Prosiłbym o pomoc.
Szukam materiału - najlepiej jakiś poradnik na stronie internetowej do rozkręcenia karty Gigabyte RTX 3070 Gaming OC 8G i wymianę w niej pasty oraz termopadów.
Jedynie, co chciałbym zmienić to dźwięk jaki się wydostaje z wentylatorów Widzę, że kręcą się w granicy 80%, co jak pokazuje na wykresie jest to lekko ponad 2tys. RPM i nie ukrywam, że stanowi to taką granicę dobrego smaku jaki się wydostaje z obudowy. Nie miałem styczności wcześniej z tą kartą i pytanie, bo może ktoś z Was forumowiczów ma, miał, czy to norma dla tego modelu? Nie działa to cicho
Jak mawiaja : "coś " za "coś"
OC > temp.> większe obroty
Karta graficzna wykorzystuje podwójny BIOS, który można przełączać między dwoma trybami pracy -OC i SILENT, -za pomocą małego przełącznika z boku karty graficznej.
Aby użyć nowego profilu/trybu pracy, uruchom ponownie komputer.
Oba BIOS-y mają ten sam limit zużycia energii wynoszący ~260-270 watów zgodnie z informacjami z wbudowanych czujników.
W przypadku OC BIOS karta graficzna zaczyna zmniejszać częstotliwości dopiero po osiągnięciu Temp.70 stopni, .... Po osiągnięciu tego wentylatory zaczynają przyspieszać, a karta nieco resetuje częstotliwości, aby utrzymać tę temperaturę.
Priorytetem działania Silent BIOS jest generowany poziom hałasu. W cieplejszych warunkach temperatura karty graficznej może osiągnąć 75 stopni, a prędkość wentylatora nie przekroczy 1900 obr./m. ale w tym profilu karta graficzna agresywniej resetuje częstotliwości, aby kontrolować temperaturę i poziom hałasu.
wytwarzany hałas to dźwięk ruchu powietrza. Samego wentylatora w ogóle nie słyhać
Tutaj masz opisana tą kartę (rev.2.0) z testami Link oraz Link
Prosiłbym jeszcze o napisanie, bo widzę na stronie producenta są z 2024 dwa biosy. Zastanawiam się, czy jest sens aktualizowania, bo nie znam się na tym.
- ile zyskasz na wydajnośći 5%, 7% ? lub nabawisz sie sporo kłopotów ?
Please note:
Cytat:
You can only update to a VBIOS version of the same series. Visual C++2008 is required for this BIOS flash.
If your VBIOS version is:
F1, it can only be updated with VBIOS versions F2-F9.
F10, it can only be updated with VBIOS versions F11-F19.
F20, it can only be updated with VBIOS versions F21-F29.
W tym jest kurcze problem, że nawet jak daję na SILENT bios to wartości są te same i nie zauważyłem, aby karta miała pracować jakoś inaczej. Ściągnąłem MSI program do ustawiania wartości. Dałem na auto scan i nie wiem dlaczego od prawie godziny mam cały czas na 99% Szukam jakiegoś rozwiązania, aby obniżyć działanie wentylatorów, czy samej karty, aby ciszej zaczęła działać
W temacie aktualizacji BIOS karty to rozwiązało się samo przez Gigabyte Control Center, bo narzędzie aktualizacji jak i sam bios został zassany i zainstalowany w czasie UPDATE sterowników na płycie. Przeszło bezboleśnie, a do tego jestem po wymianie pasty na karcie, gdzie uzyskałem z 48C w spoczynku 32C, a w czasie obciążenia na grze 99% z temperatury 71C na 67C
Przy obciążeniu lekko może jest lepiej, co do wentylatorów na karcie, ale nadal mnie lekko w... ten dźwięk.
Użytkownik poszukiwał poradnika dotyczącego rozkręcania karty graficznej Gigabyte RTX 3070 Gaming OC 8G oraz wymiany pasty termoprzewodzącej i termopadów. W odpowiedziach podano link do filmu instruktażowego oraz omówiono różnice między trybami BIOS (OC i SILENT), które wpływają na temperatury i hałas generowany przez wentylatory. Użytkownik zauważył, że po wymianie pasty temperatura w spoczynku spadła z 48°C do 32°C, a w obciążeniu z 71°C do 67°C. Pojawiły się również pytania o aktualizację BIOS-u, na co doradzono ostrożność oraz sprawdzenie, czy aktualizacja przyniesie znaczące korzyści. Użytkownik zainstalował aktualizację BIOS-u za pomocą Gigabyte Control Center, co przebiegło pomyślnie. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.