Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

monitor DELLa

marcinadamczewski 13 Gru 2005 21:46 932 6
  • #1 13 Gru 2005 21:46
    marcinadamczewski
    Poziom 15  

    witam

    wie może ktoś coś na temat monitora LCD DELLa No: E171FP?
    gdy go odpalam, obraz pojawia się, a po kilku sekundach znika. podejrzewam ze coś się w nim przegrzewa. a wnioskuje to po tym, że gdy włączylem go po raz pierwszy, to pracował bez żadnych objawów koło 20 minut. później już coraz krócej i krócej , przy każdorazowym włączeniu.
    monitor dostałem z biura, wiec domyślam się ze chodził 24/h.
    prosze o jakieś wskazówki,
    pozdrawiam

  • #2 13 Gru 2005 22:31
    tronic1
    Spec od komputerów

    Kolego,nie ten dział.piętro wyżej jest dział poswięcony właśnie monitorom.

  • #3 14 Gru 2005 10:27
    Darserw
    Poziom 26  

    Przechodzi do stb. czy gasną świetlówki ?Jeżeli gasną świetlówki , to gdzieś masz przebicie w.n.Jeżeli przechodzi do stb.przyjżyj się zasilaczowi , może nie wyrabia i trzeba wymienić elektrolity w zasilaczu.

  • #4 14 Gru 2005 20:08
    marcinadamczewski
    Poziom 15  

    ok dziękuję. będe sprawdzał.

  • #5 16 Gru 2005 20:12
    marcinadamczewski
    Poziom 15  

    Ok. jest wszystko dobrze z zasilaczem. to raczej te świetlówki.po włączeni monitora zaświeca się, a później gaśnie, ale na powieżchni widać niepodświetlony obraz. podejżanie wyglada zasilacz do tych świetlówek, to znaczy jakby był przegżany.

    pozdrawiam i proszę dalsze wskazówki.

  • #6 17 Gru 2005 10:57
    Darserw
    Poziom 26  

    Witam , zdemontuj świetlówki i uruchom poza matrcą(obudowy świetlówek,niech się nie stykają z masą matrycy)jeżeli będzie ok. to masz gdzieś przebicie , gasisz światło i ustalasz.

  • #7 20 Gru 2005 00:09
    marcinadamczewski
    Poziom 15  

    niestety to nie świetlówki. podejżewam ze to inwenter.
    po odłączeniu świetlówek od inwentera dzieje sie to samo. na płycie układu zasilajacego świetlówki jest kondensator 220uF/25V na nim mierzyłem napięcia. otóż gdy monitor świeci, jest na nim 12V po zgaśnięciu świetlówek napięcie wzrasta do 16V. tak samo dzieje sie z odłaczonymi świetlówkami,najpierw 12V a po chwili 16, 17V.
    mam teraz kolejne pytania:
    czy można gdzieś dostać tranzystory sterujące do tego modułu?
    czy warto sprowadzać cały moduł z USA?

    link do strony:

    http://www.lcdpart.com/Products/k021036.html

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME