logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy zawór kombinowany do zmywarki i baterii można zregenerować?

jekr 25 Sty 2025 19:32 378 6
  • #1 21409698
    jekr
    Poziom 8  
    Ocena: 27
    Witam wszystkich, którzy zwrócili uwagę na ten temat i zechcą podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Mianowicie chodzi mi o informację czy zawór kombinowany da się zregenerować. Musiałem wymienić baterię w zlewozmywaku. W zaworze kombinowanym, takim co to się do niego podłącza wąż od zmywarki i wężyk od baterii zakręciłem wyjście wody na ten właśnie wężyk. Wymieniłem baterię i odkręciłem i zaczęło się. Nie to że kapało ale normalnie pryskało, ponownie zakręcić też się już nie dało. Nie było innego wyjścia, kupiłem i zamontowałem nowy zawór. Z czystej ciekawości pytam czy takie zawory dają się naprawiać czy to jednorazówki. Za info z góry dziękuję
  • Pomocny post
    #2 21409724
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4560
    Pewnie jest kilka, jeśli nie więcej wersji takich zaworów, więc trudno powiedzieć, który jest naprawialny, a który nie. Pokaż zdjęcie tego zepsutego zaworu, a może i tego który teraz zamontowałeś.
  • #3 21413146
    jekr
    Poziom 8  
    Zawór wodny z trzema wejściami na tle różowego ręcznika.
  • Pomocny post
    #4 21413479
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    ten zawór pewnie można zregenerować, ale trzeba najpierw zdjąć pokrętła, tylko znów nie widać, czy są przykręcone od czoła śrubką, cz na wcisk.
  • #5 21413572
    jekr
    Poziom 8  
    Od czoła są takie zatyczki, czerwona na małym i niebieska na dużym pokrętle. Próbowałem je wydłubać ale ani drgną.
  • Pomocny post
    #6 21413674
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Jeśli są zatyczki, to na pewno są śrubki. Szpiczasty nóż, albo cienki śrubokręcik i musi wyjść.
  • #7 21436040
    jekr
    Poziom 8  
    Niestety nie udało mi się rozebrać tego zaworu. Wygląda tak jakby był zaprasowany

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat regeneracji zaworu kombinowanego do zmywarki i baterii. Użytkownik wymienił baterię w zlewozmywaku, a po odkręceniu wężyka od zaworu zaczęła się pojawiać woda. Po zakupie nowego zaworu, zapytano o możliwość naprawy uszkodzonego elementu. Odpowiedzi wskazują, że regeneracja może być możliwa, ale wymaga zdjęcia pokręteł, co okazało się trudne. Użytkownik próbował usunąć zatyczki, ale nie udało mu się rozebrać zaworu, który wydaje się być zaprasowany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA