logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Monitor ACER ED 273 z białym ekranem i migającą diodą, grzejący się układ i2811 na T-con

pawelwin1 25 Sty 2025 18:57 483 6
REKLAMA
  • #1 21409639
    pawelwin1
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Monitor jak w temacie po podłączeniu pojawia się biały obraz na 20 sekund po czym gaśnie i zaczyna migać pomarańczowa dioda jednocześnie słychać ciche piszczenie (w czasie tych 20 sekund ). W środku znajduje się płyta główna, t-con zespolony z matrycą i driver led . Na t-conie bardzo mocno grzeje się układ i2811 i to on wydaje delikatny pisk. Jednak po odłączeni prawej części matrycy układ przestaje się grzać i piszczeć obraz się nie pojawia matryca jest ciemna trwa to 20 sekund i ginie napięcie 12v całość gaśnie i miga pomarańczowa dioda. Taki sam efekt jest przy odłączeniu taśmy od płyty głównej jak i drivera led od płyty ginie napięcie 12v zasilające t-con oraz napięcie 3,7v na BL-EN wychodzące na driver led. Pozostałe napięcia wychodzące na driver led +5v i12v są cały czas oraz 3,3v sterujące włącznikiem. Bezpiecznik jest sprawny , nie widać żadnych elementów uszkodzonych wizualnie. Gdyby ktoś chciał podpowiedzieć co sprawdzić, co pomierzyć, co wymienić by wykluczyć przede wszystkim matrycę bo większość elementów elektronicznych jest dostępnych i wymiennych. Kupiłem ten monitor jako drugi z taką usterką . W pierwszym przypadku winna była taśma łącząca płytę z t-conem, natomiast tutaj jest poważniejsza usterka dlatego prośba o pomoc . W załączniku zdjęcia modelu płyty głównej, t-cona .
    Zbliżenie na fragment płyty drukowanej monitora z oznaczeniem JRY-WGUHD-AV1.
    Zbliżenie na płytę T-Con z oznaczeniem S270DP01V1.2_HF_SR i podłączoną taśmą.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z mikrochipami, jeden z nich oznaczony jako i2811 jest zaznaczony niebieskim okręgiem.
    Wnętrze monitora z widocznymi komponentami elektronicznymi na drewnianej podstawce.
  • REKLAMA
  • #2 21410399
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 145
    Cześć.
    Szkoda że słabe zdjęcie tego grzejącego się elementu zrobiłeś. czy to układ 8 nóżkowy ? Czy to może być I2811BF-08SR ?
    Układy scalone nie wydają dźwięków poza hukiem jednorazowo :) Jeśli to piszczy i się grzeje to może być cewka.
    Jesli masz drugi taki sam który działa możesz porównać napięcia, rezystancje w różnych miejscach. Przypuszczam że w tym uszkodzonym może być zwarcie w marycy albo w któymś kondensatorze ceramicznym. Bez mozolnego sprawdzania miernikiem się nie dowiesz :)
  • REKLAMA
  • #3 21411055
    pawelwin1
    Poziom 6  
    Zgadza się jest to 8 nóżkowy układ o symbolu i2811 i na pewno bardzo mocno się grzeje (palcem nie da się wytrzymać) . Sprawdziłem notę katalogową tego układu i coś tu się nie zgadza, u mnie czwarty pin to masa , drugi jest połączony z szóstym a na pin siódmy przychodzi napięcie 15v to jest stan przy odłączonej prawej części matrycy i wtedy układ się nie nagrzewa . Po podłączeniu prawej części matrycy pin 2 i 6 mają zwarcie do masy i wtedy układ mocno się grzeje i słychać cichy pisk. Cały czas szukam i sprawdzam elementy po prawej stronie t-cona i tylko w jednym miejscu mam zwarcie do masy ale element ten nie jest opisany i nie wiem czy to dławik , czy rezystor zero omów . Dołączam zdjęcia układu oraz podejrzanego elementu.
    Układ scalony z ośmioma nóżkami na zielonej płytce drukowanej.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z nieoznaczonym elementem elektronicznym zaznaczonym niebieskim kółkiem.
  • #4 21411074
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 145
    Sprobój go wylutować i zobacz co będzie się działo :)
  • REKLAMA
  • #5 21412808
    pawelwin1
    Poziom 6  
    Witam . Wylutowanie elementu nic nie dało efekt jest taki sam tz. załącza się , widać biały ekran , układ się nagrzewa i słychać cichy pisk 20 sekund i wszystko gaśnie. W miejscu wylutowanego elementu brak jest teraz zwarcia ale po podłączeniu prawej części matrycy powraca zwarcie na układzie i2811. Po prawej stronie matrycy są takie same układy jak po lewej i pomiary do masy są identyczne , każdy kondensator z jednej strony ma zwarcie do masy a z drugiej od kilku do kilkudziesięciu omów , niema żadnych przegrzanych miejsc . Boję się że to będzie zwarcie na matrycy . Istnieje jakiś sposób żeby to sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #6 21440599
    pawelwin1
    Poziom 6  
    Witam po dłuższej przerwie. Cały czas szukałem rozwiązania mojego problemu na różnych forach internetowych i niestety znalazłem. Niestety dlatego, bo okazuje się, że w monitorze uszkodzony jest układ COF (chip on film). Dokładnie wygląda to tak, jak na tym filmie (https://www.youtube.com/watch?v=u5dB7dLis18). Wszystkie układy i elementy pokazane w tym filmiku są identyczne jak u mnie i po takiej samej diagnostyce prawy skrajny układ bardzo mocno się nagrzewa. Nie dysponuję takim sprzętem, jaki ma autor filmiku, dlatego rezygnuję z dalszej naprawy, być może odsprzedam jako dawcę. Pozdrawiam
  • #7 21440605
    pawelwin1
    Poziom 6  
    Usterka przewyższa moje umiejętności, a co najważniejsze, nie daje szansy na naprawę.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor ACER ED 273 wykazuje problem z białym ekranem, który pojawia się na 20 sekund, po czym gaśnie, a dioda pomarańczowa zaczyna migać. Użytkownik zauważył, że układ i2811 na płycie T-con bardzo się nagrzewa i wydaje cichy pisk. Po odłączeniu prawej części matrycy, układ przestaje się grzać, ale obraz nie pojawia się. Użytkownik podejrzewa zwarcie w matrycy lub kondensatorach. Po wylutowaniu elementu problem nie ustąpił, a po dalszej diagnostyce stwierdzono uszkodzenie układu COF (chip on film), co uniemożliwia naprawę. Użytkownik rozważa sprzedaż monitora jako dawcę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA