na wyświetlaczu. Problem jest w samych przewodach od bus? Mógłby mi ktoś podrzucić, które to dokładnie przewody? Czy mogą być inne uszkodzone, a taki błąd jest generowany?
  • #8 17623105
    mumin124
    Poziom 14  
    Sprawdź piny: kombiinstrument 13, 26 ze sterownikiem 26,27
  • #9 17623148
    kwok
    Poziom 40  
    Jeśli BUS to oczywista że pomiędzy sterownikami. Niestety nie mam schematu pięćsetki więc nie pomogę.
    Sama usterka to mogą być przewody, równie dobrze któryś e-box jak i brak/słabe zasilanie. 0.0.20 to połączenie pomiędzy kombi a innym sterownikiem a 5.1.12 może być konsekwencją 0.0.20.
    Ciekawostka taka że BUS zapala się na rozruszniku - akumulator w jakim stanie? Rozrusznik nie umiera?
  • REKLAMA
  • #10 17623301
    Rowan
    Poziom 20  
    W tym jest tylko jeden e box na prawym błotniku. Niema też tego przełącznika i wtyczek od awaryjnego załączania rewersu. W 514C rok młodszej którą miałem pod ręką były dwa e boxy i twn awaryjny przełącznik. Czyli tu jest wersja mniej rozbudowana. Akumulator faktycznie słabawy, ale odpala bez problemu jak stoi w ciepłym w warsztacie teraz.
  • #11 17623420
    kwok
    Poziom 40  
    Na próbę dobry aku, bezpiecznik nr 17 w drugiej skrzynce (sprawdź żarówką czy dochodzi prąd do bezpiecznika i z niego wychodzi). Powinien być jeszcze e-box od skrzyni. Fendt lubi chować boxy na nadkolach tuż nad podłogą pod "tapicerką". Kiedyś przypadkiem w 515 na jakiegoś boxa natknąłem się na lewym nadkolu. W serii 900 są jakieś na prawym....
  • #12 17623569
    Rowan
    Poziom 20  
    Też powinien być taki duży srebrny? Ten koło bezpieczników nie jest od skrzyni? Przewody z niego wychodzące idą do tylnych złączy i potem do czujników i elektrozaworów. Przekładałem tego boxa z tej 514c, ale cały czas paliło się bus i nic nie działało, ale tamta jest nowsza i bardziej rozbudowana tak jak pisałem wcześniej. Co do bezpiecznika, to którą skrzynke masz na myśli? Ja znalazłem bezpieczniki tylko te właśnie koło poxa na prawym nadkolu u góry przy szybie.
    Edit:
    Przejście pomiędzy pinami 13 w kombiinstrumencie a 26 w boxie jest bez żadnego oporu, natomiast pomiędzy 13 w kombi a 27 w boxie jest równo 700ohm. Pomiędzy 26 w kombi a 27 w boxie jest idealne przejście. Tak jak w poprzedniej konfiguracji, pomiędzy 26 w kombi a 27 w boxie jest 700ohm. Czy tak ma być?
    Napięcie na bezpieczniku 17 jest. Bezpiecznik dobry.
    Zauważyłem, że teraz po skasowaniu, odpaleniu, próbie przełączania półbiegów, wyświetla symbol stopni mocy, ale pokazuje się błąd 5.1.12. Błąd 0.0.20 pojawia się jeśli przy odpalaniu pojawi się BUS, jeśli się nie pojawia, to błędu też niema, jedynie ten 5.1.12.
    Znalzałem zf boxa po lewej stronie pod tapicerką, przekładałem go z innego ciągnika i to samo. Kończą mi się pomysły... Poniżej zf boxa jest jeszcze jeden, na którym jest duża naklejka BOSCH. Od czego on jest?
  • #13 17624682
    kwok
    Poziom 40  
    Szukaj boxa od skrzyni, ten przy bezpiecznikach jest od całej reszty, tzn komunokuje sterowniki ze sobą, steruje częścią hydrauliki itp - taki body computer. Nie jestem tego zupełnie pewien w przypadku 500 ale 700, 800,900 tak ma.
    Mam jakiś schemat od chyba 800 z tym turbosziftem i ten box obok bezpieczników steruje drugim od skrzyni ale już nie przez can.. Can jest pomiędzy e-boxem a kombi - sprawdziłeś że sprawny. Pomiędzy e-box a e-box getriebesreuerung jest jakiś inny standard połączenia. Dla eksperymentu wyjmij ten bezpiecznik co go sprawdzałeś - jeśli schemat się zgadza to getriebe box straci zasilanie i powinny pojawić się jakieś nowe błędy. Możliwe że jedyny który się pojawia w przypadku braku zasilania gatriebe to ten co masz.

Kolega wyżej podał ci piny dla can - zgadzają się ze schematem od 800 więc myślę że można się nim posłużyć ale 100% pewności nie ma.

Dodano po 6 [minuty]:

Rowan napisał:
    Zauważyłem, że teraz po skasowaniu, odpaleniu, próbie przełączania półbiegów, wyświetla symbol stopni mocy, ale pokazuje się błąd 5.1.12.

Bo e-box odbiera sygnał z przełącznika półbiegów, przekazuje canem do wyświetlenia do kombi i to jeszcze działa, przekazuje polecenie przełączenia mocy do getriebe i w tym momencie jest brak porozumienia i stąd ten błąd - zniszczone rozpoznanie stopni mocy (takie jego tłumaczenie z niemca.
  • #14 17624914
    Rowan
    Poziom 20  
    Tak jak pisałem, sprawdziłem piny z cana miedzy kombi a boxem i jest przejście. Próba odłączenia zasilania od boxa skrzyni , czyli wyciągniecie bezpiecznika odrazu skutkuje pokazaniem stopni mocy i błąd 5.1.20 generuje. Tak jak pisałem, przerzuciłem boxa od skrzyni z drugiego fendta, sprawnego i taki sam efekt.
  • #15 17624983
    kwok
    Poziom 40  
    Przerziciłeś boxa od skrzyni czy boxa koło bezpieczników? Box skrzyni (turboschifta) nie jest połączony canem.
  • #16 17625024
    Rowan
    Poziom 20  
    Przerzuciłem boxa od skrzyni. Tego:
    Nie dało to nic, efekt taki jak na tym z uszkodzonego ciągnika. Zastanawiam się czy czasem jednak ten e box nie jest uszkodzony. Pod boxem skrzyni jest jeszcze taki box:
    A na błotniku e box tak wygląda:
    Fendt 512C 1995r - Nie działają półbiegi, błędy 5.1.12, 5.1.72, komunikat BUS Fendt 512C 1995r - Nie działają półbiegi, błędy 5.1.12, 5.1.72, komunikat BUS
  • #17 17625077
    kwok
    Poziom 40  
    Kwa kwa !!!!!! Teraz zaskoczyłem o co chodzi z tym błędem. Starownik turboshifta podaje prąd na elektrozawory wybranego podbiegu i kontroluje czy przełożenie zostało wybrane. Niestety nie wiem w jaki sposób. Ze schomatu się domyślam że liczy obroty np silnika i na wyjściu powershifta i po tym wie czy podbieg się właściwie fizycznie w skrzyni załączył. Na schomacie są 2 czujniki halla opisane KUPPLUNG (sprzęgło) i TURBINE (??????) i pewnie gdzieś tu jest zonk.
  • #18 17625231
    Rowan
    Poziom 20  
    No dobra. Jutro to sprawdze. Ale czy jest jakiś w 100% pewny sposób sprawdzeni tych czujników bez ich podmiany? Bo niemam już możliwości zamiany z drugiego ciągnika...
  • #19 17625430
    kwok
    Poziom 40  
    Bez podmianki to chyba ciężko będzie, można zamieniać miejscami jeśli takie same. Na schemacie są 3 czujniki, silnika, sprzęgła turbiny (cokolwiek to znaczy) i turbiny. Sprzęgła idzie do e-boxa a pozastałe do e-boxa i do boxa skrzyni zf. Jest jeszcze 4-ty czujnik obrotów na wyjściu skrzyni. Co ciekawe jeśli wystąpią błędy któregokolwiek z tych czujników jednym z następstw jest brak możliwości przełączania jazdy przód tył - tylko recznle/awaryjnie.
    Znalazłem jeszcze inny opos 5.1.12 - "Włącznik obciążenia, nierówne rozpoznanie między Fendt a e-box ZF" i teraz trochę głupieję bo to znowu wskazuje jakby na przełącznik ale mimo to skłaniałbym się ku czujnikom z powodu wyrażenia NIERÓWNE ROZPOZNANIE - tak jakby e-box fendt obliczył sobie inną wartość niż skrzynka ZF.
    Niestety to tłumaczenie i nie wiadomo jak interpretować a niestety nie mogę znaleźć opisu po angielsku bo to jest chyba lepiej tłumaczone z niemca, a niemca ni w ząb nie rozumiem.
    Jeśli będzie możliwe zamienić czujniki to obrotów silnika oprócz blokady przód-tył powoduje jeszcz brak wskazań obrotów, z doświadczenia wiem że może obrotomierz wariować jak czujnik niedobity.

Dodano po 10 [minuty]:

Czujnik sprzęgła turbiny - myślę że to jest czujnik przy pedale sprzęgła a nie obrotów (jak pamiętam trzeba nacisnąć sprzęgło żeby zmienić kierunek jazdy). Po odłączeniu powinien się pojawić błąd 5.1.93
  • #20 17625592
    Rowan
    Poziom 20  
    A mógłbyś ten niemiecki opis mi podesłać, bo mam kogoś, co niemiecki zna i rozumie dość dobrze:-) Co do wyboru kierunku jazdy, to z tym też są ciągłe problemy, nie tylko z półbiegami. Aczkolwiek chyba to oczywiste jest gdyż kombinacja elektrozaworów załącza kosze rewersowe jak i półbiegowe. Tak wynika z serwisówki od deutza agrotrona, w którym siedzi ta sama skrzynia. Co do zmiany kierunku, to tak, da się zmienić go tylko po naduszeniu pedału. A powiedz mi jeszcze, bo piszesz tu o awaryjnej zmianie kierunku, w jaki sposób to w tym ciągniku zrobić? W nim niema tego dodatkowego przełącznika koło e boxa.
  • #21 17625684
    kwok
    Poziom 40  
    Nie mam niemieckiego opisu i nawet go nie szukam bo nie rozumiem. Mam tylko polskie tłumaczenia i to od 800-tki.
    O co chodzi z awaryjną pracą to nie wiem, być może o ten guzik którego nie masz albo o ręczne serowanie zaworami chociaż to bez sensu by było. Muszę więcej tego tłumaczenia poczytać bo turboshifta za bardzo nie znam, koło mnie same vario są i to prawie największego kalibru to się w nich lepiej orientuję.

Dodano po 11 [minuty]:

Praca w trybie awaryjnym moz˙e byc´
    uaktywniona przyciskiem (A) GUZIK PO LEWEJ STRONIE KIEROWNICY Z NAMALOWANĄ RĘKĄ lub poprzez
    zakon´ czenie okres´lonych meldunków o
    usterkach. Przel¯a˛czanie nawrotne wl¯a˛cza sie˛
    przy tym w pozycje˛ NEUTRALNA˛. Zatrzymac´
    cia˛gnik.
    Kody usterek, przy których zakon´ czeniu
    automatycznie aktywna jest praca w trybie
    awaryjnym, podano w tabeli kodów ze
    wskazówka˛ "automatycznie praca awaryjna". Text-module
    Przy przypadkowej aktywacji
    ● Zatrzymac´ cia˛gnik i zakon´ czyc´ prace˛
    awaryjna˛ przez WYL¯ A˛CZENIE - WL¯ A˛CZENIE
    zapl¯onu. Text-module
    Przy aktywnej pracy w trybie awaryjnym nie
    dzial¯a cze˛s´ c´ elektronicznego nadzorowania
    ● Meldunki ostrzegawcze i zgl¯oszenia usterek
    ● Ograniczenie pre˛dkos´ci przy zmianie
    kierunku jazdy
    ● Przel¯a˛czanie w przód - w tyl¯ moz˙liwe tylko
    przy wcis´nie˛tym sprze˛gle lub dz´wigni zmiany
    biegów w pozycji neutralnej
    ● Przel¯a˛czanie polowe - drogowe moz˙liwe tylko
    przy wcis´nie˛tym sprze˛gle lub dz´wigni zmiany
    biegów w pozycji neutralnej
    ● Nadzór sprze˛giel¯ przel¯a˛czania mocy
    ● Nadzór pozycji przel¯a˛czenia przy
    przel¯a˛czaniu pole - droga
    ● Ochrona przed przekre˛ceniem silnika
    ● tylko twarde przel¯a˛czanie mocy
    (charakterystyka polowa)
    module
    Ze wzgle˛du na brak zabezpieczenia nalez˙y
    podczas jazdy obserwowac´ naste˛puja˛ce
    rzeczy:
    ● Przel¯a˛czanie w przód w tyl¯ wykonywac´ tylko
    przy pre˛dkos´ci poniz˙ej 10 km/h.
    ● Przel¯a˛czanie polowe - drogowe wykonywac´
    tylko przy stoja˛cym cia˛gniku.
    Nie przestrzeganie tych zalecen´ moz˙e byc´
    powodem uszkodzenia przekl¯adni.
    Obraz wskaz´nika przy aktywacji
    pracy w trybie awaryjnym.
    TU BYŁ OBRAZEK ALE SIĘ NIE SKOIPIOWAŁ
    ● Na wielofunkcyjnym wys´wietlaczu pojawi sie˛
    obraz zamykaja˛cego sie˛ oka (na ok. 2 sek.). Operation_Pic_number:1
    ● Naste˛pnie pojawi sie˛ symbol (B) KLUCZ I TRÓJKĄT Z WYKRZYKNIKIEM, aktywna
    praca w trybie awaryjnym, brak cze˛s´ci
    nadzoru elektronicznego:
    ● Wcisna˛c´ pedal¯ sprze˛gl¯a, wl¯a˛cznik zmiany
    kierunku jazdy przel¯a˛czyc´ 1x (w przód - w tyl¯),
    wl¯a˛czyc´ bieg i ruszyc´.
    Waz˙ne:
    Przy okres´ lonych usterkach przel¯a˛czanie w
    przód - w tyl¯ dokonuje sie˛ juz˙ przy uz˙yciu
    wl¯a˛cznika, bez naciskania pedal¯u sprze˛gl¯a.
  • REKLAMA
  • #22 17625729
    Rowan
    Poziom 20  
    Dzięki WIELKIE!:-) Dam znać jutro co udało się ustalić.

Dodano po 13 [godziny] 11 [minuty]:

Sprawa wygląda tak. Sensory są dobre, zamieniałem wszystkie miejscami, a potem nowe włożyłem trzy i ostatni zamianiałem z resztą. I co się okazało... Po prostu nie przełącza przełożeń na wyższe niż pierwsze. Na nim działa, a na reszcie wywala błąd 5.1.12. Wygląda na to, że ktoś przedemną rozbierał kasete zaworów... Teraz pytanie, czy ma ktoś dokładny schemat całej kasety? Tak abym ją rozebrał i złożył tak jak być powinna, bo tutaj wydaje mi się, że jest problem. A jeszcze takie pytanie, czy gdyby były zerwane tarczki na koszach, to też by mógł być taki objaw?
  • #23 17626794
    kwok
    Poziom 40  
    No to wygląda na to że biegi się nie włączają a ZFe-box kontroluje załączenie danego biegu czujnikami obrotów. Na najniższym jest ok więc powyższą teorię można sprawdzić podpinając któryś czujnik na zewnątrz. Wtedy na pierwszym powinien też wygenerować błąd.
    Możesz jeszcze zamiast zaworów podłączyć żarówki 5-10W żeby sprawdzić czy dochodzi prąd do zaworów. Myślę że e-box poda na jakieś 2 sekundy prąd i pojawi się błąd a prąd zniknie.
    Niestety które zawory do których biegów to nie wiem. Może być że są po prostu źle podłączone a może być że sprzęgła w skrzyni zrobiły papa.

Dodano po 34 [minuty]:

Awaria się pojawiła czy taki sostał kupiony?
  • #24 17626980
    Rowan
    Poziom 20  
    Właściciel kupił z tym podobnież. Na domiar złego, „naprawiali” ten ciągnik ludzie kompletnie nie znający budowy i zasady działania takiej skrzyni. Kombinacje zaworów mam w serwisówce od Agrotrona z tą samą skrzynią.
  • #25 17627080
    kwok
    Poziom 40  
    To jak wiesz które zawory do czego to możesz podać na nie prąd i się dowiesz czy biegi są czy skrzynia do roboty.
  • #26 17627281
    Rowan
    Poziom 20  
    Tyle, że tam stale są załączone np dwa zawory, plus chwilowo załączany jest trzeci. Nie wiem jaki to ma cel, ale analizując układ, wydaje mi się, że służy to zmianie kombinacji koszy.
  • #27 17627409
    kwok
    Poziom 40  
    Chyba się gościu w.....ał.
    To w ogóle jeździ? Czy jeździ tylko na najniższym?
    Sprawdziłeś okablowanie zaworów? 5 zaworów, pilny w ZF e-box 14, 15, 31, 32, 33.

Obrazek płyty zaworowej masz w serwisówce agrotrona, całkiem dobrze widać i porównując z katalogiem części fendta to to samo.
    Tę chwilowe podanie prądu na zawory przy zmianie biegu służy do wybrania grupy sterowanych koszy bo same biegi to tylko 2 zawory jak w autotroniku dla dynashifta i faktycznie ciężko tu bawić się prądem na zaworach.
    Jak kable dobre to podłączaj żarówki bo może e-box nie daje prądu - pewnie zaświecą się na moment po uruchomieniu, czyli stawiasz podbieg na 1 i obserwujesz żarówki podczas odpalania i tak kolejno dla wszystkich podbiegów.
  • #28 17627751
    Rowan
    Poziom 20  
    Okablowanie w pierwszej kolejności sprawdziłem i jest dobre. Jeździ, ale tylko na pierwszym półbiegu, na innych rozłącza rewers. Chyba, że problem z przełączeniem lub samymi koszami. Po uruchomieniu na półbiegu innym niż pierwszy i wrzuceniu za kilka sek pierwszego słychać, że załącza ten pierwszy i „jedzie”. To prawda, szukanie w tym ciągniku polega na „kto co wcześniej spie...ł”, pomiędzy, „co się faktycznie spie...o” samo i przestał jeździć...
  • #29 17628150
    kwok
    Poziom 40  
    Wcześniej to się samo zepsuło, niemiecki serwisant stwierdził coś co kosztuje dużo więc niemiecki rolnik sprzedał za pół darmo polskiemu handlarzowi a ten z niemałym zyskiem opchnął,polskiemu rolnikowi. Ten chce się ratować i naprawić za niewielkie pieniądze ale coś mi się wydaje że bez 20-30tysi się nie obejdzie.
  • #30 17628395
    Rowan
    Poziom 20  
    Też mam takie wrażenie. Aczkolwiek właściciel został o tym poinformowany jakie koszty mogą być wygenerowane. Tylko właśnie o wiele prościej byłoby gdyby nie trzeba było diagnozować tego co kto jeszcze po drodze namieszał... W przyszłym tygodniu będe dalej szukał rozwiązania całej sprawy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z ciągnikiem Fendt 512C z 1995 roku dotyczy braku możliwości zmiany półbiegów oraz błędów 5.1.12, 5.1.72 i komunikatu "BUS". Użytkownik sprawdził elektrozawory, bezpieczniki oraz połączenia elektryczne, jednak problem nadal występuje. Wskazano na możliwe uszkodzenia wiązki elektrycznej, czujników oraz e-boxa. Po wymianie czujników i rozebraniu kasety zaworowej, ciągnik zaczął działać na wszystkich półbiegach, ale występuje duży poślizg na trzecim i czwartym półbiegu. Użytkownik planuje dalsze prace diagnostyczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA