logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Skoda Octavia 3: Błąd kodowania modułu haka 5Q0907383E w VCDS

wazzie 27 Sty 2025 10:08 1209 3
REKLAMA
  • #1 21412073
    wazzie
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Witam,
    Mam problem z modułem haka który dołożyłem do Skody Octavia 3.
    po zainstalowaniu modułu 5Q0907383E podpięciu go do zasilania i sieci CAN niby działa poprawnie - bez żadnych adaptacji światła przyczepy działają.
    Problem pojawia się w momencie kodowania.
    VCDS: sterownik znajduje moduł:

Zrzut ekranu z programu VCDS z błędem CAN Gateway.

Jednak próba dodania przyczepy (19 - CAN Gateway -> Installation list) kończy się następującym błędem:

Zrzut ekranu z programu VCDS pokazujący błąd kodowania przyczepy w Skodzie Octavia 3.

Gdy próbuje zmienić kodowania dla innych modułów np asystenta parkowania, niby wszystko przechodzi, ale po zapisaniu wraca do starego kodowania.

Zrzut ekranu pokazujący interfejs oprogramowania VCDS podczas kodowania modułu haka holowniczego w Skodzie Octavia 3.

Czy ktoś potrafi pomóc?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21412140
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Octavia 3 czyli który rocznik? Ten moduł jest w ogóle kompatybilny(OEM) czy jego umiejętności kończą się na odczycie ramki zapalenia światła(chinol)? A i chyba oprogramowanie by wypadało zaktualizować, to też może być problemem.
  • REKLAMA
  • #3 21412159
    wazzie
    Poziom 17  
    Witam,
    Octavia rocznik 2014, Moduł wygląda na OEMowy:

OEMowy moduł elektroniczny z numerem 5Q0 907 383 E do Skoda Octavia 2014 na żółtym tle.

Interfejs niestety mocno azjatycki i dość leciwy, ale adaptację doświetlania zakrętów, czy parametry interwałów serwisowych już za jego pomocą robiłem...
  • #4 21422559
    wazzie
    Poziom 17  
    Nowy interface + nowy soft rozwiązał problem.
    Temat zamykam
REKLAMA