logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozkręcić Gigabyte RTX 3070 Gaming OC 8G i wymienić pastę oraz termopady?

WhiteMilk 23 Sty 2025 10:07 1788 9
REKLAMA
  • #1 21405900
    WhiteMilk
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Prosiłbym o pomoc.
    Szukam materiału - najlepiej jakiś poradnik na stronie internetowej do rozkręcenia karty Gigabyte RTX 3070 Gaming OC 8G i wymianę w niej pasty oraz termopadów.

Dzięki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21405984
    WhiteMilk
    Poziom 3  
    cysiekw napisał:
    WhiteMilk napisał:
    Gigabyte RTX 3070 Gaming OC 8G

Ehh Brak mi słów https://www.youtube.com/watch?v=NqNtEoHjJqc

:))

Zrobiłem testy i chyba jest ok z temperaturami:

Zrzut ekranu z wynikami testu FurMark dla karty NVIDIA GeForce RTX 3070.
    Benchmark karty graficznej NVIDIA GeForce RTX 3070 z wynikami temperatur i prędkości wentylatorów.

Jedynie, co chciałbym zmienić to dźwięk jaki się wydostaje z wentylatorów :)
    Widzę, że kręcą się w granicy 80%, co jak pokazuje na wykresie jest to lekko ponad 2tys. RPM i nie ukrywam, że stanowi to taką granicę dobrego smaku jaki się wydostaje z obudowy. Nie miałem styczności wcześniej z tą kartą i pytanie, bo może ktoś z Was forumowiczów ma, miał, czy to norma dla tego modelu? Nie działa to cicho :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21406014
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6898
    Jak mawiaja : "coś " za "coś"
    OC > temp.> większe obroty

Karta graficzna wykorzystuje podwójny BIOS, który można przełączać między dwoma trybami pracy -OC i SILENT, -za pomocą małego przełącznika z boku karty graficznej.
    Aby użyć nowego profilu/trybu pracy, uruchom ponownie komputer.
    Oba BIOS-y mają ten sam limit zużycia energii wynoszący ~260-270 watów zgodnie z informacjami z wbudowanych czujników.
    W przypadku OC BIOS karta graficzna zaczyna zmniejszać częstotliwości dopiero po osiągnięciu Temp.70 stopni, .... Po osiągnięciu tego wentylatory zaczynają przyspieszać, a karta nieco resetuje częstotliwości, aby utrzymać tę temperaturę.
    Priorytetem działania Silent BIOS jest generowany poziom hałasu. W cieplejszych warunkach temperatura karty graficznej może osiągnąć 75 stopni, a prędkość wentylatora nie przekroczy 1900 obr./m. ale w tym profilu karta graficzna agresywniej resetuje częstotliwości, aby kontrolować temperaturę i poziom hałasu.

wytwarzany hałas to dźwięk ruchu powietrza. Samego wentylatora w ogóle nie słyhać

Tutaj masz opisana tą kartę (rev.2.0) z testami Link
    oraz Link
  • #5 21406035
    WhiteMilk
    Poziom 3  
    ...@lisek
    Bardzo Ci dziękuję za informację.

Prosiłbym jeszcze o napisanie, bo widzę na stronie producenta są z 2024 dwa biosy. Zastanawiam się, czy jest sens aktualizowania, bo nie znam się na tym.

Dokładny model mojej karty: https://www.gigabyte.com/pl/Graphics-Card/GV-...AORUS-M-8GD-rev-10-11/support#support-dl-bios

Mam w GPU-Z taką informację:

Zrzut ekranu z programu GPU-Z pokazujący szczegóły karty graficznej NVIDIA RTX 3070.
  • REKLAMA
  • #6 21406060
    lisek
    Serwisant RTV
    Działa , zostaw jak jest.

- ile zyskasz na wydajnośći 5%, 7% ? lub nabawisz sie sporo kłopotów ?

- jest zsyłka na strone ,gdzie możesz zapytać o rozwiązanie ???
    Cytat:
    But be very careful, first BACKUP your original VBIOS, you can brick your card, if you not sure what VBIOS you need

Please note:
    Cytat:
    You can only update to a VBIOS version of the same series.
    Visual C++2008 is required for this BIOS flash.
    If your VBIOS version is:
    F1, it can only be updated with VBIOS versions F2-F9.
    F10, it can only be updated with VBIOS versions F11-F19.
    F20, it can only be updated with VBIOS versions F21-F29.

VBios colection dla tej karty Link

Nic na "pałę" !!!
    Poczytaj np.
    Od Gbyte Link
    Link_ NVIDIA Resizable BAR Firmware Update Tool
  • #7 21406164
    WhiteMilk
    Poziom 3  
    Sprawdziłem opcję SILENT Bios i szczerze to chyba tylko z nazwy to są osiągi na SILENT :)

Wynik testu wydajności karty graficznej NVIDIA GeForce RTX 3070 z temperaturą i użyciem GPU.
  • Pomocny post
    #8 21406233
    lisek
    Serwisant RTV
    Nic w tym dziwnego skoro masz gpu 1740MHz (bez OC ma 1500)

Standartowo OC

Zrzut ekranu programu GPU-Z pokazujący właściwości karty graficznej NVIDIA RTX 3070.
  • #9 21407605
    WhiteMilk
    Poziom 3  
    W tym jest kurcze problem, że nawet jak daję na SILENT bios to wartości są te same i nie zauważyłem, aby karta miała pracować jakoś inaczej. Ściągnąłem MSI program do ustawiania wartości. Dałem na auto scan i nie wiem dlaczego od prawie godziny mam cały czas na 99% Szukam jakiegoś rozwiązania, aby obniżyć działanie wentylatorów, czy samej karty, aby ciszej zaczęła działać :)

Zrzut ekranu z programu MSI Overclocking Scanner z wynikami testu skanowania kart graficznych.
  • #10 21421574
    WhiteMilk
    Poziom 3  
    Lekka aktualalizacja do tematu.

W temacie aktualizacji BIOS karty to rozwiązało się samo przez Gigabyte Control Center, bo narzędzie aktualizacji jak i sam bios został zassany i zainstalowany w czasie UPDATE sterowników na płycie. Przeszło bezboleśnie, a do tego jestem po wymianie pasty na karcie, gdzie uzyskałem z 48C w spoczynku 32C, a w czasie obciążenia na grze 99% z temperatury 71C na 67C

Przy obciążeniu lekko może jest lepiej, co do wentylatorów na karcie, ale nadal mnie lekko w... :) ten dźwięk.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał poradnika dotyczącego rozkręcania karty graficznej Gigabyte RTX 3070 Gaming OC 8G oraz wymiany pasty termoprzewodzącej i termopadów. W odpowiedziach podano link do filmu instruktażowego oraz omówiono różnice między trybami BIOS (OC i SILENT), które wpływają na temperatury i hałas generowany przez wentylatory. Użytkownik zauważył, że po wymianie pasty temperatura w spoczynku spadła z 48°C do 32°C, a w obciążeniu z 71°C do 67°C. Pojawiły się również pytania o aktualizację BIOS-u, na co doradzono ostrożność oraz sprawdzenie, czy aktualizacja przyniesie znaczące korzyści. Użytkownik zainstalował aktualizację BIOS-u za pomocą Gigabyte Control Center, co przebiegło pomyślnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA