Witam. Planuję zamontować falownik DEYE hybrydowy 5 kW. String z paneli 470 V i 14,30 A, kable 50 m. Zastanawiam się, czy ten jeden string z paneli można rozdzielić i podłączyć bezpośrednio pod wejścia do PV1, PV2, żeby zrównoważyć obciążenie falownika przez każdego z MPPT. Czy to nie ma znaczenia, że pracuje tylko jeden MPPT? Pozdrawiam
W tym przypadku miałoby sens, obecnie 6.5 kW przesyłane jest jedną linią, jak byłoby dwoma to strata mniejsza, 670V na dwa to porównywalne z siecią 230 więc też lepiej i trzecią rzecz to ładowanie aku i też jak mniejsza różnica napiecia to lepiej
dla temp. powietrza 0°C --> 500V
dla temp. powietrza -20°C --> 525V
napięcie Vmp dla typowych warunków pracy powinno wahać się w okolicach 400V.
Przykładowo falownik SUN-5K - SG04LP3-EU ma podawane maksymalne napięcie wejściowe 800V i nominalne napięcie pracy 570V. Lepiej może dla ciebie wyglądać, jeśli chodzi o wydajność, SUN-5K-SG03LP1-EU, ale ma niskie napięcie max - tylko 500V.
Z tym, że różnice wydajności (sprawności) byłyby raczej symboliczne, zapewne w okolicach 1% więc w zasadzie bić się nie ma o co.
Więc - albo falownik z większym napięciem max albo ten niższym napięciem max przy ryzyku uwalenia go, albo odjęcie jednego panelu ze stringu i wtedy "słabszy" falownik. Albo w ogóle inny falownik.
Jak najbardziej można, i tak ludzie robią. Prąd stringu podzieli się mniej więcej na dwa i oba tracery będą pracować w podobnych warunkach. Oszczędza się tu właśnie trochę elektronikę wejściową, która pracuje z mniejszymi mocami na tracer, choć miej świadomość, że główna moc strat wydzielać się będzie na stopniach wyjściowych.
Widać, że chcesz dbać o sprzęt, więc poza podziałem stringu, trzeba zapewnić falownikowi jak najlepsze warunki - najlepiej klima. Jeśli nie, to jak najlepszą wentylację pomieszczenia - grawitacyjną lub mechaniczną. W obu przypadkach - jak najmniej zakłócony opływ powietrza wokół falownika oraz do nawiewu i odbioru.
>>21407563 Takie połączenie jak kolega zaproponował to równoległe zwarcie 2 MPPT.
Producent nie przewidział takich połączeń, zapytaj producenta czy takie połączenie jest dopuszczalne.
Każdy MPPT będzie dążyć do własnego optymalnego ustawienia prąd/napięcie.
Będą się nawzajem "zakłucać", co spowoduje wydłużenie czasu optymalnego ustawienia, o ile nie spowoduje to uszkodzenia elektroniki w samym falowniku.
Jak chcesz to zrobić solidnie to tylko 2 linie, po jednej od każdego szeregu.
dla temp. powietrza 0°C --> 500V
dla temp. powietrza -20°C --> 525V
Mam instalacje 1 fazową więc myślę o zastosowaniu SUN-5K-SG03LP1-EU.
Odpowiada mi w nim funkcjonalność portu smart load oraz harmonogramy sprzedaży nadwyżki energii.
Dzięki k_pec, będę musiał zastosować 8 paneli.
Ten falownik ma 13+13 MPPT więc pomyślałam, żeby nie pchać 14.30A na jeden traker tylko rozdzielić i mieć 2x7,15A.
Kolega techlock odradza takie rozwiązanie.
Jeżeli podzielę na dwa stringi to będę musiał na odcinku 50 m zwiększyć przekroje kabli solarnych.
I teraz jestem w kropce.
Przy tych panelach, które podałeś natężenie prądu w połączeniu szeregowym będzie wynosić 14,3A niezależnie od tego ile paneli połączysz, tylko napięcie będzie się sumować.
Falownik obsługuje 13A, panele nie będą pracować z pełną mocą, falownik nie obciąża więcej niż 13A.
Ten falownik ma 13+13 MPPT więc pomyślałam, żeby nie pchać 14.30A na jeden traker tylko rozdzielić i mieć 2x7,15A.
Kolega techlock odradza takie rozwiązanie.
Trakerty z tym samym hardwarem, ten sam soft - powinny więc pracować jak najbardziej współbieżnie - może zwiększy się szybkość reakcji.. Oczywiście, obsługa pojedynczych stringów byłaby optymalniejsza, ale dla mnie to drobiazgi.
Prąd wejściowy 14.3A powinien zostać przycięty przez falownik do wartości nominalnej. To to może oznaczać straty mocy przetwarzanej przez falownik w stosunku do możliwości paneli.
Zawsze możesz skontaktować się z supportem producenta falownika i zapytać się go o ten sposób pracy.
rom_tel napisał:
Jeżeli podzielę na dwa stringi to będę musiał na odcinku 50 m zwiększyć przekroje kabli solarnych.
Jeśli rozdzieliłbyś string na dwa to prądy na string miałbyś takie same - natomiast napięcia spadłyby o połowę. To oznacza, że spadki napięć na dotychczasowym przekroju kabli byłyby takie same, ale dwukrotnie zwiększyłyby się się procentowe straty na mocy na kablach. Ale to też drobiazgi.
Aby zachować te same straty procentowe przekrój należałoby zwiększyć przekroje kabli. Ale to dla mnie też drobiazgi. Są kalkulatory (np. --> Link), można sobie policzyć i wybrać kompromis. Używaj oczywiście sekcji DC kalkulatora dla połączenia panele - falownik. Warto też zawsze sprawdzić spadek napięć na połączeniu falownika z licznikiem / rozdzielnią główną. To już oczywiście w sekcji AC.
Napięcie robocze Imp dla czterech paneli powinno być wtedy w okolicach 200V - mieściłbyś się w widełkach dla napięcia startu i MPPT. Nie byłoby optymalnej pracy dla trakerów - mniejsza wydajność dla max mocy na wejściu. Ale to też drobiazgi, jak dla mnie. Zwracam tylko uwagę.
W sumie możesz wtedy zrobić dwa stringi - 4 + 5, albo nawet dodać kolejne, jeśli są takie możliwości.
Falownik obsługuje 13 A, panele nie będą pracować z pełną mocą, falownik nie obciąża więcej niż 13 A.
Ok, ale w karcie katalogowej pisze
Znamionowe napięcie wejściowe PV (V) - 370 (125~500).
Prąd wejściowy PV (A) - 13 13.
Ja to zrozumiałem, że każdy string może mieć po 13 A, czyli razem 26 A, oraz że ich suma napięć stringów nie może przekroczyć 500 V.
Czy dobrze rozumuję ?
Dobrze zrozumiałeś.
13+13 to razem 26A ale łącznie dla 2 szeregów.
To znaczy, że falownik obsługuje 13A na każdym szeregu, nie 26A.
Falowniki o większej mocy dla przykładu mają podane np. liczba szeregów 2/2+1 moc 26+13.
Co oznacza, że pierwsze wejście PV obsługuje 26A a drugie 13A.
Każdy panel jaki podałeś JA SOLAR JAM72D42-625/LB generuje maksymalny prąd 14,3A
Łączysz 9 szeregowo to 14,3A i napięcie 470,43V (9x 52,27)
Łączysz 5 szeregowo to 14,3A i napięcie 261,35V (5x52,27)
Łączysz 2 równolegle to już prąd 28,6A a napięcie 52,27V
Napięcie pojedynczego szeregu powinno oscylować w granicach efektywnego zakresu MPPT.
Wtedy MPPT reaguje szybko.
Taki parametr też powinien być podany dla falownika.
Dodano po 7 [godziny] 37 [minuty]:
Przy odległości 50 metrów lepszym rozwiązaniem będzie montaż falownika blisko paneli i przesłanie energii prądem zmiennym, mniejsze straty na przesyle.
Dla testu podłączyłem jeden string na 2 MPPT i po prostu porażka. Wyniki wariują , suma mocy przekracza często moc dostarczaną spadając nagle do praktycznie poziomu zero na jednym a do max na drugim. I tak w kółko balansują sobie.
Nie jest nawet przewidziane zastosowanie tego typu podłączenia w jednym urządzeniu, napięcia dosłownie wariują a wydajność spada o 10-40% jak nie więcej bo czasami jest po prostu przez chwilę 0.
Jak widać wspólne zasilanie prowadzi do kompletnego ogłupienia dwóch MPPT , każdy usiłuje działać na maksymalnej wydajności wzajemnie sobie przeszkadzając.
Możliwe pewnie jest działania przy dwóch odrębnych inwerterach ale często nie dwóch w jednym.
Jeśli miało by to działać poprawnie to inwerter powinien mieć dostosowane programowanie do tego typu podpięcia.
Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą. A.C.
Podziwiam, dobrze, że falownik przetrwał ten eksperyment. Mógł się uszkodzić.
Przy dwóch falownikach jednocześnie podłączonych do tego samego szeregu byłoby tak samo, o ile by wytrzymały taki eksperyment.
Dlatego nie łączy się normalnie jednego stringu z paneli do dwóch MPPT.
Co innego połączyć tylko MPPT na wyjściu równolegle bo standardem jest zwykle od 2 do 4 MPPT w inwerterach z 1 czy nawet 2 wejściem stringów dla każdego. np. inwertery ponad 15-kW zwykle mają po 3/4 MPPT i 6/8 wejść stringów.
Gdy odrzucisz to, co niemożliwe, wszystko pozostałe, choćby najbardziej nieprawdopodobne, musi być prawdą. A.C.
✨ Użytkownik planuje montaż falownika DEYE hybrydowego 5 kW i zastanawia się nad podziałem jednego stringa paneli fotowoltaicznych na dwa wejścia PV1 i PV2, aby zrównoważyć obciążenie falownika. W dyskusji poruszono kwestie efektywności działania MPPT, optymalnych napięć pracy oraz wpływu na wydajność falownika. Użytkownicy wskazali, że podział stringa może prowadzić do spadku wydajności, a także do problemów z optymalnym ustawieniem prąd/napięcie. Zasugerowano, że lepszym rozwiązaniem byłoby dodanie drugiego stringa lub zastosowanie falownika o wyższej maksymalnej wartości napięcia. Wskazano również na konieczność dostosowania przekrojów kabli przy dłuższych odcinkach. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.