logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Actros MP4 - rozłączanie prądu po zgaszeniu

euromissile 23 Sty 2025 08:44 2289 4
REKLAMA
  • #1 21405786
    euromissile
    Poziom 10  
    Witam, problem Mercedes Actros MP4. Auto rozłącza prąd po zgaszeniu. Słychać, jak pyka bezpiecznik i wszystko działa poza gniazdem zapalniczki i światłem w schowkach u góry. Wcześniej było tak, że rozłączało, jak postał ok. 4 h, a teraz od razu. Do tego dzisiaj w nocy rozłączyło mi Webasto. Miał ktoś podobny problem? Wiązka? Jakiś sterownik? Auto nawet po pauzie 9 h odpala bez jęknięcia, a wyświetla się komunikat, że rozłączono odbiorniki przez spadek napięcia.
  • REKLAMA
  • #2 21406852
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3614
    Sprawdź kolego tzw. "balans baterii": oba akumulatory muszą mieć identyczne parametry. Jeżeli się różnią, to komunikat niechybnie się ujawni na ekranie licznika. Nie masz czasem czegoś wpiętego na jeden akumulator? Sprawdź, czy cienkie kabelki przy obu akumulatorach dobrze kontaktują do klem. System nie jest najszczęśliwszy i zauważyłem, że w młodszych egzemplarzach MP4 można nastawy tego czujnika zmodyfikować lub wyłączyć go w ogóle przy pomocy komputera SD.
  • REKLAMA
  • #3 21408718
    euromissile
    Poziom 10  
    Nic dodatkowego nie jest podłączone. Na próbę odłączyłem cienki czarny kabelek, który idzie do minusa, bo on podobno odpowiada za wyświetlanie komunikatu, że mało jest prądu. No i jak na razie to pomogło, bo po zgaszeniu nie rozłącza w ogóle prądu, Webasto chodzi, a i po długiej pauzie auto odpala od strzała. Czyli prawdopodobnie gdzie tu tkwi problem? On idzie do jakiegoś modułu czy sterownika? Czy jeszcze jakoś inaczej to ustrojstwo jest podłączone?
  • REKLAMA
  • #4 21460453
    Mercedes_Benz_Truck
    Poziom 5  
    Dobra, mogę pomóc rozwinąć temat, ale mam kilka pytań:

1) Czy pojawiają się jakieś komunikaty?
    2) Numer VIN - potrzebny do schematów instalacji.
    3) Rok produkcji.
    4) Przebieg.
    5) Czy problem występował od nowości?

Poszukujemy kodów usterek, musisz wejść na wyświetlaczu / zegarach w status -> diagnostyka.

Poszukujemy zapisanych kodów usterek w module ASAM/ SSAM / XMC, zależnie od wersji twojego auta.

I wtedy dalej będziemy myśleć.

Pozdrawiam :).
  • #5 21895086
    KuSpZa
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    U mnie taki kod. Wyłącza zaraz po wyłączeniu zapłonu wszystkie gniazdka i oświetlenie w schodkach. 2018 rok auta
    Mercedes Actros MP4 - rozłączanie prądu po zgaszeniu
REKLAMA