logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dedra 50 kW - nagrzewnica na olej napędowy nie podaje paliwa, co sprawdzić?

Randall_ 26 Sty 2025 13:08 1521 8
REKLAMA
  • #1 21410652
    Randall_
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Witam, trafiła mi się do naprawy nagrzewnica Dedra moc 50 kW i jest z nią taki problem że wszystko działa jak należy, wszystko sprawdzone, elektrozawór odpowiadający za przepuszczanie paliwa działa jak trzeba, ale w ogóle paliwo nie jest zasysane ze zbiornika, sprawdzałem pompką manualną (grucha), czy jest pobór paliwa bezpośrednio po przez smok, i jak najbardziej jest, czytałem na forach, że takie nagrzewnice są wyposażone w pompkę paliwa, ale ta nagrzewnica czegoś takiego nie posiada, chyba, że ona jest umiejscowiona w innym miejscu, ale w każdym bądź razie, nie znalazłem takiej, ktoś z was miał podobny problem? Będę miał chwilę to wrzucę jej zdjęcia.
  • REKLAMA
  • #2 21411837
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    A jak ma ciągnąc paliwo bez pompki? Wrzuć zdjęcia środka, prześledź drogę po wężyku.
    Normalne palniki olejowe mają pompkę na osi wiatraka, jak jest w takim sprzęcie warsztatowym nie wiem, ale fizyka jest podobna.
  • #3 21411946
    Randall_
    Poziom 12  
    jarekgol napisał:
    A jak ma ciągnąc paliwo bez pompki? Wrzuć zdjęcia środka, prześledź drogę po wężyku.
    Normalne palniki olejowe mają pompkę na osi wiatraka, jak jest w takim sprzęcie warsztatowym nie wiem, ale fizyka jest podobna.

To jest, owszem, tylko sam nie wiem, ta pompka, ona tłoczy czy zasysa, w tym rzecz, zresztą przy uruchomionej nagrzewnicy wciągałem i tłoczyłem powietrze przez wężyki i nie chciało mi zassać paliwa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21412171
    jarekgol
    Poziom 40  
    W normalnym palniku (przykład co uważam za normalny): https://firmamtm.pl/pl/19-palniki-do-kot%C5%8...CRiuMxPP2TKmiNCL-id6xGk5LKE7jUGBoCBR0QAvD_BwE ) Pompka może pracować jako obiegowa - zasys/powrót lub tylko zasys. Poza pobieraniem paliwa, zajmuje się wytworzeniem ciśnienia, żeby ładnie się przez dyszę rozpylało. Jest jeszcze elektrozawór, bo najpierw startuje wentylator i pompka już się kręci, a dopiero potem jest potrzebne paliwo.
    Normalne pompki mają 2 porty pomiarowe, ciśnienia i ssania.
    Jak tam zdjęcia?
    Randall_ napisał:
    Nie wiem, ta pompka, ona tłoczy czy zasysa

Jak pisałem powyżej - oba.
  • #5 21412409
    Randall_
    Poziom 12  
    jarekgol napisał:
    W normalnym palniku (przykład co uważam za normalny): https://firmamtm.pl/pl/19-palniki-do-kot%C5%8...CRiuMxPP2TKmiNCL-id6xGk5LKE7jUGBoCBR0QAvD_BwE ) Pompka może pracować jako obiegowa - zasys/powrót lub tylko zasys. Poza pobieraniem paliwa, zajmuje się wytworzeniem ciśnienia, żeby ładnie się przez dyszę rozpylało. Jest jeszcze elektrozawór, bo najpierw startuje wentylator i pompka już się kręci, a dopiero potem jest potrzebne paliwo.
    Normalne pompki mają 2 porty pomiarowe, ciśnienia i ssania.
    Jak tam zdjęcia?
    Randall_ napisał:
    Nie wiem, ta pompka, ona tłoczy czy zasysa

Jak pisałem powyżej - oba.

OK, rozumiem, dziś wrzucę fotki.

Dodano po 5 [godziny]:

To wszystko wygląda tak.
    Dedra 50 kW - nagrzewnica na olej napędowy nie podaje paliwa, co sprawdzić?IMG_202501...184959.jpg (552.58 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Dedra 50 kW - nagrzewnica na olej napędowy nie podaje paliwa, co sprawdzić?IMG_202501...184933.jpg (745.15 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Dedra 50 kW - nagrzewnica na olej napędowy nie podaje paliwa, co sprawdzić?IMG_202501...184836.jpg (559.72 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Dedra 50 kW - nagrzewnica na olej napędowy nie podaje paliwa, co sprawdzić?IMG_202501...184905.jpg (498.31 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Dedra 50 kW - nagrzewnica na olej napędowy nie podaje paliwa, co sprawdzić?IMG_202501...184812.jpg (476.51 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21413236
    jarekgol
    Poziom 40  
    Na 4. zdjęciu widać typowy silnik od palników i podejrzewam że to z kodem kreskowym to pompa. Ja się z takimi nie spotkałem, moje były kwadratowe, miały na sobie elektrozawór i porty pomiarowe, ale były to palniki do lakierni przemysłowych.
    U ciebie wygląda jakby była jakaś przekładnia pod tym deklem. Jak masz problem z obiegiem paliwa, to bym tam zajrzał.
    Tu https://www.mediaexpert.pl/lp,instrukcje-obsl...rzewnica-olejowa-50kw-z-odprowadzeniem-spalin
    masz na rysunkach (G) normalną pompę do palnika :D zobacz czy u ciebie takiej jednak nie ma.
    A tak poza tym to mało da się z tych zdjęć wywnioskować. Prześledź wężyki, ustal zasilanie, powrót. Spróbuj podać paliwo pod ciśnieniem strzykawką. To nie jest skomplikowane urządzenie, trzeba się trochę ubrudzić i można dojść.
  • #7 21413991
    Randall_
    Poziom 12  
    Ja właśnie tą pompę rozebrałem, okazało się że na kółku które tam jest zatarły się łopatki, przy wysokich obrotach, nie chciały się wysuwać, ja to wszystko wyczyściłem łopatki rozruszałem, do tego po złożeniu podkręciłem ciśnienie na pompie 1.5 obr w prawo, i nagrzewnica śmiga, tylko też tak średnio z tym śmiganiem bo, jak ją zgaszę to jeszcze po zgaszeniu, cholernie dymi, i zobaczyłem że z przodu nagrzewnicy wycieka paliwo tą rurą gdzie wychodzi gorące powietrze
  • Pomocny post
    #8 21415283
    jarekgol
    Poziom 40  
    Zdejmij wtyczkę lub cewkę zaworu na pracującej i zobacz co się stanie. Normalne palniki wyłączały się dość szybko i skutecznie.
    Przy czym:
    Randall_ napisał:
    cholernie dymi,

pojęcie względne :)
    Swoją drogą skoro znalazłeś właściwą pompę oleju, to ciekawe co to jest to z kodem kreskowym do którego dochodzi wężyk? I co tam robi kolejny elektrozawór? Daj zdjęcie tej pompki właściwej.
  • REKLAMA
  • #9 21415958
    Randall_
    Poziom 12  
    Ok udało mi się już ogarnąć temat, dymienie ustało jak zmniejszyłem ciśnienie na tej pompce która jest właśnie na wentylatorze, to ta z tym kodem kreskowym, a to że wentylator jeszcze chodzi po wyłączeniu nagrzewnicy, to jest normalnym zachowaniem, z racji na to że ten wentylator schładza tą nagrzewnicę po wyłączeniu jej, i się wtedy sam wyłącza, udało mi się to zauważyć, jak by ktoś miał podobne problemy, to polecam wymianę wszystkich wężyków bo mogą być popękane, i sprawdzenie pompki na wentylatorze czy łopatki na kółku które tam jest nie są zablokowane, tak więc temat uznaję za rozwiązany, dziękuję wszystkim za pomoc i rady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nagrzewnicą olejową Dedra o mocy 50 kW, która nie zasysa paliwa ze zbiornika, mimo że elektrozawór działa poprawnie. Po wymianie informacji na forum, ustalono, że nagrzewnica może nie mieć pompy paliwa, co jest nietypowe. Użytkownik sprawdził drożność węży i manualnie zasysał paliwo, co potwierdziło, że paliwo jest dostępne. Po rozebraniu pompy okazało się, że zatarły się łopatki, co zostało naprawione. Po regulacji ciśnienia na pompie, problem z dymieniem po wyłączeniu nagrzewnicy został rozwiązany. Użytkownik zaleca wymianę wężyków oraz sprawdzenie stanu pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA