logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo V15 - Błędy montowania partycji NTFS w Linuxie

viayner 26 Sty 2025 19:41 285 20
REKLAMA
  • #1 21411402
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2055
    Witam,
    na laptopie Lenovo V15 na dysku mam 3 partycje: Linux EXT4, partycję NTFS i obowiązkowe "okna 11". Pracuję w Linuxie.
    Od mniej więcej tygodnia partycja NTFS raportuje mi błędy:
    "An error occurred while accessing '131,8 GiB Internal Drive (nvme0n1p6)', the system responded: The requested operation has failed: Error mounting /dev/nvme0n1p6 at /media/xxxxx : wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/nvme0n1p6, missing codepage or helper program, or other error"

"sudo ntfsfix /dev/nvme0n1p3
    [sudo] password for piotrus:
    Mounting volume... NTFS signature is missing.
    FAILED
    Attempting to correct errors... NTFS signature is missing.
    FAILED
    Failed to startup volume: Invalid argument
    NTFS signature is missing.
    Trying the alternate boot sector
    Unrecoverable error
    Volume is corrupt. You should run chkdsk."
    Ze strony "okien 11" nie ma żadnych błędów.
    O co chodzi? "okna 11" popsuły mi partycję?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21411466
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1410
    Panel sterowania energia zmień ustawienia przycisków zachowania czy jakoś tak, masz włączone wyłączenie hybrydowe?
  • REKLAMA
  • #3 21411829
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    Lub odpal windowsa i jak będziesz zamykał przytrzymaj SHIFT
  • #4 21411911
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    cysiekw napisał:
    Panel sterowania energia zmień ustawienia przycisków zachowania czy jakoś tak, masz włączone wyłączenie hybrydowe?

- wyłączanie hybrydowe, a co to takiego? Nic takiego nie mam, podobnie jak Panelu sterowania. Co to ma wspólnego z "uszkodzonym dyskiem"
    jarekgol napisał:
    Lub odpal windowsa i jak będziesz zamykał przytrzymaj SHIFT

- a co mi to da? Wejdę w "okienny" tryb awaryjny, po co?
    Pozdrawiam
  • #5 21411962
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6896
    Podobny problem Link
  • #6 21412130
    cysiekw
    Poziom 42  
    viayner napisał:
    - wyłączanie hybrydowe, a co to takiego?

Zrzut ekranu ustawień zasilania i włączania ochrony hasłem w systemie Windows, z zaznaczoną opcją Włącz szybkie uruchamianie (zalecane).

Montujesz "brudny" wolumin i się dziwisz że się sypie, zrób co piszemy i dopiero podziel się wynikiem.
  • REKLAMA
  • #7 21412174
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    viayner napisał:

... Pracuję w Linuxie...
    ...Ze strony "okien 11" nie ma żadnych błędów...

Nie dotykam "okien", żona czasem coś tam spojrzy pod "oknami", bo podobno łatwiej i w pracy wymagają. Nic nie było ustawiane/zmieniane od pół roku, nagle "okna" coś pokręciły. "Okna" nie zgłaszają żadnych błędów, wolumin jest w "doskonałym stanie" wg. "okien".
    Co do linku z podobnym problemem, u mnie jest ta różnica, że nie jest to wolumin z "oknami 11", a oddzielna partycja NTFS stworzona przez Linuksa.
    Po powrocie do domu użyję "okien" i przetestuję sugestie. Nie rozumiem, nie akceptuję, że "okna" zmieniają mój komputer - o co chodzi?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 21412179
    jarekgol
    Poziom 40  
    Windows od 10 albo 8 w górę nie zamyka systemu, tylko robi coś w stylu utajonej hibernacji.
    Jak zamkniesz z SHIFTEM to się zamknie tak naprawdę po staremu. Jak uruchomisz ponownie z SHIFTEM, to wtedy trafisz w tryb naprawczy.
    cysiekw napisał:
    zrób co piszemy i dopiero podziel się wynikiem.

Amen.
  • #9 21412198
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    jarekgol napisał:
    Windows od 10 albo 8 w górę nie zamyka systemu, tylko robi coś w stylu utajonej hibernacji.
    Jak zamkniesz z SHIFTEM to się zamknie tak naprawdę po staremu. Jak uruchomisz ponownie z SHIFTEM, to wtedy trafisz w tryb naprawczy.
    cysiekw napisał:
    zrób co piszemy i dopiero podziel się wynikiem.

Amen.

Dziekuje za informacje, tego nie wiedzialem.
    Pozdrawiam
  • #10 21412257
    jarekgol
    Poziom 40  
    Jest jeszcze jedna konsekwencja tego mechanizmu. Jak regularnie zamykasz windowsa i odpalasz od nowa to wydaje Ci się że system jest świeżo uruchomiony, więc nie powinien kumulować różnych problemów. A tu niespodzianka i czasem dobrze jest zrobić uruchom ponownie, bo zamknij + power on to nie to samo ;)
  • #11 21412884
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    wyłączyłem z poziomu "okien" to szybkie uruchamianie i wymusiłem shut down, dwukrotny restart zarówno "okien", jak i Linuksa, żadnych zmian, wolumin niewidoczny w Linuksie, bez błędów w "oknach".
    Pozdrawiam
    PS jeszcze mam pytanie, czyli jak dobrze zrozumiałem, shut down w "oknach" nie zamyka systemu? Zawsze tak toto zamykałem i działało do przedwczoraj.
    Nie mam wrażenia, że kolejne uruchamianie "okien" jest jakby na świeżo - toto ładuje się ponad 2x dłużej od Linuksa, a zamyka się dosłownie godzinami (>10 s przy 1 s Linuksa).
  • #12 21413052
    cysiekw
    Poziom 42  
    Wrzuć log z mounta teraz.
  • #13 21413216
    jarekgol
    Poziom 40  
    Możesz jeszcze zrobić szczamdiska (chkdsk z opcją napraw) bo coś się mogło nazbierać.
    Ja aktualnie siedzę na Mint-cie, mam dualboota i pozwala montować oba windowsowe napędy (partycję z ssd i talerzowca).
    Ale znam ten objaw o którym piszesz i do tej pory był związany z niepełnym zamknięciem systemu (win).
  • #14 21413454
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    jarekgol napisał:
    Możesz jeszcze zrobić szczamdiska (chkdsk z opcją napraw) bo coś się mogło nazbierać...

- jak napisałem dla "okien" dysk nie ma żadnych błędów, sprawdzałem tym szmatdyskiem wiele razy.
    "okna" zawsze były zamykane przez opcję z menu shut down.
    Próba montowania daje komunikat, jaki załączyłem na początku, wieczorem sprawdzę to jeszcze raz.
    Pozdrawiam
  • #15 21415004
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    tak jak się spodziewałem:
    - "okna" twierdzą, że dysk jest bezbłędny
    - Linux nie potrafi go rozpoznać i zamontować
    Co z tym zrobić poza drastycznym usunięciem problematycznego systemu?
    Pozdrawiam
  • #16 21415265
    jarekgol
    Poziom 40  
    Tutaj piszą o jakimś płatnym sofcie od Paragon do naprawy NTFS https://www.reddit.com/r/archlinux/comments/1.../correctly_checking_ntfs_partitions_dont_use/
    ale ja tego nigdy nie używałem.
    W pierwszym poście widzę że miałeś błędy na p6 a próbowałeś fixa na p3 ?
    Rzuciłbym jeszcze okiem w logi typu dmesg lub jego odpowiednik czy nie da się dowiedzieć czegoś więcej, ale mi się kończą pomysły.
    Możesz jeszcze dla testu odpalić kompa z jakiegoś live-pendriva i zobaczyć czy wtedy da się zamontować.
  • #17 21415894
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    p3/p6 to literówka, mój błąd.
    Sprawdziłem i po kolejnym ntfsfix dysk jest w końcu widoczny, ale nie da się montować po staremu, np. Dolphin montując go w starej lokalizacji nadal zgłasza ten błąd.
    Pozdrawiam
  • #19 21416515
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    w końcu wszystko działa jak powinno:
    - jak już ktoś zauważył, "for a voodoo reason" operacje należy powtórzyć 2x, w moim przypadku wiele razy
    - jak już "okna" odczepiły się od dysku, ntfsfix trzeba było uruchomić "for voodoo reason" kilka razy
    - ręczne przemontowanie dysku i działa "jak nowy".
    Pozdrawiam
    PS pytałem wcześniej, ale nie uzyskałem odpowiedzi:
    - czy wybór z menu Power/Shut Down nie wyłącza systemu okien?
    - zawsze tak robiłem, nie używam żadnych hibernacji, więc czemu to wszystko się przydarzyło?
  • #20 21416654
    cysiekw
    Poziom 42  
    viayner napisał:
    czy wybór z menu Power/Shut Down nie wyłącza systemu okien?

Tak, jak już wyżej napisano jest to "uśpienie" hybrydowe. System plików nie jest odmontowany, zamknięty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Lenovo V15 z systemem Linux zgłasza problemy z montowaniem partycji NTFS, która nie jest rozpoznawana przez system. Po próbach naprawy za pomocą polecenia ntfsfix, użytkownik otrzymuje komunikaty o braku sygnatury NTFS i uszkodzeniu woluminu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z hybrydowego zamykania systemu Windows 11, które nie odmontowuje poprawnie partycji NTFS. Po wyłączeniu szybkiego uruchamiania w Windows i wielokrotnym uruchomieniu ntfsfix, partycja stała się widoczna, ale nadal występowały trudności z jej montowaniem. Ostatecznie, po kilku próbach, użytkownik zdołał poprawnie zamontować partycję, jednak problem powrócił po kilku tygodniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA