logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hisense DH5S102BWPL Błąd F22 w suszarce - jak go rozwiązać?

olekolkowski 22 Sty 2025 20:00 5022 14
REKLAMA
  • #1 21405218
    olekolkowski
    Poziom 3  
    Witam,
    Mam problem z suszarką do bielizny Hisense DH5S102BW/PL. Po włączeniu i analizie wywala błąd F22. Z tego co wiem, jakiś kłopot z silnikiem, czy może ktoś miał taki przypadek. Poprosiłbym o jakąś podpowiedź, gdzie szukać problemu, dziękuję.
    AI: Czy błąd F22 pojawia się w konkretnym momencie, na przykład podczas uruchamiania suszarki lub w trakcie konkretnego programu?
    Błąd pojawia się ok. 10-15 sekund po włączeniu.
    AI: Czy podjął Pan już jakieś kroki w celu rozwiązania problemu, takie jak resetowanie urządzenia lub sprawdzenie połączeń?
    Poproszę o podpowiedź, jak uruchomić test serwisowy lub wykasować ten błąd,
    o ile to tylko kwestia wykasowania błędu.
  • REKLAMA
  • #2 21405624
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1600
    olekolkowski napisał:
    Poprosiłbym o jakąś podpowiedź gdzie szukać problemu dzikuję.

Kup sobie nowy silnik, którego data dostępności jest "nieznana" xD
  • REKLAMA
  • #4 21405763
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 435
    AsReeX napisał:
    Kup sobie nowy silnik

A jak wsadzi nowy silnik i dalej będzie F22, a prawie na pewno będzie?
    AsReeX napisał:
    data dostępności jest "nieznana"

Bo się nie psuje.
  • #5 21405865
    AsReeX
    Poziom 40  
    Sebastian_M26 napisał:
    A jak wsadzi nowy silnik i dalej będzie F22, a prawie na pewno będzie?

Pretensje, roszczenia i reklamacje do producenta - w dokumentacji, która pozostawia wiele do życzenia! Błąd F22 został opisany dosyć jasno :)

Sebastian_M26 napisał:
    Bo się nie psuje.

Sam silnik może i nie! Natomiast inną historią jest falownik, który jest jego integralną częścią.
  • REKLAMA
  • #6 21406255
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2350
    Zapewne się tego nie naprawia ale pewnie jest płyta elektroniki z falownikiem i elementami można rozebrać i jeżeli kolega ma pojęcie to zmierzyć elementy...

I tak nie działa i silnik na zamówienie będzie czas wymontować i zrobić diagnostykę
  • #7 21406897
    olekolkowski
    Poziom 3  
    >>21405763 jeśli masz jakiś pomysł, to zdradź proszę 😀
  • REKLAMA
  • #8 21406908
    AsReeX
    Poziom 40  
    @Sebastian_M26 Podbijam .. coś mądrego powiesz na ten temat xD?

Ciekaw jestem! Nie mam doczynienia z takimi dziwactwami ^^
  • #9 21407232
    Telo
    Serwisant RTV
    Telo napisał:
    I tak nie działa i silnik na zamówienie będzie czas wymontować i zrobić diagnostykę

Trzeba wymontować silnik, a ten błąd kiedy się pojawia, jak ma ruszyć silnik, czy od razu po włączeniu suszarki?
    Mało prawdopodobne, ale może brakuje jakiegoś zasilania na płycie elektroniki silnika...
    https://www.youtube.com/watch?v=azgjZhnsy0w
  • #10 21408857
    olekolkowski
    Poziom 3  
    Szanowni Państwo, raczej liczyłem na odzew konkretnej osoby/osób, które miały podobny problem, a nie
    wypociny typu "kup sobie nowy silnik" albo "nie zajmuję się tym" itp.
    To po co piszesz??
    Poprosiłbym raczej o merytoryczny odzew fachowców lub hobbystów,
    jeśli ktoś nie ma nic do wniesienia w temat, proszę NIE ZAŚMIECAĆ wątku.

Jeśli chodzi o dostęp do dokumentacji technicznej firmy HISENS, to słabo to wygląda (jeśli ktoś coś ma, to poproszę).

A teraz coś konkretniej, jak w moim pytaniu:
    po uruchomieniu sprzętu i wybraniu konkretnego programu (obojętnie jakiego) sprzęt "próbkuje", czyli test diagnostyczny podzespołów i powinien ruszać, a wyskakuje błąd F22, czyli zgodnie z tym, co znalazłem w necie, błąd silnika.
    Wymontowałem silnik, jest razem z falownikiem zalanym oczywiście tą przezroczystą masą.
    Na tyle, ile udało się trochę wydłubać i przebić przez masę, pomierzyliśmy go i wydawało się, że dioda przy przetwornicy jest zwarta.
    Daliśmy mu zasilanie poza przetwornicą od 0 do 15 V, mignęła dioda LED na płytce i jakby pomiar na diodzie przy przetwornicy wrócił do normy, dziwne.
    Po tych manewrach podłączyłem ponownie silnik do instalacji i o dziwo na falowniku zaczęła migać dioda sygnalizująca chyba jakieś taktowanie (tak jak na stole po podaniu zasilania z zewnątrz). Teraz po wybraniu programu na LED na płytce falownika przy silniku zaczyna migać dioda LED, po czym silnik próbuje ruszyć (delikatny ruch), co ważne nie wyskakuje już błąd F22.
    Trochę dziwne.
    Nagram filmik i wstawię, ale teraz jestem poza domem.
    Dziękuję za merytoryczne podpowiedzi i pozdrawiam
    fachowców i hobbystów

Dodano po 42 [minuty]:

>>21407232 dziękuję za link do filmiku, u mnie falownik jest wbudowany w silnik, na filmiku będzie widać

Dodano po 10 [minuty]:

>>21407232 dziękuję za pytanie, tak jak opisałem powyżej, wstawię filmik, będzie łatwiej niż opisywać≈

Dodano po 2 [minuty]:

>>21405720 tak też sprawdzałem, ale zamówić nowy zawsze można :-) najpierw spróbujemy się pomęczyć
  • #11 21408987
    AsReeX
    Poziom 40  
    olekolkowski napisał:
    Jeśli chodzi o dostęp do dokumentacji technicznej firmy HISENS to słabo to wygląda ( jeśli ktoś coś ma to poproszę).

Powinieneś się CIESZYĆ, że WOGÓLE chciało mi się otwierać tą GÓWNIANĄ stronę GORENJE GSD i patrzeć do tych IDIOTYCZNYCH papierów w KRÓRYCH nic MĄDREGO nie potrafią napisać xD

Odpowiedź dostałeś w poście #2 ... a co sobie ulepisz, twoja sprawa hihi ^^ Kupiło się badziew i teraz pretensje do całego świata :)
  • #12 21409127
    Telo
    Serwisant RTV
    olekolkowski napisał:
    Szanowni Państwo, raczej liczyłem na odzew konkretnej osoby/osób, które miały podobny problem a nie
    wypociny typu "kup sobie nowy silnik" albo "nie zajmuje się tym" itp.

Super, a już myślałem, że chociaż jakieś dziękuję albo coś w stylu fajnie, że ktoś coś napisał....
  • #13 21409331
    olekolkowski
    Poziom 3  
    Wydaje mi się, że użyłem kilka razy słowa "dziękuję" :-) ale może się mylę, jeśli tak, to oczywiście bardzo dziękuję wszystkim, którzy mi odpowiedzieli. W mojej wypowiedzi chodziło mi o to, że szukam rozwiązania problemu technicznego wśród fachowców, którym również jestem, bo od wielu lat zajmuję się naprawą sprzętu AGD. Choć sprzęty z tej grupy producentów są od niedawna na rynku. Myślę, że szkoda czasu na te pisaniny, jeśli ktoś chce pochylić się nad tematem, to ponawiam podziękowanie, a jeśli nie, to też dziękuję i tyle w temacie. Pozdrawiam i życzę spokojnego dnia.
  • #14 21729435
    tacz8tak
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Polecam sprawdzić czujnik Halla, 3 cienkie przewody od silnika, jeden sygnałowy ma fluktuację od kilku mV do 2 V zamiast stałego 0 V lub 5 V, wytwarza wtedy sygnał analogowy zamiast cyfrowego.
  • #15 21863710
    ksik1980
    Poziom 1  
    Udało się tą suszarkę naprawić?

Podsumowanie tematu

✨ Suszarka do bielizny Hisense DH5S102BW/PL zgłasza błąd F22 około 10-15 sekund po włączeniu, co wskazuje na problem z silnikiem lub jego falownikiem. Wymiana samego silnika jest utrudniona ze względu na brak dostępności części (silnik dostępny na zamówienie z nieznanym terminem dostawy). Problem może leżeć w elektronice sterującej, zwłaszcza w falowniku zintegrowanym z silnikiem, który jest zalany masą ochronną, co utrudnia diagnostykę i naprawę. Zalecane jest demontaż silnika i wykonanie pomiarów elementów elektronicznych, w tym sprawdzenie czujnika Halla, który może generować niestabilny sygnał analogowy zamiast cyfrowego. Dokumentacja techniczna producenta jest ograniczona, co utrudnia samodzielną naprawę. Użytkownicy podkreślają konieczność fachowej diagnostyki i ewentualnej reklamacji u producenta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA