logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym zastąpić utwardzacz do żywicy poliestrowej?

medicb 13 Gru 2005 19:00 24596 8
REKLAMA
  • #1 2080542
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Jak w temacie. Zostało mi się dużo żywicy poliestrowej a skończył się utwardzacz. Czym go zastapić żeby przyśpieszyć utwardzanie?
  • REKLAMA
  • #2 2080803
    piotrsta
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Bez problemu go zastąpi utwardzacz do szpachli poliestrowej"do samochodów" sprzedają je osobno po chyba 50 groszy za tubkę.

Ale jest jeden problem: po rozmieszaniu żywica zmieni kolor na lekko różowy!!! Jeżeli to nie przeszkadza to śmiało można go użyć.
  • REKLAMA
  • #3 2081861
    medicb
    Poziom 28  
    Z tym kolorem to nawet wskazane :) ja i tak specjalnie zabarwiałem czarnym tuszem. Dzięki za pomoc, tego mi było trzeba, taniochy :D
  • #4 2081872
    john_t
    Poziom 29  
    Ocena: 89
    Nie napisałeś jaka to żywica? Epoxydowa czy poliestrowa...
    Jeśli epoxsyd utwardzaczem może być amoniak (roztwór oczywiście).
  • REKLAMA
  • #5 2082525
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    przecież temat postu brzmi: "Czym zastąpić utwardzacz do żywicy epoksydowej?" no to chyba epoksydowa...
  • REKLAMA
  • #6 2084423
    medicb
    Poziom 28  
    Przepraszam chłopaki faktycznie mój błąd .... bo nie zwracałem uwagi ... potocznie zawsze mówi się "żywica epoksydowa" a poczytałem na opakowaniu i faktycznie to jest "poliestrowa". Więc zmieniłem temat postu i proszę o dalsze odpowiedzi w temacie. Z góry dzięki :)
  • #7 2086385
    piotrsta
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    piotrsta napisał:
    Bez problemu go zastąpi utwardzacz do szpachli poliestrowej"do samochodów" sprzedają je osobno po chyba 50 groszy za tubkę.

"utwardzacz do Szpachli poliestrowej" więc jeszcze lepiej bo szybciej zwiąże.

Ten utwardzacz działa na wiele rzeczy: takie jak żywice i lakiery jedyny problem to właśnie przebarwienie koloru. Dlatego do żywic i lakierów są troche innej konsystencji aby było łatwiej wymieszać i bezbarwne żeby nie zmienić koloru.
  • #8 7713834
    slawi17
    Poziom 11  
    Dzięki za info mam zamiar zrobić sztuczny bursztyn i już wiem czym utwardzić żywicę pozdrawiam
  • #9 7714071
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    Utwardzacz do szpachli samochodowych niekoniecznie utwardzi Twoja zywice , co to za zywica?
    Masz jakies oznaczenie , nazwe...?
    Na pewno utwardzi luparox , lub butanox, mozliwe ,ze jesli masz zywice konstrukcyjna to jest bez inicjatora kobaltowego i twedy tez sie nie utwardzi bez niego.

Podsumowanie tematu

✨ Do utwardzania żywicy poliestrowej można zastosować utwardzacz do szpachli poliestrowej samochodowej, który jest dostępny osobno i tani. Jego użycie powoduje jednak lekkie różowienie żywicy po wymieszaniu, co nie zawsze jest problemem, a czasem wręcz pożądane. Utwardzacz ten działa szybciej i jest kompatybilny z żywicą poliestrową oraz lakierami, choć różni się konsystencją i barwą od specjalistycznych utwardzaczy do żywic. W przypadku żywic epoksydowych stosuje się inne utwardzacze, np. amoniak, jednak w tym wątku potwierdzono, że omawiana żywica to poliestrowa. Warto zwrócić uwagę na rodzaj żywicy i obecność inicjatora kobaltowego, gdyż niektóre żywice konstrukcyjne mogą wymagać specyficznych utwardzaczy, takich jak Luparox lub Butanox, aby proces utwardzania przebiegł prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA