logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnum THF 238 - Uszkodzony transformator 6.6200.0007

icos13 26 Sty 2025 21:53 603 9
REKLAMA
  • #1 21411672
    icos13
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Cześć , trafił do mnie tig kolegi Magnum THF 238 po 2 serwisach . Niestety obydwa serwisy nie podjęły się naprawy ze względu na brak części zamiennych . Na pierwszy rzut oka uszkodzone są :
    transformator do sterowania 230V na " naście volt. Oznaczenie 6.6200.0007 . W internecie nie znalazłem prawie żadnej informacji , poza jakąś brazylijską stroną , bez żadnych parametrów. Transformator - 4 nóżki strona pierwotna , 5 wtórna .Pomiędzy nókami kompletny brak rezystancji i czarne zwęglenie na taśmie izolującej ....Czy ktoś coś może podpowiedzieć, zmieniał taki trasformator, jest w stanie podrzucić producenta na podstawie sposobu oznaczania żeby ustalić jakieś dane ?
    Oraz zaraz za kondensatorami na wyjściu transformatora
    - Dioda zenera P6KE27
    -Dioda schotkyego smd K16

Schematów niestety też nie znalazłem ....
    Będę wdzięczny za każdą pomoc. Może ktoś ma takie trafo na zbyciu z jakiegoś trupka ?

Płyta elektroniczna z miejscem na transformator.
    Zbliżenie na obwód drukowany z uszkodzeniami.
    Transformator oznaczony numerem 6.6200.007 na tle tektury.
    Tabliczka znamionowa spawarki Magnum THF 238P z widocznymi danymi technicznymi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21411690
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1063
    icos13 napisał:
    Na pierwszy rzut oka uszkodzone są :
    transformator do sterowania 230V na " naście volt. Oznaczenie 6.6200.0007... ... Transformator - 4 nóżki strona pierwotna , 5 wtórna .Pomiędzy nókami kompletny brak rezystancji i czarne zwęglenie na taśmie izolującej ....
    Daj zdjęcia tego transformatora z boku oraz tego "zwęglenia".
    Bo z tego, co widać, to jest chyba zasilacz impulsowy, a transformator z rdzeniem ferrytowym. Jeśli tak, to uzwojenia zwykle są grube i mała liczba zwojów, więc i rezystancja na poziomie ułamka om. Co za tym idzie, ten pomiar (braku) rezystancji wcale nie musi świadczyć o jego usterce.
    A jak rezystancja pomiędzy stroną pierwotną a wtórną? Przerwa, czy jest jakaś rezystancja?
    Wstaw jeszcze wyraźne zdjęcia całej płytki z obu stron.
  • REKLAMA
  • #3 21411717
    icos13
    Poziom 14  
    Musze przyznać że trochę ( delikatnie mówiąc) słabo zmierzyłem to trafo myśląc że układ uzwojeń jest inny. Zdjęcie z pomiarami jak niżej. Brak rezystancji pomiędzy każdym z zaznaczonych uzwojeń .
    Transformator elektroniczny z żółtym uzwojeniem na tle brązowego papieru.
    Załączniki:
    • Magnum THF 238 - Uszkodzony transformator 6.6200.0007 20250126_222025.jpg (1.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Magnum THF 238 - Uszkodzony transformator 6.6200.0007 20250126_222046.jpg (2.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Magnum THF 238 - Uszkodzony transformator 6.6200.0007 20250126_221330.jpg (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 21412317
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 472
    Potrzebny jest zasilacz 24VDC/0,25A + 12VDC/0,5A proponuje kupić dwa szczelne (IP67) zasilacze do ledów zamontować wewnątrz i zasilić przed prostownikami głównymi.
  • Pomocny post
    #5 21420653
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    SQ5AZP napisał:
    Potrzebny jest zasilacz 24VDC/0,25A + 12VDC/0,5A proponuje kupić dwa szczelne (IP67) zasilacze do ledów zamontować wewnątrz i zasilić przed prostownikami głównymi.

Popieram. Też tak robię. Mało profesjonalne ale lepsze to niż zakup całej płyty, a te transformatorki często się uszkadzają w chińczykach. Zasilacz może być zwykły, nie musi być ip67, miejsca w środku na zamontowanie też jest dosyć.
  • REKLAMA
  • #6 21421089
    icos13
    Poziom 14  
    Dzięki za podpowiedzi . Zapytam się kolegi czy akceptuje takie rozwiązanie.
    Przyznam szczerze że niechętnie podchodzę do takich rozwiązań ale cóż. Domyślam się dobór zamiennika tego transformatora jest być może i możliwy ale wcale nie łatwy . Nie jestem pewien czy przy innym transformatorze przetwornica będzie pracować poprawnie ze względu na same rozbieżności induktancji?
    Musze jeszcze rozpracować gdzie były jakie napięcia podawane jak kolega się zgodzi . Jak coś będę się odzywał....
    Pozdrawiam Wojtek
  • #7 21421232
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    >>21420653 W kwestii ochrony (IP67) zasilacze w cenie przystępnej, będą wykonane jako wtyczkowe i musisz go rozłupać aby wydobyć płytkę i zamontować później ,,na wariata'', Te o których wspomniałem, są od razu wykonane w wersji ,,do zabudowy'', w związku z czym jesteś kryty w wypadku kontroli! Bo taka zmiana jest w istocie zgodna z dyrektywami ochronnymi UE LVD i EMC. W przypadku zastosowania obcych, gołych modułów wyłączasz działanie deklaracji LVD producenta, bo moduł jako część posiada takową, ale wyłącznie do zastosowania zgodnego z zaleceniem producenta, a te są od razu ,,do zabudowy'' .
  • REKLAMA
  • #8 21428157
    icos13
    Poziom 14  
    Witam. Trochę robiłem przegląd płytki . O ile wydaje mi się że wiem skąd pochodzi napięcie 24VDC i gdzie należałoby go podpiąć o tyle nie mogę znalaleźć miejsca wpięcia 12V a w zasadzie w ogóle go nie znalazłem na razi na płycie.
    Poniżej zdjęcia
    Szkic schematu elektrycznego na papierze w kratkę.
    Zdjęcie płytki elektronicznej przedstawiające różne oznaczenia i miejsca podłączeń.
    strona pierwotna i 1 przetwornica zasilona jest z 320VDC w miejscu opisanym na zdjęciu
    Strone wtórną transformatora starałem się zrysować ...
    Górne uzwojenie generuje 24VDC do zasilania między innymi cewki przekaźnika. Dodatkowo jest jakaś korekta przez scalak na stronę pierwotną.
    Z rzeczy które mnie niepokoją to -15V wychodzące w stronę złącza do płytki z CPU oraz wyjście z IRFZ dalej na kolejny transformator. Chyba , że coś nadinterpretowałem z działaniem regulatora napięcia ujemnego ...
    Coś podpowiecie ?
  • #9 21429080
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Czyli - to nowa płytka zerżnięta z Magnum viper 200A Nap. 12Vdo IC CDxxxx i wzm 234 stabilizowane dodatkowym IC7812. Następnie 7805 do zasilania wsk. cyfrowego (może być również we wskaźniku). W takim przypadku wystarczy stabilizowany 24V0,5A (tym napięciem zasilany bywa i wentylator.)
  • #10 21454945
    icos13
    Poziom 14  
    Witajcie . Nie za bardzo mogę sobie poradzić ze znalezieniem właściwego miejsca wpięcia zasilacza 24VDC. Patrząc na uszkodzony fragment wydaje mi się że samo napięcie 24VDC jest niewystarczające, ponieważ transformator generował :
    1. 24VDC które częściowo było używane do odpalenia przekaźnika , ale i to napięcie było podawane na mniejszą płytkę kontrolna skąd jest zasilanie do wentylatora oraz cewki zaworu gazu. Tu sprawa jest powiedzmy w miarę klarowna.
    2. -15VDC które jest za stablizatorem L7915CV i to napięcie przynajmniej jest podawane przynajmniej na płytkę kontrolną . Prąd raczej niewielki bo jest nieduża dioda prostownicza . Patrzyłem są gotowe przetwornice z mean wella na -15V z 24VDC do odtworzenia tej częsći
    3 . Napięcie ok 18-20VDC ( w układzie są kondensatory 25VDC 1000uF które jest przynajmniej napięciem wejściowym na kolejną przetwornicę .
    Nie jestem pewien ponieważ część ścieżek odeszła od przegrzanych diod podczas wylutowywania. Napięcie jest podawane na kontroler przetwornicy 3845B które steruje IRFZ44 które wchodzi na mały transformator z kondensatorami 35V na wyjściu.
    Zastanawiam się co zrobić z tymi pozostałymi napięciami.
    Na płytce kontrolnej jest wspomniany stabilizator 5V ale 12V nie zauważyłem, niestety wiekszośc elementów jest polakierowana i ciężko odczytać i mierzyć...
    Aktualizacja schematu
    Ręcznie rysowany schemat elektryczny na papierze w kratkę, przedstawiający układ z komponentami takimi jak transformator, stabilizator napięcia L7915CV oraz kontroler przetwornicy 3845B.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uszkodzonym transformatorem w urządzeniu Magnum THF 238, który nie został naprawiony w dwóch serwisach z powodu braku części zamiennych. Transformator oznaczony jako 6.6200.0007 wykazuje brak rezystancji między uzwojeniami oraz widoczne zwęglenie. Uczestnicy dyskusji sugerują alternatywne rozwiązania, takie jak zastosowanie zasilaczy 24VDC i 12VDC, które można zamontować wewnątrz urządzenia. Pojawiają się również pytania dotyczące lokalizacji podłączenia zasilania oraz analizy schematu płytki, w tym napięć -15VDC i 18-20VDC. Użytkownik poszukuje pomocy w identyfikacji komponentów oraz schematów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA