logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] LG OLED55C12LA i Soundbar SJ2 - sterowanie dźwiękiem pilotem TV i dekodera

draniu_pawc 23 Sty 2025 20:48 573 2
REKLAMA
  • #1 21406861
    draniu_pawc
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam,

mam następujący problem. Posiadam telewizor LG OLED55C12LA oraz SOUNDBAR LG SJ2 2.1. Do tego na TV korzystam dodatkowo z dekodera TV Play/UPC - czyli łącznie mam 3 piloty... Telewizor połączony jest z soundbarem przez wyjście optyczne (z tego co pamiętam jest to jedyne wyjście dźwiękowe w tym TV). Problem jest następujący: zazwyczaj podczas działania TV, używając pilota z telewizora LG bądź pilota z dekodera Play/UPC podgłaszam normalnie dźwięk z Soundbara. Niekiedy natomiast te piloty nie działają (wyświetla się ikona zmiany dźwięku z telewizora LG, inna od tej która pojawia się podczas podgłaszania Soundbara) i żeby zmienić poziom dźwięku muszę użyć pilota dedykowanego do Soundbara. Przy następnym uruchomieniu TV znowu Soundbar jest połączony z TV i dowolnym pilotem steruje poziomem dźwięku z Soundbara. I nie muszę szukać pilotów po całym pokoju.

Kompletnie nie ogarniam jak to działa i jak to opanować czy ktoś ma jakiś pomysł jak mogę sobie z tym poradzić?

Ewentualnie jeśli ktoś ma taki sam telewizor i jakiś działający Soundbar do niej proszę o info, w ostateczności być może zmienię obecny Soundbar, ale chciałbym mieć jakąś przetestowaną alternatywę, żeby nie zostać na koniec z dwoma zestawami...

Z góry dzięki za pomoc
    Pozdrawiam
    Paweł
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21439503
    ponuryxxx
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    U mnie jest taki problem. Dekoder Play Box TV, LG soundbar, Samsung. Pilot Play Box nie steruje soundbarem. Ale wystarczy, że dosłownie poruszę leżącym pilotem od LG (nie nacisnę nawet żadnego przycisku) i pilot Play Box zaczyna sterować soundbarem. Po kilkunastu sekundach od ostatniego użycia pilota Play przestaje działać. I wygląda to tak, że siedząc na kanapie i chcąc zmienić głośność, używając pilota Play, uderzam ręką w kanapę, na której leży pilot LG i działa :).
  • #3 21739360
    draniu_pawc
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Zamykam temat niestety nie znalazłem rozwiązania.
REKLAMA