logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] GeForce RTX 2080 WINDFORCE OC - Wymiana pasty, termopadów oraz Bios

GreenMonkey 24 Kwi 2023 12:08 2292 17
REKLAMA
  • #1 20553383
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Chciałem prosić o pomoc, bo nie jestem biegły w tej dziedzinie.
    Mam kartę graficzną GeForce RTX 2080 WINDFORCE OC 8GB, która ma już prawie 5lat (u mnie od dwóch dni) Karta dostaje powoli głupawek, gdzie w czasie grania, co parę sekund załączają mi się na full wiatraki i tak cały czas - full, cisza, full, cisza nie na każdej grze, ale... Proszę o informację jaką kupić pastę termoprzewodzącą oraz termopady do wymiany.

Drugi problem to nie mogę zaktualizować na nowszy BIOS.
    Karta ma ver. 4, a z tego, co widzę na stronie jest ver.7:
    https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-N2080WF3OC-8GC/support#support-dl-bios

Pobieram plik, odpalam i pokazuje, że niby bios zaktualizowany, a nie jest, bo przy programie Aorus Engine dalej widnieje ver. 4

Na początku mam taki komunikat, ale wszystko mam powyłączane... chyba, że gdzieś w tle mi pracuje jakiś program:
    GeForce RTX 2080 WINDFORCE OC - Wymiana pasty, termopadów oraz Bios

EDIT:
    Teraz jeszcze nasuwa mi się taka myśl, czy odprowadzenie karty w sensie ciepła nie jest blokowane przez radiator od procesora?
    Radiator chłodzenia procesora wypełnia dość sporą powierzchnię spodu karty.

GeForce RTX 2080 WINDFORCE OC - Wymiana pasty, termopadów oraz Bios GeForce RTX 2080 WINDFORCE OC - Wymiana pasty, termopadów oraz Bios

Karta w takim momencie dochodzi do 81C/82C i przy tych obrotach schodzi do 75C/76C i jest na chwilę cisza.

Dziękuję za wszystkie cenne uwagi :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20553474
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1410
    GreenMonkey napisał:
    czy odprowadzenie karty w sensie ciepła nie jest blokowane przez radiator od procesora?
    Nie jest.
    GreenMonkey napisał:
    Proszę o informację jaką kupić pastę termoprzewodzącą oraz termopady do wymiany.
    Pasta TG Kryonaut/TG Hydronaut, pady TG Minus Pad 8 tylko dobierz odpowiednią grubość.
  • REKLAMA
  • #3 20553502
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    Bardzo Ci dziękuję.
    Chociaż odpadnie kupno nowego chłodzenia :)

W temacie grubości padów zakupić w przedziale - 0,5 mm, 1 mm 1,5 mm oraz 2mm?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20553510
    cysiekw
    Poziom 42  
    GreenMonkey napisał:
    0,5 mm, 1 mm 1,5 mm oraz 2mm?
    Nie, musisz znać dokładną grubość jaka jest zastosowana w twoje karcie i takiej grubości kupić.

Dodano po 2 [minuty]:

To jest to GPU? https://thermalpad.eu/thermal-pad-sizes/gigabyte-geforce-rtx-2080-gaming-oc-8g/ Jeśli tak masz wymiary podane jakie są na niej zastosowane.
  • #5 20553526
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    Tak dokładnie ten model. Serdecznie Ci dziękuję za informację i pomoc.

Proszę jeszcze jak ktoś obyty w temacie aktualizacji BIOS dlaczego się tak dzieję i nie da się zaktualizować wersji na nowszą.
  • Pomocny post
    #6 20553544
    cysiekw
    Poziom 42  
    GreenMonkey napisał:
    aktualizacji BIOS dlaczego się tak dzieję i nie da się zaktualizować wersji na nowszą.
    Przejrzyj działające w tle aplikacje jedna będzie aorus engine którego praca blokuje możliwość aktualizacji biosu.
  • #7 20553756
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    Sprawdziłem jeszcze z ciekawości temperatury programem GPU-Z i sprawa wygląda tak, że w czasie normalnej pracy (nie grania) temperatura GPU wacha się w granicy 35 - 48C, a Hot Spot 57 - 58C w tym momencie wentylatory 0 RPM jak wchodzę do gry to po minucie od włączenia GPU leci do 82C i wiatraki na FULL ponad 4tys. RPM do zbicia 78C i cisza i po paru sekundach znowu 82C i full, a temperatura Hot Spot 102 - 105C Będzie to tylko wina zużytych termopadów, pasty termoprzewodzącej?

Sorry, że tak kombinuję, ale szukam jakiegoś ew. jeszcze rozwiązania, bo chyba karta nie jest uszkodzona mechanicznie jak takie rzeczy dzieją się tylko w grach (niektórych), co bardziej obciążają.
  • REKLAMA
  • #9 20554044
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    Serdecznie dziękuję.

Robiłem ustawienia programem Gigabyte i nie łapało mi ustawień, ale program od MSI dał światło w tunelu :)
    Mam jedynie problem, że po restarcie komputera nie wczytuje mi profilu jaki nastawiłem tylko ogólny, ale widzę, że po nastawieniu np.F FAN - Power Limit % na 55, a Temp Limit C na 80 na grze w której 83C robiło w parę sekund teraz obniżyło i trzyma w granicy 65C, a wiatrak działa na 49%, a nie na 100% jak wchodziło pod 83C

Szkoda, że w inny sposób nie da się takich rzeczy nastawiać, a programowo :)
  • #10 20554094
    cysiekw
    Poziom 42  
    GreenMonkey napisał:
    Szkoda, że w inny sposób nie da się takich rzeczy nastawiać, a programowo
    Da się modyfikujesz bios ustawiasz odpowiednio ile rpm przy danej temperaturze i wgrywasz tak zmodyfikowany bios na kartę i masz bez afterburnera.
  • #11 20554119
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    cysiekw napisał:
    GreenMonkey napisał:
    Szkoda, że w inny sposób nie da się takich rzeczy nastawiać, a programowo
    Da się modyfikujesz bios ustawiasz odpowiednio ile rpm przy danej temperaturze i wgrywasz tak zmodyfikowany bios na kartę i masz bez afterburnera.

Mógłby kolega wskazać jakieś źródło, aby coś takiego zrobić, czy też pomóc na forum?
    - szczerze przy 100% nie da się wysiedzieć w pokoju, a granie w nocy to już całkowity horror :)
  • #12 20554220
    cysiekw
    Poziom 42  
    Mój błąd, nvidia zaszyfrowała bios i edycji i moda nici. Zostaje ci wgrać oryginalny który linkowałeś ze strony gb jeśli to nie pomoże profile w msi afterburner.
  • #13 20560820
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    Przepraszam, że dopiero dzisiaj, ale czekałem na nowy dysk, aby postawić system od nowa.

Więc reasumując nie instalowałem żadnych dodatków z AORUS po świeżej instalacji systemu.
    Niestety, ale mam ten sam komunikat w czasie chęci aktualizacji BIOS karty graficznej.
    Jedyne, co zauważyłem to w czasie pokazania komunikatu o AORUS Engine w pasku zadań pomimo, że wszystko zostało usunięte z NVidia pokazuje mi się taka ikonka. Może w tym jest jakiś problem, że nie da się zrobić aktualizacji BIOS?

• #14 20561099
    cysiekw
    Poziom 42  
    GreenMonkey napisał:
    Więc reasumując nie instalowałem żadnych dodatków z AORUS po świeżej instalacji systemu.
    Co nie znaczy że windows update nie zainstalował, odpalasz taskmgr i szukasz podejrzanego w uruchomionych.
  • #15 20562166
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    Poszedłem do źródła NVidia i mam taką informację:
    F4 nie może zaktualizować do F7 F4 może aktualizować do F4a, F4b itp.

Mam to rozumieć, że nie ma w takim razie właściwego BIOSu do mojej karty?
    Aktualizacji typu F4a, F4b nie ma stronie producenta karty (chyba, że ktoś leci w kulki :) )

Poszukałem na innych stronach BIOS i znalazłem coś takiego:
    https://www.techpowerup.com/vgabios/208733/gigabyte-rtx2080-8192-190116

Tylko teraz pytanie jak wgrać taki BIOS, który nie ma swojej aplikacji, a plik ma końcówkę .rom
  • Pomocny post
    #16 20562236
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6880
    Pokaz zrzut z GPU-z dla swojej karty
    - na lewym foto widac ver. Bios , porównaj ze swoją
    GeForce RTX 2080 WINDFORCE OC - Wymiana pasty, termopadów oraz Bios GeForce RTX 2080 WINDFORCE OC - Wymiana pasty, termopadów oraz Bios GeForce RTX 2080 WINDFORCE OC - Wymiana pasty, termopadów oraz Bios GeForce RTX 2080 WINDFORCE OC - Wymiana pasty, termopadów oraz Bios
    Co pokazuje
    GeForce RTX 2080 WINDFORCE OC - Wymiana pasty, termopadów oraz Bios GeForce RTX 2080 WINDFORCE OC - Wymiana pasty, termopadów oraz Bios GeForce RTX 2080 WINDFORCE OC - Wymiana pasty, termopadów oraz Bios

Nie ruszaj Bios , bo "uceglisz "kartę
    Spróbuj z tym programem ( EVGA Precision X1 ) Link
    * lub MSI Afterburner4.6.0 , który
    Cytat:
    with the help of which you can not only increase the frequency of operation, but also run Nvidia Scanner, which will help determine the safe maximum of the core and memory, that is, the fastest mode of operation in 3D.

GeForce RTX 2080 WINDFORCE OC - Wymiana pasty, termopadów oraz Bios GeForce RTX 2080 WINDFORCE OC - Wymiana pasty, termopadów oraz Bios
  • #17 20562803
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    Serdecznie dziękuję...

U mnie sprawa przedstawia się w następujący sposób:
  • #18 21097324
    GreenMonkey
    Poziom 4  
    Okazało się, że sama wymiana pasty na procesorze karty graficznej spowodowała znaczne spadki temperatury. Termopady były w dobrej kondycji.

Bardzo dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada kartę graficzną GeForce RTX 2080 WINDFORCE OC 8GB, która po dwóch dniach użytkowania zaczęła wykazywać problemy z temperaturą i wentylatorami, które cyklicznie przełączają się na pełne obroty. W odpowiedzi na te problemy, użytkownik pyta o odpowiednią pastę termoprzewodzącą oraz termopady do wymiany. Użytkownicy forum polecają pasty TG Kryonaut lub TG Hydronaut oraz termopady TG Minus Pad 8, podkreślając konieczność dobrania odpowiedniej grubości padów. Dodatkowo, użytkownik ma trudności z aktualizacją BIOS-u karty, co może być spowodowane działającymi w tle aplikacjami, takimi jak Aorus Engine. Po wymianie pasty termoprzewodzącej na procesorze karty, użytkownik zauważył znaczne spadki temperatury, co sugeruje, że problem mógł być związany z zużyciem pasty, a nie termopadów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA