logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Ariston LSE 730 T - co oznacza kod błędu A05?

PM090383 13 Gru 2005 21:14 19342 8
REKLAMA
  • #1 2080841
    PM090383
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam mam taki problem ze zmywarką wyświetla się kod A 05 czy wie ktoś co to oznacza ? a może posiada ktoś spis kodów usterek ? Proszę o Pomoc ! :|
  • REKLAMA
  • #2 5681687
    tyswie
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam!!

Odgrzebię stary temat z przed trzech lat... mam identyczny problem ze zmywarką, tzn błąd A05. Co prawda model zmywarki inny, (LV 68 DUO IX) ale przypuszczam, że kod może być taki sam.

Proszę pomóżcie, przekopałem "cały internet" i nic konkretnego nie znalazłem.

Z góry dzięki!!
  • REKLAMA
  • #3 5726793
    basgol
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    Macie zablokowaną lub uszkodzoną pompę spustową.W tych modelach sugeruję ją wymienic.
  • REKLAMA
  • #4 10837707
    ArT_B_
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam. Odgrzewam temat. Może komuś się przyda ;) Mam zmywarkę Aristona LF70. Padła w niej turbina pompy myjącej. Po wymianie turbiny pojawił się błąd A05. Był spowodowany tym że podczas obracania zmywarki do hydrostatu/presostatu dostała się woda. Wystarczyło wysuszyć i działa :) (w serwisie autorytatywnie Panowie serwisanci stwierdzili że to na pewno moduł skoro pompa myjąca jest sprawna... Koszt naprawy/wymiany modułu 570PLN! )
  • REKLAMA
  • #5 15110626
    Darkooo@
    Poziom 2  
    Ocena: 15
    Witam !!!
    zgadzam się z przedmówcą miałem w modelu Hotpoint Ariston LSF 835 podobny problem na wyświetlaczu wyskakiwał błąd A 05 u mnie pomogło przedmuchanie hydrostatu/presostatu i również przewodu doprowadzającego.
    Pozdrawiam.
  • #6 15440161
    Winicjusz Wronierski
    Poziom 11  
    Ocena: 33
    ponawiam temat błędu A-5
    Dla zmywarki Ariston Hotpoint LFF8314EXEU występuje błąd A-5. bardzo podobne objawy. Nieregularnie błąd występuje. Najczęściej przed uruchomieniem pompy myjącej w różnych cyklach zmywania (wypuści wodę, pobierze nowa wodę i występuje błąd A-5, czasami na początku programu, a czasami przed końcowym płukaniem po wylaniu nagrzanej wody. Została wymieniona pompa myjąca – C00257903, presostat – C00274118, płaszcz wodny z turbiną – C00256546.
    Sprawdzono wężyk łączący presostat z wanną (drożny, brak wody w wężyku, brak pęknięć). Przeczyszczono styki wewnątrz krokowego silnika rozruchowego pompy - C00256972. Z posiadanych informacji wynika, że błąd A-5 dla zmywarek Indesit oznacza A05 - Czujnik ciśnienia nie został wyzerowany.
    W jaki sposób wykonać testowanie? Co może być przyczyną ?
  • #7 19304240
    janto
    Poziom 24  
    Ocena: 41
    Witam,
    Czy ktoś mi podpowie, jak się dostać do tego czujnika ciśnienia?
    Pozdrawiam.
    janto.
  • #8 19305201
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6889
    Trzeba zdjąć prawy bok.
  • #9 19707296
    janto
    Poziom 24  
    Ocena: 41
    Gdyby ktoś szukał info na ten temat to u mnie prawdopodobnie pomogło odpięcie i podłączenie czujnika, który jest obok filtra, pod sitkiem. Prawdopodobnie był słaby styk. Jednak u mnie problem się już nie powtórzył, ale po miesiącu pękły węże przed i za pompą i zalało sterownik. Radzę te węże wymienić, jak są miękkie i lepkie.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003

Podsumowanie tematu

✨ Kod błędu A05 w zmywarkach Ariston i pokrewnych modelach oznacza problem związany z czujnikiem ciśnienia (hydrostatem/presostatem) lub pompą spustową. Przyczyną błędu może być zablokowana lub uszkodzona pompa spustowa, nieszczelności i zalanie modułu sterującego wodą, słabe styki czujnika ciśnienia, a także woda dostająca się do hydrostatu podczas obracania urządzenia. Rozwiązania obejmują wymianę lub przedmuchanie hydrostatu i przewodów, sprawdzenie oraz ewentualne odłączenie i ponowne podłączenie czujnika ciśnienia, a także wymianę pompy myjącej i presostatu. W niektórych przypadkach konieczna jest wymiana modułu sterującego, co wiąże się z wysokim kosztem naprawy. Dodatkowo zaleca się kontrolę i wymianę miękkich, lepkich węży przed i za pompą, aby zapobiec zalaniu elektroniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA