logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Grundig TS945 - Brak wskaźników wysterowania i głośny brum przy nagrywaniu

interpolarpl 24 Sty 2025 10:52 243 4
REKLAMA
  • #1 21407453
    interpolarpl
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Złożyłem magnetofon Grundig TS945 z dwóch zepsutych. Jeden miał uszkodzoną elektronikę sterowania, drugi uszkodzenie mechaniczne serwo. Producent tak skonstruował połączenia mechaniczne i elektroniczne, że wykluczam błąd przy montażu.
    Niestety nie działają wskaźniki wysterowania przy odtwarzaniu, a przy nagrywaniu ustawiają się w jednej pozycji. Po odsłuchu nagranego sygnału z głośników dochodzi tylko głośny brum. Odtwarzanie taśm nagranych na innym sprzęcie jest prawidłowe. Sprawdziłem wszystkie podane przez producenta napięcia, rozbieżności wynoszą do 5-10%. Co sprawdzić więcej?
    Poniżej link podaję do serwisówki.
    https://elektrotanya.com/grundig_ts_945_925_sm.pdf/download.html
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21407865
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witam.
    Fajny ten Grundig TS945

Wskaźnik wysterowania podłączane są na wyjściu mocy film poglądowy Wskaźnik wysterowania audio +4 dBu, -10 dBV - VU meter

Na moje to wskaźniki masz na stronie 14. Trzeba wyczytać z ins. serwisowej jak prawidłowo ustawic przy określonym sygnale. Wskazniki powinny się zachowywać wg opisu. Jak będą odbiegały od normy to szukać przyczyny np. uszkodzenia elementów , zimne luty itp.

Schemat wskaźnika wysterowania Grundig TS945
  • REKLAMA
  • #3 21407881
    interpolarpl
    Poziom 3  
    >>21407865
    Dziekuję, Przydatny ten instruktaż z linku. W innym magnetofonie "uwaliłem" przy czyszczeniu wskaźniki wysterowania, oryginalne są nie do zdobycia. W tym Grundigu wskaźniki są dobre, ale oczywiście wzmacniacz sprawdzę.
    Tylko skąd ten brum przy odsłuchu zamiast nagranego dźwięku.
    Wszystkie podane przez producenta na schemacie napięcia sprawdziłem. Gdzie szukać
  • REKLAMA
  • #4 21410036
    interpolarpl
    Poziom 3  
    >>21407881
    Wygląda na to, że moduł oscylatora się uszkodził. D605 jest uszkodzone i C601 ma 0,65u
    Natomiast, nie wiem co moduł  ma wspólnego ze wskaźnikami wysterowania przy odtwarzaniu. Po wymianie na nowy moduł , magnetofon jest sprawny, wskaźniki przy odtwarzaniu działają.
    Może ktoś przeanalizuje schemat magnetofonu i podpowie mi, dlaczego wskaźniki nie pracowały przy odtwarzaniu.
  • #5 21447528
    interpolarpl
    Poziom 3  
    Znalezione uszkodzenie w torze audio.
REKLAMA