logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Książki do nauki elektryki dla początkującego - co polecacie?

Michall231 23 Sty 2025 20:04 816 6
  • #1 21406768
    Michall231
    Poziom 4  
    Cześć, jestem dopiero po szkole, z zawodu jestem informatykiem. W trakcie swojej nauki miałem możliwość zdobycia uprawnień SEP i podstaw z zakresu elektryki. Chciałbym poszerzyć swoją wiedzę na ten temat, dlatego moje pytanie jest następujące: jakie książki polecacie do zdobycia wiedzy, jak to wszystko działa? Aktualnie pracuję przy elektryce przemysłowej (szafy sterownicze, budujemy lakiernie). Oprócz tego, co jestem w stanie wywnioskować sam i podpytać, chciałbym się uczyć czegoś więcej, dopóki głowa jeszcze na to pozwala. Widziałem, że podobny temat był utworzony w 2014, ale może coś się zmieniło. Dzięki za pomoc.
  • #3 21406837
    Michall231
    Poziom 4  
    Większość tematów, tak jak napisałem, jest sprzed kilku lat, może na przestrzeni tego czasu wyszło coś, co ktoś bardziej poleci niż literaturę z 7 lat wstecz.
  • #4 21407019
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1742
    Witam,
    Michall231 napisał:
    może na przestrzeni tego czasu wyszło coś co ktoś bardziej poleci niż literaturę z 7 lat wstecz

w elektryce nic się nie zmieniło od kilkudziesięciu lat, wciąż obowiązują liczne prawa elektryczne i wzory opracowane te kilkadziesiąt lat wstecz, więc podręcznik sprzed 7 lat nadal będzie aktualny.
    Polecam podręcznik "Elektrotechnika" Stanisława Bolkowskiego (czy to starsze czy nowsze wydanie).

Pozdrawiam
  • #5 21407120
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3904
    Michall231 napisał:
    Większość tematów tak jak napisałem jest sprzed kilku lat
    Podobnie jak większość polecanych tam książek. Dobre pozycje są wielokrotnie wznawiane, a akurat w tej dziedzinie stan wiedzy nie zmienia się tak szybko. Nie odrzucaj starszych pozycji. Być może są mniej atrakcyjne wizualnie i mniej kolorowe, ale skondensowanej, konkretnej i w prosty sposób podanej wiedzy jest tan znacznie więcej niż w tych wydawanych obecnie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21407128
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1189
    "Poradnik elektryka"
    Są różne wydania. Dla monterów, projektantów, inżynierów...
    To takie kompendium wiedzy w różnych działach branży.
    Spokojnie też możesz sięgnąć po stare wydania z antykwariatów.
    Często zwierają rzeczy, które jeszcze można spotkać, a których nie uświadczysz w nowszych wydaniach.

A najwięcej się nauczysz, jak zaczniesz pracować w branży.
    Najwięcej się nauczysz w branży "Utrzymanie Ruchu". To taki cyrk dla elektryków, gdzie musisz poznać wszystko - mechanikę, ślusarkę, instalacje domowe, przemysłowe, automatykę, pneumatykę, hydraulikę siłową i zwykłą, grzejnictwo i sporo, sporo więcej. :P

I albo załapiesz, albo cię to zniszczy. Dobra, żartuję. Nie jest aż tak źle...

Starszy mężczyzna z białymi włosami pokazujący gest kciuk do góry, z żółtym tekstem humorystycznym o zawodzie elektryka.
  • #7 21407195
    Michall231
    Poziom 4  
    Dzięki bardzo, to zabieram się za wybór, którą teraz. Jakby ktoś miał jeszcze propozycję, to chętnie poczytam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat książek do nauki elektryki dla początkujących, z naciskiem na aktualność literatury. Użytkownicy podkreślili, że wiele starszych podręczników, takich jak "Elektrotechnika" Stanisława Bolkowskiego oraz "Poradnik elektryka", pozostaje aktualnych, ponieważ zasady elektryki nie zmieniają się znacząco. Zwrócono uwagę na wartość starszych wydań, które mogą zawierać cenną wiedzę, a także na znaczenie praktycznego doświadczenia w branży, szczególnie w obszarze Utrzymania Ruchu, gdzie wymagana jest szeroka wiedza z różnych dziedzin.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA