logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool FFB 7238 WV PL Dobór termistora NTC 15 Ω do pralki po przepięciu

RydzuSzn 27 Sty 2025 09:06 1338 14
REKLAMA
  • #1 21412012
    RydzuSzn
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Cześć
    Mam problem z modułem sterującym pralki Whirlpool FFB 7238 WV PL - doszło do przepięcia w gniazdku, powodując uszkodzenie mostka Greatza, przepalenie jednej ścieżki oraz termistora NTC 15 Ω. Niestety nie mogę znaleźć czytelnej informacji, jakie natężenie powinien znieść termistor - na rynku są od 1-4 A...
    Ktoś pomoże z doborem? Może ktoś zna komponent, albo ma wiedzę praktyczną, jaką wartością powinienem to zabezpieczyć?

Model płyty: Indesit 0300.05
    Termistor NTC 2112 15 Ω - informacji o tym modelu termistora nie ma ogólnie dostępnych, są wyłącznie informacje o testach i o procesie produkcji

AI: Czy masz dostęp do jakiejkolwiek dokumentacji technicznej, która mogłaby wskazać wymagane natężenie prądu dla termistora w Twojej pralce?
    Nie posiadam - wszystkie ogólne opisują wyłącznie budowę pralki, a schematów nie znalazłem (Indesit 0300.05 nadruk na PCB)
    AI: Czy możesz podać dodatkowe specyfikacje lub numery części dla termistora, które mogą pomóc w jego identyfikacji?
    NTC 15 Ω 2112
  • REKLAMA
  • #2 21412022
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3813
    RydzuSzn napisał:
    doszło do przepięcia w gniazdku, powodując uszkodzenie mostka Greatza, przepalenia jednej ścieżki oraz termistora NTC 15 Ω

Pokaż swoje dobre foto PCB i te uszkodzenia, a tu masz do zakupu https://pl.rs-online.com/web/p/termistory/185...4QvGey3HpySBxNRoCtxwQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Tabela parametrów termistorów PTC, ze szczególnym wyróżnieniem wiersza dla oporu 15 Ω.
  • REKLAMA
  • #3 21412133
    RydzuSzn
    Poziom 7  
    To będzie tak:
    Zbliżenie płytki drukowanej z widocznym przegrzaniem wokół mostka oznaczonego jako BRIDGE1. Widok zbliżony na obwód elektroniczny z kondensatorem i radiatorem. Termistor na płytce drukowanej z widocznymi uszkodzeniami. Widok na termistor NTC na zielonej płytce drukowanej. Element elektroniczny na płytce drukowanej z oznaczeniami i wystającymi nóżkami. Zdjęcie zielonej płytki drukowanej z widocznymi ścieżkami i lutowanymi elementami. Zdjęcie płytki drukowanej z różnymi elementami elektronicznymi, w tym radiatorem i kondensatorami. Zbliżenie na płytkę drukowaną z różnymi komponentami elektronicznymi. Płytka drukowana z widocznymi ścieżkami i komponentami na zielonym tle. Niektóre części mają smoliste ślady i przebarwienia. Płytka drukowana ukazująca przelotki, ścieżki i miejsca do lutowania.

Opisy:
    Tył- zdjęcie z lampą i bez lampy
    Przód z lewej i z prawej
    Mostek Greatza
    Osmolenie od mostka na kondensatorze
    Przegrzana ścieżka (do ocynowania)
    Termistor przód i tył (wymieniam przez uszkodzenie po boku widoczne na zdjęciach)
    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :)
    Mam nadzieję, że dobrze to rozgryzłem ;)
  • #4 21412336
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2328
    Zmierz dobrze, czy tylko te elementy masz uszkodzone. Nie popłynęło dalej w elektronikę. Po naprawie moduł lepiej podłącz przez żarówkę starego typu dla testów...
    Termistor NTC 15 Ω taki może być:

https://www.tme.eu/pl/details/b57237s0150m/termistory-ntc-ochronne/epcos/

Moduł IGBT pod radiatorem jest sprawny, mierzył go kolega...?
    Zmierz całe zasilanie w linii z tym obwodem zasilania...
    Ta przepalona cienka ścieżka pełni rolę bezpiecznika, nie wiem czy kolega ma taką świadomość...
  • REKLAMA
  • #6 21412360
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3813
    Sprawdź jeszcze to co zaznaczyłem na foto (wszystkie też IGBT).
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z zaznaczonymi elementami IGBT.
  • #7 21415330
    RydzuSzn
    Poziom 7  
    Zasilacz niestety padł...

Pomierzyłem klucze diodą i wartości powielają się we wszystkich konfiguracjach. Co do caps'a, nie mam jak tego zmierzyć... Diodą pomiędzy okładkami jest O.L. Niestety, znalazłem kolejny problem - na tych przegrzanych ścieżkach stoi transformator...

Zdjęcie płytki drukowanej z zaznaczeniem napięcia i oporu. Zbliżenie na transformator na płytce drukowanej z wyraźnie widocznymi oznaczeniami. Zbliżenie na płytkę drukowaną z różnymi komponentami, w tym transformatorem z oznaczeniem 2142 FALCO-CN1.
    Jest jakiś katalog zamienników albo te części są zakodowane, że tak trudno go znaleźć?
  • REKLAMA
  • #8 21415363
    Telo
    Serwisant RTV
    RydzuSzn napisał:
    Co do caps'a, nie mam jak tego zmierzyć... Diodą pomiędzy okładkami jest O.L.

Co to jest jakieś fachowe określnie czego?
    O jakie elementy kolega pyta bo nie napisałeś...co niby jest kodowane...?
  • #10 21415379
    Telo
    Serwisant RTV
    Jeżeli transformator ma na uzwojeniu pierwotnym, czyli sieciowym, przerwę, to albo próbować go naprawić, albo szukać używanego modułu, inaczej uszkodzonego, dla dawcy transformatora, albo szukać modułu sprawnego, używanego.
    Nie kupisz go na rynku, element produkowany konstrukcyjnie pod określone parametry.
    Umieść tabliczkę pralki.
    Nie wiem, czy to jest aktualne:
    https://www.olx.pl/d/oferta/pralka-whirlpool-...238-wv-pl-7kg-1200obr-min-CID99-ID13lgVW.html
  • #11 21476011
    OderintDumMetuant
    Poziom 10  
    >>21412133 Ja mam pytanko z innej beczki. Jakie parametry ma warystor w miejscu RV1 na płytce?
    Będę wdzięczny za odpowiedź, gdyż kupiłem używaną pralkę i nie do końca działała tak, jak powinna; miała jakieś dziwne zachowania. Wyjąłem moduł i widocznie była po przejściach - wnioskuję, że przepięcie i ktoś tak naprawił wcześniej, że tego elementu w ogóle nie ma na płytce.
  • #12 21476147
    Telo
    Serwisant RTV
    Akurat bez tego warystora moduł powinien działać poprawnie nie ma ten element wpływu na prace modułu
  • #13 21477083
    OderintDumMetuant
    Poziom 10  
    >>21476147 Rozumiem, jednak pytałem o parametry warystora i chciałbym je jednak znać, jeśli jest taka możliwość.
  • #14 21589331
    jozio885
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    Czy ktoś może znać wartości rezystorów zaznaczonych na zdjęciu? Moduł taki jak w temacie.
    Załączniki:
    • Whirlpool FFB 7238 WV PL Dobór termistora NTC 15 Ω do pralki po przepięciu 20250616_194829.jpg (3.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 21753975
    ludwik.lesniewski
    Poziom 9  
    Ocena: 16
    Odczytać nie mogę, mierząc przyrządem od lewej ;4,7kΩ, 10kΩ, 4,7kΩ.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzenia modułu sterującego pralki Whirlpool FFB 7238 WV PL spowodowany przepięciem w gniazdku, które uszkodziło mostek prostowniczy (Greatza), spowodowało przepalenie ścieżki oraz uszkodzenie termistora NTC 15 Ω. Autor poszukiwał informacji o wymaganym natężeniu prądu dla termistora, gdyż dostępne na rynku termistory mają zakres od 1 do 4 A, a specyfikacja oryginalnego elementu (NTC 2112 15 Ω) nie jest dostępna. Wskazano na konieczność dokładnego sprawdzenia uszkodzeń na PCB, zwłaszcza ścieżek pełniących funkcję bezpiecznika, oraz na testowanie modułu przez żarówkę w celu ochrony podczas uruchomienia. Zaproponowano zamiennik termistora NTC 15 Ω z oferty EPCOS (np. B57237S0150M). W trakcie diagnozy stwierdzono, że IGBT i diody w module są sprawne, natomiast zasilacz uległ uszkodzeniu, a transformator na płytce jest trudny do znalezienia jako zamiennik ze względu na specyficzne parametry. Sugerowano poszukiwanie używanego modułu lub naprawę transformatora. Poruszono także temat warystora RV1, którego brak nie wpływa na pracę modułu, ale jego parametry są poszukiwane. Dodatkowo podano wartości rezystorów na płycie: 4,7 kΩ i 10 kΩ. Wskazano na trudności z dostępnością dokumentacji technicznej i schematów dla modelu płyty Indesit 0300.05, co utrudnia precyzyjny dobór komponentów i naprawę.
REKLAMA