logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kraków – jacy operatorzy oferują publiczne IP na łączu domowym?

rhaukooo 06 Cze 2025 11:43 1632 13
REKLAMA
  • #1 21571278
    rhaukooo
    Poziom 3  
    Cześć. Czy ma ktoś informację, którzy operatorzy w Krakowie oferują publiczne IP i co należy zrobić, aby je otrzymać? Kiedyś to był standard, nad którym nawet się nie zastanawiałem przez lata z Neostradą. Później skończył się etap bycia szczylem i grania w gierki i przestało mnie to interesować, ale teraz chciałbym sobie zestawić NAS-a, zdalny dostęp do jednego z komputerów etc. i zacząłem się znowu interesować tematem. Oczywiście mój obecny dostawca (T-Mobile) nie ma takiej usługi. Widziałem tu polecenia Netii, ale wg info od "opiekuna budynku", jak to ładnie nazywają, nie ma takiej opcji.
    "Korzystamy z technologii CGNAT, co oznacza, że niestety nie ma możliwości uzyskania publicznego adresu IP – nawet zmiennego. Użytkownicy otrzymują wyłącznie prywatny adres IP, współdzielony w ramach sieci operatora, co uniemożliwia bezpośredni dostęp z zewnątrz (np. do urządzeń udostępnianych zdalnie)."

Czy ktoś jest w stanie coś polecić? W budynku infrastruktura jest starego ISTS (obecnie przejęty przez Netię), zakładam, że skoro T-Mobile nie oferuje publicznego, to nie mam też co próbować z Play/Orange? Czy jest szansa? I gdzie najlepiej taką informację uzyskać, tak by była ona wiążąca? Bo oczywiście w umowach nie ma zapisu na temat, jakie IP jest oferowane...
  • REKLAMA
  • #2 21571286
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1231
    Zainteresuj się terminem VPN i rozwiąże on Twoje wszelkie zapotrzebowania w temacie :)
  • REKLAMA
  • #3 21571421
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21571436
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5429
    @rhaukooo
    T-Mobile ma publiczny i stały, i zmienny.
    Netia i Plus mają publiczny stały.
    Play nie ma ani zmiennego, ani stałego.
    Orange ma zmienny.

I teraz zależy, który z tych operatorów, to są za to dodatkowe opłaty.
    Wiadomo, stały adres IP publiczny jest droższy.
  • REKLAMA
  • #5 21571438
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21571453
    rhaukooo
    Poziom 3  
    >>21571421
    Na stałe nie liczę w zasadzie, ale zmienny na moje potrzeby będzie wystarczający, zresztą w zasadzie można użyć jakiegoś no-ip.
    Dzięki za linka, zaraz piszę do INEA, bo widzę, że są na liście. Niestety właśnie zaskoczyło mnie, że Netia twierdzi, że są za CGNAT-em i nie ma opcji nawet wykupienia opcji publicznego zmiennego.

OPservator napisał:
    Zainteresuj się terminem VPN i rozwiąże on Twoje wszelkie zapotrzebowania w temacie

VPN-em tymczasowo radzę sobie obecnie, przy czym VPN jest stricte na moje potrzeby, ale czasem chcę coś móc udostępnić komuś tymczasowo, np. poprzez DDNS-a, którego potem wyłączę, niż nakłaniać do instalacji VPN-a. Chyba że coś się pozmieniało w tej kwestii i mogę jakoś lepiej zasetupować VPN :)
  • #7 21571503
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 21574448
    rhaukooo
    Poziom 3  
    >>21571503
    Vlipknot napisał:
    Daj znać, co ci Inea zaproponowała i za ile, bo ciekawy jestem

Skontaktowałem się chyba ze wszystkim, z czym się dało, i tak:
    - Vectra – ponoć zmienne publiczne IP domyślnie, bez dopłat, bez wniosków, 900 Mb/s, 23 miesiące 84,99 zł
    - Toya – domyślnie prywatne IP, ale można złożyć wniosek online o publiczne bez dopłat, ale dostępność zależna od puli, 940 Mb/s za 70 zł
    - Inea – domyślnie prywatne IP, ponoć bez problemu dają publiczne po zgłoszeniu tego na czacie online – płatne 10 zł, nic o dostępności puli nie wspominali, 1000 Mb/s 89 zł (cena docelowa, tam chyba mają 1–6 miesięcy za 59, potem za 89). jest też opcja na 24 miesiące - 20zł 1 rok i 94 drugi
    - Netia – tylko prywatne IP, 1 Gb/s pierwsze pół roku za darmo, potem 65 zł

Z tego wychodzi, że najtaniej byłoby w Toyi, zakładając, że mają dostępne wolne adresy, następnie Vectra, a Inea wychodzi najdrożej sumarycznie, ale też jakoś najbardziej mnie przekonał konsultant, zdawał się najbardziej wiedzieć, o czym mówi. Z Toyi wysłali mi tylko do warunków umowy, ale jutro ktoś ma zadzwonić z dokładną ofertą.
  • #9 21574458
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21574701
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21575403
    rhaukooo
    Poziom 3  
    Vlipknot napisał:
    Pytałeś w INEA i reszcie, co z ceną abonamentu po przejściu umowy na czas nieokreślony? Ile doliczają, czy już po nowemu, że co rok 10 zł, czy INEA dalej potrafi zaoferować też nowym, że potem plus 5 zł na wieki wieków?

O co po okresie umowy pytałem w Inei i Toya, Toya podnosi o 10 zł i tak zostaje do czasu, kiedy nie ma większej podwyżki, ale wtedy ponoć wysyłają informację z opcją rezygnacji.
    INEA mi zaoferowała pierwszy rok 20 zł, drugi 94, potem 100 zł 'gwarantowane' na 2 lata, a potem 10 co rok. Przy czym to gwarantowane 100 zł jest tak jak w Toya, że mogą napisać, że jednak będzie inna cena i można wypowiedzieć umowę.
    Co do symetryczności, miałem opcje symetryczne 300/300albo asymetryczne 600/100 niemal w tej samej cenie (różnica chyba była rzędu 15 zł w tym 'drugim roku').

Więc pod względem warunków Toya wydaje się mieć lepszą ofertę, ale znowu o INEA słyszałem dużo dobrych opinii i teraz już nie wiem.
  • #12 21575444
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5429
    @rhaukooo
    Jaki sens płacić więcej po zakończonym kontrakcie?
    Zanim okres promocyjny dobiegnie końca, wypowiadamy umowę w całości przed upływem 30 dni zakończenia promocji i jesteśmy nowym klientem.
    Tak to działa u każdego operatora!
  • #13 21575574
    rhaukooo
    Poziom 3  
    KOCUREK1970 napisał:
    @rhaukooo
    Jaki sens płacić więcej po zakończonym kontrakcie?
    Zanim okres promocyjny dobiegnie końca, wypowiadamy umowę w całości przed upływem 30 dni zakończenia promocji i jesteśmy nowym klientem.
    Tak to działa u każdego operatora!

Nie opłaca się, kolega pytał, a sprzedawcy i tak podają tę informację.
  • #14 21575608
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat dostępności publicznych adresów IP na łączach domowych w Krakowie. Operatorzy tacy jak INEA, Vectra, Toya, Netia, T-Mobile, Plus, Play i Orange oferują różne warianty adresacji IP. INEA umożliwia wykupienie publicznego, zmiennego IP za około 10 zł miesięcznie, oferując przy tym ONT (modem) kompatybilny z dowolnym routerem. Vectra domyślnie przydziela zmienne publiczne IP bez dodatkowych opłat. Toya standardowo przydziela prywatne IP, ale po złożeniu wniosku online można uzyskać publiczne IP bez dopłat, zależnie od dostępności puli adresów. Netia stosuje CGNAT i nie oferuje publicznego IP na łączu domowym. T-Mobile ma publiczne IP, zarówno stałe, jak i zmienne, ale w praktyce w omawianym przypadku usługa nie była dostępna. Plus i Netia oferują publiczne, stałe IP, natomiast Play nie oferuje publicznych adresów IP. W dyskusji podkreślono, że publiczne, stałe IP jest droższe i często przeznaczone dla firm. Wskazano także na alternatywne rozwiązania, takie jak VPN i DDNS, które mogą umożliwić zdalny dostęp do urządzeń domowych bez konieczności posiadania publicznego IP. Poruszono kwestie cen abonamentów, promocji oraz warunków po zakończeniu umowy. Operatorzy różnią się także pod względem oferowanego sprzętu – INEA dostarcza ONT, a inni operatorzy często routery własne. Wśród ofert symetrycznego światłowodu wyróżniono INEA i FIBERHOST.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA