logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć schemat elektroniczny efektu Ibanez 7 Haven?

KaKasHi 13 Gru 2005 21:22 1305 14
REKLAMA
  • #1 2041218
    KaKasHi
    Poziom 11  
    Witam!
    Jestem nowym uzytkownikiem tego forum. Zarejstrowalem sie z jednego glownego powodu. Jak widac spaliłem koledze efekt Ibanez 7 haven (chyba, jak czytalem to tak bylo , aktualnie jest u kuzyna elektronika) i chce naprawic ten efekt, zeby nie byc z kasą w plecy. Dalem kuzynowi efekt, obadal i wiemy co jest zpalone ale ze jest tak zjarane ze sie nie da odczytac nazwy tego czegos potrzebujemy schematu elektronicznego tego efektu. Bardzo prosze o pomoc. Jakies linki ze shematami albo cos.
  • REKLAMA
  • #2 2041238
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    Witam proponuje załatwić cyfrówke i porobic troche zdjęc bo tak na pałe to szkoda pisac , a jak foto zamiescisz to będzie przynajmniej widac co padło , a tak wogóle to jak do tego dosdzło ze się spalił ?
    pozdr. marniu
  • #3 2041290
    KaKasHi
    Poziom 11  
    co do koncowki posta to jest frajerskim bachorem i robie w c... blendow i mam to w d... :P

co do tematu to bylo to tak:
    poszedlem do kumppla po ten efekt dal mi i pyta sie czy mam jakis zasilacz ( nie sprecyzowal ile v)
    no to ja wparowalem na chate podlanczam do zasilacza 20 v i czuje lekiki smrod no i patrze na caly ten efekt i wyszukalem malymi cyframi 9v no i zonk :/ z tymi fotami to mozna zrobic ( ale kuzyn wie co sie zjaralo potzreba tylko tego schemacika)

Pierwsze ostrzeżenie 3molo
  • #4 2041597
    marniu
    Poziom 25  
    Ocena: 55
    kakashi zwróciłem ci tylko uwage o ortografie i te ozdobniki ? więc nie wiem po co sie rzucasz !

wracając do tematu to zdjęcia by się raczej zdały i schemat ok tylko moze najpierw model , typ efektu

skoro kuzyn wie co sie zjarało to czemu sam tego nie wymieni !

pozdr. marniu
  • #5 2041674
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    masz do wymiany elektrolity + pare rezystorów + wszystkie wzmacniacze operacyjne (tez mogły pojść)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 2042317
    keeny666
    Poziom 11  
    czyli wszystko co sie znajduje w tym efekcie tak ? hehe
    porada niczego sobie

trodno bedzie z tym schematem bo nigdy sie z nim nigdzie nie spotkalem, ale jak znajde to dam znac
    z tego co pamietam to on ma jeszcze bramke szumow budowana ?
  • REKLAMA
  • #7 2042452
    Tremolo
    Poziom 43  
    No generalnie kondensatory powinny wytrzymac, szczególnie te o dielektryku stałym, większa część rezystorów. Zresztą obawiam się że kakashi jeszcze nie wziął się do otwierania tego urzadzenia.

Problemem może byc odczyt wartości zwęglonych części.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 2042977
    keeny666
    Poziom 11  
    Jedyny ratunek to znalesc schemat
    A jak nie no to siada, bierze ksiazke i jedzie z wyliczaniem wartosci upalonych elementow (ew. metoda prob i bledow :P)

Pozatym nie wieze ze przy 20v spalilo sie tyle ze nic nie mozna odczytac
    Wzmacniacze operacyjne sa uniwersalne wiec niema problemu z dobraniem, nawet po omacku
  • #9 2044419
    KaKasHi
    Poziom 11  
    ja nie otwieralem tego efektu tylko jak mowilem kuzyn ,a odczytac nie moze bo sie ta farba tak napenczniala ze jak dotknie w celu wyczyszczenia to sie pokruszy .kuzyn wie co jest zpalone znaczy widzi:P co jest spalone ale nie wie co to jest do tego jest potzrebny wlasnie schemat.. a co do nazwy no to Ibanez 7th Heaven
  • #10 2044563
    Tremolo
    Poziom 43  
    Proszę nastepnym razem zadawać rzeczowe pytania. Co nas obchodzi kuzyn istotą jest ten efekt, cechy charakterystyczne, w trzech postach nie zamieściłeś żadnej przesłanki mogącej nam pomóc, a przede wszystkim Tobie lub kuzynowi naprawić ten efekt. No trochę rozwagi i wczucia się w te kilkaset osób, które musiały ten temat przeczytać i niczego się nie dowiedziały...

Zamykam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 2080876
    KaKasHi
    Poziom 11  
    jak widac szukam schematu do efektu Ibanez sh7
    Gdzie znaleźć schemat elektroniczny efektu Ibanez 7 Haven?
    Potrzebuje bardzo tego schematu
    dzięki i pozdro...

wysyłam wam zdjęcia czesci ktora mi sie wlasnie spalila i nie wiem co to za częsc(podejrzewam ze to dioda) dla tego potrzebowalem schematu. A teraz prosze o podpowiedz co to za częsc(nie moge odczytac co tojest bo niestety cala sie opaliła a na płytce tez nie ma odznaczenia)bardzo prosze posiadaczy tego efektu zeby zerkneli co to za częsc ( a jezeli ktos rozpoznaje czesc to prosze pisac
    Pozdro...
    wygodniejszy dostęp do zdjęc
    http://www.freewebs.com/kakashixpl/index3.html

Moderowany przez Jaś Kula:

Używaj funkcji "zmień" , nie żądaj punktów za pliki zamieszczone w celu rozwiązania Twojego problemu , nie powielaj tematu. Posty i tematy scalono , załączniki usunięto - podałeś link

Drugie ostrzeżenie Jaś Kula
  • #12 2083370
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Wygląda na najzwyklejszą diodę jako zabezpieczenie zasilania. Ktoś chyba podłączył odwrotnie zasilanie. Wsadź 1N4007 i sprawdź czy ruszy.
  • #13 2086091
    KaKasHi
    Poziom 11  
    oo super ktos odpowiedzial konkretem...
    ale teraz primo.... czy jak wlorze tą częsc co podales to nic nie uszkodze innego jezeli np. to nie bedzie to ???
  • #14 2086381
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Ta dioda pali się zawsze gdy ktoś odwrotnie podłączyzaasilanie. A podejrzewam, że właśnie tak było. Nic poza nią nie powinno się spalić. Śmiało podłacz zasilanie. Na początek przy otwrtej obudowie i patrz, czy coś się nie smali i czy efekt działa. Sprawdź jeszcze od strony ściezek, czy coś się nie przegrzało.
  • #15 2086632
    KaKasHi
    Poziom 11  
    no nie wiem... on mi sie spalil z powodu podłączenia go do złego zasilacza ( powinienem do 9v a podlonczylem do 20v ) wiec nie wiem ale sproboje

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje schematu elektronicznego efektu gitarowego Ibanez 7th Heaven (SH7) po uszkodzeniu spowodowanym podłączeniem zasilacza o napięciu 20V zamiast 9V. Uszkodzeniu uległa część elektroniczna, która jest mocno zwęglona i nieczytelna, co utrudnia identyfikację elementów. Wskazano, że prawdopodobnie spaliła się dioda zabezpieczająca zasilanie, najczęściej typu 1N4007, która chroni układ przed odwrotną polaryzacją. Zalecane jest wymienienie elektrolitów, rezystorów oraz wzmacniaczy operacyjnych, które mogły ulec uszkodzeniu. Brak dostępności schematu utrudnia naprawę, jednak wzmacniacze operacyjne są uniwersalne i można je dobrać metodą prób i błędów. Użytkownik udostępnił zdjęcia uszkodzonej części, prosząc o pomoc w identyfikacji. Wskazano, że znalezienie schematu jest kluczowe, a w przypadku braku schematu konieczne będzie samodzielne wyliczanie wartości elementów lub wymiana na podstawie doświadczenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA