logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio internetowe Ferguson Regent i100s - częste buforowanie podczas odtwarzania

tomashek_76 24 Sty 2025 22:07 2001 15
REKLAMA
  • #1 21408457
    tomashek_76
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam problem z radiem internetowym regenti100s ferguson.
    Radio działa przez pewien czas i nagle zaczyna buforować.
    Czasami parę godzin działa bez zarzutów, a potem w ciągu paru minut buforuje co chwilę.
    Wyłączyłem na router wszystkie inne urządzenia Wi-Fi. Bez poprawy.
    Postawiłem hotspot z telefonu, to samo.
    Kupiłem drugie radio (okazało się, że środek taki sam, tylko inna obudowa), to samo :(
    AI: Jaki rodzaj połączenia internetowego używasz i jaka jest jego prędkość?
    Internet domowy T-Mobile 40-60 Mb/s.
    AI: Z jakiej usługi streamingowej lub stacji radiowej korzystasz, gdy występuje problem z buforowaniem?
    Radio 357, RMF itp.
  • REKLAMA
  • #2 21408825
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 603
    A już myślałem, że moje co kupiłem wczoraj też będzie buforować ale na szczęście gra dobrze. Parę razy się zawiesi na niektórych stacjach ale później już gra. Ja mam radio firmy Auna https://www.ceneo.pl/120700482?srsltid=AfmBOo...1XgZ6yQK62qzbf4eHEtdyKPqlRQpCaHcJ7WvEiT8fbKmT Tu w tym temacie jest opisany problem z buforowaniem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4100161.html
  • #3 21409308
    tomashek_76
    Poziom 9  
    Tamten temat już zamknięty.
    Może faktycznie moduł jest felerny.
    A jest możliwość zamiany modułu Wi-Fi na LAN? Po prostu radio po kablu?
  • REKLAMA
  • #4 21409316
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    tomashek_76 napisał:
    A jest możliwość zamiany modułu wi-fi na LAN? Po prostu radio po kablu?

A to radio ma w ogóle port LAN?
  • #5 21409749
    tomashek_76
    Poziom 9  
    Jakby był to, bym nie pytał o możliwości zamiany Wi-Fi na LAN.
  • #6 21409795
    pawel_mr
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Mam dokładnie to samo radio i ten sam problem. Wg mnie to nie jest wina WiFi czy generalnie łącza. Problem zaczął się w grudniu przed świętami, wcześniej działało wszystko ok. Do testów wziąłem radio do pracy, efekt ten sam. Nie ma znaczenia czy korzystam z łącza w domu, LTE czy sieci firmowej, co kilka, czy kilkanaście minut zaczyna się buforowanie, po kilku czy kilkunastu takich próbach znów jest spokój na kilkanaście minut i sytuacja się powtarza. Wcześniej tego nie było. Póki co przestawiłem się na radio internetowe z aplikacji na telefonie, tutaj działa prawidłowo. Ferguson ma możliwość ustawienia czasu buforowania 2s, 4s, 8s - bez znaczenia co się ustawi, i tak audycja jest przerywana, gdyby to był problem z łączem to 8 sekund bufora powinno pomóc a tak nie jest. Do testów na dysku NAS Synology wystawiłem stream audio, jak podłączam do niego radio to odtwarza bez problemu i bez buforowania.
  • REKLAMA
  • #7 21410150
    KOCUREK1970
    tomashek_76 napisał:
    Jakby był to, bym nie pytał o możliwości zamiany Wi-Fi na LAN.

No to jak to chcesz przerobić na LAN, skoro sam producent tego nie przewidział?
    Trzeba radio rozebrać i zobaczyć, jak jest zamontowana sama karta Wi-Fi - czy to jest wbudowana integra, czy jakaś karta na PCI.
    Jeśli jakaś na PCI, to może jest jakaś nadzieja na kombinację na przejściówkach - ale ogólnie, to będzie rzeźba, ale nic funkcjonalnego.
    A jeśli integra, to po zawodach.

Pytanie, skąd są serwery z radiem, gdzie zlokalizowane, kto to oferuje itd...
  • REKLAMA
  • #8 21410506
    tomashek_76
    Poziom 9  
    >>21409795
    Mam identycznie jak Ty.
    Kiedyś radio działało bez zarzutów.
    Nagle zaczęło buforować.
    Myślałem, że po prostu po paru latach radio padło.
    Kupiłem Blaupunkt IR50DAB.
    Okazało się, że to te samo g... tylko w innym opakowaniu.
    Zastanawiam się nad zwrotem radia i kupieniem czegoś innego, tylko nie za 1000, bo to dodatkowe radio w kuchni.

Dodano po 9 [minuty]:

>>21410150
    Po prostu próbuję coś zrobić, żeby grało.
    Zdaje sobie sprawę, że radio za 300 nie będzie super sprzętem, ale chcę po prostu, żeby grało.
    Radio, które chciałem słuchać, idealnie gra w aplikacji, w Lenovo Smart Clock, na stronie przez komputer, tylko nie na tych "radiach".
    W domu są starsze osoby, którym zaprogramowałem ulubione stacje. Mają włączyć radio i słuchać, a nie kombinować z Bluetooth itp.
  • #9 21410734
    KOCUREK1970
    @tomashek_76
    Sprawdź na stronie internetowej producenta, czy jest nowsze oprogramowanie do tego radia.
    Może są też gotowe konfiguracje.

Możesz też zapytać ich wsparcie techniczne.

Można też spróbować zresetować do ustawień fabrycznych odbiornik.
  • #10 21410905
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 603
    I jeszcze jedno mi się nasunęło po obserwacji mojego radia, stacja łatwiej startuje jak jest dodana do zakładki 'Ulubione" . Przy wybieraniu z ogólnej listy częściej buforuje i się przywiesza na początku ale i tak później już gra dobrze. Poza tym w ustawieniach opcja sprawdzania sieci wi-fi powinna być wyłączona.
  • #11 21425670
    jarekxx1
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Mam Blaupunkt IR10BT, buforowanie u mnie występuje na niektórych stacjach na przykład Jedynka Polskie Radio. Nie jest to wina wifi. Gdy tę samą stację dodam do Mediau wszystko działa poprawnie za pośrednictwem opcji my Mediau.
  • #12 21443033
    johndoewarsaw
    Poziom 1  
    Hej, cześć,

czy ktoś finalnie resetował radio do ustawień fabrycznych? Zastanawiam się, czy to przyniosło jakiś efekt?

U mnie po 2. aktualizacji w okolicy świąt chyba buforuje trochę mniej, ale np. nie działa serwis pogodowy ani Spotify Connect - czy macie podobne problemy?

Dzięki, pozdrawiam!
  • #13 21450538
    tomashek_76
    Poziom 9  
    Dzisiaj moje radyjko Blaupunkt IR50DAB ściągnęło sobie aktualizację. Na tę chwilę prawie nie zacina :)
  • #14 21450745
    pawel_mr
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    johndoewarsaw napisał:
    Hej cześć ,

czy ktoś finalnie resetowł radio do ustawień fabrycznych? zastanawiam się czy to przyniosło jakiś efekt?

U mnie po 2giej aktualizacji w okolicy swiat, chyba buforuje trochę mniej ale np nie działa serwis pogodowy ani Spotify Connect - czy macie podobne problemy?

dzieki pozdrawiam,!

Resetowałem je do ustawień fabrycznych ale to nie przynosiło efektów, natomiast jakieś trzy tygodnie temu radio postanowiło się zaktualizować, od tamtego czasu buforowania nie ma, działa jak należy. Ze Spotify nie korzystam więc się nie wypowiem, serwis pogodowy faktycznie nie działa, jak wchodzę w menu w Centrum informacyjne->Informacje o pogodzie to mam komunikat "Service discontinued", widać uznali, że jest niepotrzebny i wyłączyli.
  • #15 21453368
    rayman112
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Ja miałem problem z buforowaniem RMF na radiu Technisat Sternradio IR2. Po różnych eksperymentach doszedłem do wniosku, że problemem są metadane w strumieniu MP3. Postawiłem sobie IceCast na Dockerze z wyłączoną obsługą metadanych dla relay i działa bez problemów.
        <relay>
            <server>rmfstream2.interia.pl</server>
            <port>80</port>
            <mount>/rmf_fm</mount>
            <local-mount>/rmf_fm</local-mount>
            <on-demand>1</on-demand>
            <relay-shoutcast-metadata>0</relay-shoutcast-metadata>
        </relay>

Prawdopodobnie można to też zrobić zwykłym reverse-proxy, wycinając nagłówek , bo to robi IceCast, jak na szybko patrzyłem w kod.
  • #16 21463984
    tester987
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    tomashek_76 napisał:
    Witam
    Mam problem z radiem internetowym regenti100s ferguson.
    Radio działa przez pewien czas i nagle zaczyna buforować.
    Czasami parę godzin działa bez zarzutów, a potem w ciągu paru minut buforuje co chwilę.
    Wyłączyłem na router wszystkie inne urządzenia Wi-Fi. Bez poprawy.
    Postawiłem hotspot z telefonu, to samo.
    Kupiłem drugie radio (okazało się, że środek taki sam, tylko inna obudowa), to samo :(
    [...]
    .

Tu masz odpowiedź:
    https://www.airable.fm/mediau

Powinieneś dostać aktualizację.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z częstym buforowaniem podczas odtwarzania radia internetowego Ferguson Regent i100s oraz jego odpowiednika Blaupunkt IR50DAB, który posiada ten sam moduł w innej obudowie. Buforowanie występuje nieregularnie, niezależnie od jakości łącza internetowego (Wi-Fi, LTE, różne sieci) oraz ustawień czasu buforowania (2s, 4s, 8s). Problem pojawił się nagle, około grudnia, wcześniej urządzenia działały poprawnie. Testy z lokalnym strumieniem audio z NAS Synology nie wykazują problemów, co wskazuje na potencjalne błędy w oprogramowaniu radia lub obsłudze strumieni internetowych. Radio nie posiada portu LAN, co uniemożliwia podłączenie przewodowe. Reset do ustawień fabrycznych nie przynosi efektu, natomiast aktualizacje oprogramowania poprawiły stabilność odtwarzania i zmniejszyły buforowanie. Niektóre funkcje, jak serwis pogodowy, zostały wyłączone przez producenta. Wskazano również, że problem może dotyczyć metadanych w strumieniach MP3 (np. Icy-Metadata), co można obejść przez serwer proxy lub IceCast z wyłączoną obsługą metadanych. Użytkownicy rekomendują sprawdzenie dostępności aktualizacji firmware oraz kontakt z pomocą techniczną producenta.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA