logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lacetti 1.6 Pb LPG - niskie obroty po odpaleniu, brak reakcji na gaz, gaśnie

jadaj 25 Sty 2025 09:28 273 3
REKLAMA
  • #1 21408749
    jadaj
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Lacetti 1.6 Pb LPG po odpaleniu niskie obroty ~400 RPM, nie reaguje na gaz, po chwili gaśnie.
    Świece są czarne, więc go zalewa.
    Sprawdzałem poszczególne czujniki, zarówno w OBD, jak i odłączając.
    Świece, przewody i cewka w miarę nowe.
    Długie czasy wtrysku, rzędu 30 ms, podczas gdy rozgrzany ma 3 ms.

Miałem teorię, że pęknięty jest wąż wewnątrz pompy paliwa, jest słabe ciśnienie i ECU wydłuża czas wtrysku, jednak węże okazały się całe.

Najciekawsze jest to, że po wyjęciu bezpiecznika pompy paliwa odpalił na dotyk i chodził przez kilka sekund jak zegarek.

Zakładając, że ciśnienie paliwa jest dobre, to co może być przyczyną gigantycznego wydłużenia czasu wtrysku przez ECU?
  • REKLAMA
  • #2 21408786
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 971
    A jak korekty czasu wtrysku (adaptacje krótkoterninowa i długoterninowa ) nie nauczył się bzdur z instalacji gazowej ?
  • REKLAMA
  • #3 21409859
    jadaj
    Poziom 11  
    Z korektami nie było problemów + odłączałem akumulator, to się zerowały.
    Udało mi się go na tyle rozgrzać, że się przełączył na gaz i było to samo, więc zasilanie paliwem mogę wykluczyć.
    Zacząłem drążyć temat sensora MAP i zrobiłem jego "emulator" z potencjometru.
    Po ustawieniu sygnału równego 30kpa - czyli jak na biegu jałowym odpala bez problemu, przez chwilę chodzi ładnie a potem gaśnie.
    Podobny efekt jest po całkowitym odłączeniu MAP.
    Robiłem diagnostykę programem Chevrolet Explorer i z emulacją MAP czasy wtrysku są dużo krótsze.
    Pożyczyłem wytwornicę dymu i wakuometr. Potwierdziła się sprawność czujnika MAP i niewystarczające podciśnienie w kolektorze dolotowym.
    Była niewielka nieszczelność przy EGR ale jej uszczelnienie nie rozwiązało problemu.

Wniosek: Problem jest wewnątrz silnika czyli głowica wraz z uszczelką, tłoki, zawory.
    Nie będę tego diagnozował bo i tak nie planuję tego naprawiać.

Temat do zamknięcia i oznaczenia jak rozwiązany.
  • #4 21418458
    jadaj
    Poziom 11  
    - Odczytałem czasy wtrysku w programie do LPG - i wyszły rzędu 30ms
    - Zasymulowałem ciśnienie MAP 30kPa przy pomocy potencjometru. Czasy wtrysku były krótsze i silnik chodził równo ale gasł po kilku, kilkunastu sekundach.

Wniosek: Albo MAP przekłamuje, albo jest słabe podciśnienie w układzie, przez co silnik myśli, że jest mocno obciążony i daje długi wtrysk.

- Porównałem wskazania MAP w OBD ze wskazaniami wakuometru analogowego symulując podciśnienie strzykawą
    - Sprawdziłem rzeczywiste ciśnienie w kolektorze przy pomocy wakuometru i odczytałem dodatkowo z czujnika MAP od instalacji LPG - wyszło, że są problemy.
    - Sprawdziłem szczelność dolotu przy pomocy wytwornicy dymu i uszczelniłem niewielki wyciek przy EGR.
    - Sprawdziłem, czy zaślepienie węża od serwa hamulca przyniesie jakiś efekt, ponieważ ze względu na zawór zwrotny test dymem nie dojdzie do serwa.

Ponieważ nic się nie zmieniło
REKLAMA