logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmywarka Electrolux ESF6521LOX - nie domywa, nie dosusza, dłuższy czas programu eco

czyzol121 25 Sty 2025 21:01 369 10
REKLAMA
  • #1 21409836
    czyzol121
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Jestem posiadaczem zmywarki Electrolux ESF6521LOX.
    Nie znam historii jej napraw (dostałem jako "prezent"), brakuje kilku wkrętów, więc na pewno było przy niej już coś robione.

Początkowo miałem problemy z przeciekaniem wody na tackę oraz czujnikiem zalewaniowym, tutaj bardzo pomogła mi elektroda - wymieniłem hydrostat, wszystko zaczęło działać poprawnie. Na pół roku. Tyle wstępu.

Aktualnie zmywarka nie domywa, naczynia po zmywaniu są mokre, nie bucha z niej para, a jedynie w miarę ciepłe powietrze. Wydłużyła również trwanie programu eco z 3:14 do 3:26. Mam wrażenie, że wcześniej, przed rozpoczęciem pracy, nie wypompowywała wody, aktualnie robi to przez kilka minut. Gdy ustawi się program 30 minut, to 3 minuty przed końcem wyświetla z powrotem 16 minut i zaczyna ciurkać w środku woda (nie tak, jakby myła, brak charakterystycznego szumu).
    Ostatnimi czasy podczas mycia w dziwny sposób "brzęczała" przez cały czas swojej pracy (nie było to buczenie pompy, dźwięk jakby rozwieranego i zwieranego przekaźnika).

Czytając forum, w ciemno zamówiłem cewkę tacho z Beko (koszt niewielki) i wymieniłem ją dzisiaj, co nie przyniosło poprawy.

Oglądałem płytkę sterującą - wszystko wygląda jak z pudełka, żadnych oznak zimnych lutów, spaleń itp. Załączam ją, dla potomnych w razie pytań o model przekaźnika itp.

Jakie obrać dalsze kroki postępowania?
    1. Czujnik temperatury i zmętnienia wody.
    2. Grzałka.

Z góry dziękuję za pomoc "świeżakowi" ;)
    AI: Czy możesz podać, jakiego rodzaju detergentu używasz i jaka jest twardość wody w Twoim regionie?
    Ludwik proszek do zmywarki, Ludwik sól, Ludwik nabłyszczacz
    Twardość wody wedle MPWiK Wrocław - Stopnie niemieckie - 16.
    AI: Czy zmywarka wyświetla jakieś kody błędów podczas pracy?
    Brak komunikatów o błędach
    Załączniki:
    • Zmywarka Electrolux ESF6521LOX - nie domywa, nie dosusza, dłuższy czas programu eco 20250125_204530.jpg (1.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21409910
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1582
    Grzeje wodę?
  • #3 21409917
    czyzol121
    Poziom 2  
    >>21409910 Grzała wodę podczas zmywania na programie ECO (3 godzinnym) - było czuć po obudowie. Na krótkim programie (30 minut) nie grzeje wody. Wykonałem pomiar rezystancji na grzałce - 26 Ω.
  • REKLAMA
  • #4 21409929
    AsReeX
    Poziom 40  
    Na jakimś godzinnym? Powinna być gorąca?
  • REKLAMA
  • #5 21409948
    czyzol121
    Poziom 2  
    >>21409929

O gorącej zapomnij, była ciepła (koło 45 stopni dotykając ją po panelu sterowania na górze.

Aktualnie mam ją przewróconą na bok, na wypadek gdybym chciał coś sensownego zmierzyć w trybie "niepracy". Jest coś co mogę sprawdzić jeszcze w takim stanie, czy puścić ją na ten godzinny?
  • REKLAMA
  • #6 21409966
    AsReeX
    Poziom 40  
    Z mojej strony nie.
  • #7 21410004
    czyzol121
    Poziom 2  
    >>21409966

Po 10 minutach zmywania (na trybie godzinnym) woda jest letnia.

Po 20 minutach misa parzy.

Po 45 minutach woda ciepła, ale nie parzy

4 minuty do konca misa znowu parzy (przy ostatnim wypompowaniu wody)
  • #8 21411785
    czyzol121
    Poziom 2  
    Program Eco (zazwyczaj na takim puszczam), po wymianie cewki tacho:

1. Podczas mycia w pierwszej fazie nagrzewa się tak, że spodnia część misy parzy.
    2. Po pierwszym wypuszczeniu wody bardzo długo nagrzewa się z powrotem.
    3. Po pełnym praniu (ponad 3 godziny) naczynia są zroszone wodą, z środka nie uchodzi para, zmywarka jest letnia.

Czy miał ktoś może już taki problem i wie, co dalej można sprawdzić? Opór na grzałce w trakcie pracy?
  • #9 21412342
    AsReeX
    Poziom 40  
    Grzałka działa lub nie ... prądnica od "Beko" ma ok. 160 Ω, a oryginalna 220 - 230 Ω.

czyzol121 napisał:
    Program Eco (zazwyczaj na takim puszczam)

Najgorszy program z możliwych, pora zacząć używać jakiegoś normalnego!

Możesz sobie przeklinać zmywarkę w trybie testowym (pokaże 4 ostatnie kodu błędu).
  • #10 21412491
    czyzol121
    Poziom 2  
    Żadnych błędów - i00 wyświetla 3 razy, zanim przejdzie do testowania poszczególnych komponentów.

Jak pora, to pora, będziemy korzystać z auto. Przetestuję dzisiaj, czy w tym trybie będzie działać poprawnie. Odnośnie cewki - mam starą, mogę ją podmienić, skoro problem nie ustąpił, to znaczy, że była sprawna. Grzałka działa lub nie - to problem przekaźnika, grzałki, modułu sterującego samego w sobie?

Dodano po 6 [godziny] 31 [minuty]:

Po programie automatycznym - program 2 godzinny 45-70 st, udało mi się sczytać kod błędu i42:

Kod i42: kalibracja nieprawidłowa, zakłócenia sygnału ciśnienia
    • Ostrzeżenie pojawia się, jeśli sygnał czujnika nie jest na tyle stabilny, aby
    umożliwić kalibrację lub jeśli jego wartość przekracza zakres właściwy dla
    pustego osadnika.
    • Poziom zakłóceń sygnału dla kalibracji jest zdefiniowany w pliku MCF.

Jeśli dobrze rozumiem, to jest to ponowna usterka hydrostatu? Poprzedni był wymieniany w grudniu 2023. Teraz przed wymianą cewki czyściłem wszystko zgodnie z zaleceniami (wrzątkiem, strzykawka), zdjąłem również hydrostat i sam element porządnie czyściłem w środku (wyleciało z niego trochę "zupy"). Jeśli mam pewność, że element jest domyty, to chyba tylko wymiana zostaje - dobrze rozumiem?

No i zasadnicze pytanie - hydsrostat będzie również odpowiadać za te niedosuszania?
  • #11 21430228
    czyzol121
    Poziom 2  
    Zamówiłem nowy hydrostat, wyczyściłem stare błędy przez procedurę serwisową, uruchomiłem program kalibracyjny (testowy?). Zmywarka hula tydzień (wedle porady już tylko na trybie automatycznym, a nie ekologicznym), czas prania skrócił się nieznacznie, natomiast po pełnym programie bucha para i naczynia są gorące.

Dziękuję za pomoc, może ten wątek przyda się kolejnemu ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmywarki Electrolux ESF6521LOX zgłasza problemy z urządzeniem, które nie domywa naczyń, nie dosusza ich, a czas programu eco wydłużył się. Po wymianie hydrostatu, zmywarka działała przez pół roku, ale obecnie naczynia są mokre, a woda nie jest wystarczająco gorąca. Użytkownik zauważył, że grzałka działa tylko w trybie eco, a w trybie 30-minutowym woda jest letnia. Po przeprowadzeniu testów, zmywarka wykazuje błędy związane z kalibracją ciśnienia, co sugeruje problem z hydrostatem. Po wymianie hydrostatu i przeprowadzeniu procedur serwisowych, zmywarka zaczęła działać poprawnie, a naczynia są gorące po zakończeniu programu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA