logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C65 - niebieski ekran po upadku, telefon działa, co robić?

choke 13 Gru 2005 22:16 1700 10
REKLAMA
  • #1 2081134
    choke
    Poziom 11  
    Gdy włączam telefon gra melodyjka i moge wpisac kod pin wszystko ok, moge dzwonić nawet, tylko cały czas wyświetlacz jest niebieski i nic więcej tylko niebieski (no jak coś robie na klawiaturce to się podśweitla). To się stało po upadku (podejrzewam ze wyświetlacz jest sprawny...myśle że to coś z softem jeżeli to możliwe po upadku)z góry dzięki a jak temat już był i to błahostka nie ryjcie mnie za bardzo
  • REKLAMA
  • #2 2081157
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2089
    Na dwoje babka wróżyła, może być i to i to. Trzeba podstawić sprawny wyświetlacz i będziesz wiedział co jest walnięte, jeżeli na dobrym będzie działał tzn. że LCD masz do wymiany, jeżeli nie to będzie to soft. Miałem już takie przypadki że była to wina softu, i po wgraniu nowego wszystko było OK.
    pozdr
  • #3 2081244
    n00n3
    Poziom 17  
    na poczatek sprubuj ustawic sam kontrast kabelkiem serwisowym ale watpie zeby po upadku padl soft....
  • REKLAMA
  • #4 2081765
    choke
    Poziom 11  
    Wyświetlacz jest dobry po podpieciu do innego fona dzialal cacy :) i jak coś to moge wgrac softa tylko jakiego czym i jakim kablem :]
  • REKLAMA
  • #5 2081860
    Cr2ShEr
    Poziom 14  
    eeeh najpierw to sobie rozkrec telefon i przelutuj zlacze LCD jezeli telefon jest po upadku to najprawdopodobniej puscil lut :!: Szanowni koledzy powedzcie mi co ma do rzeczy soft w telefonie ktory upadl :?: co po upadku nastapilo kasowanie flasha badz jego czesci :?:

Pozdrawiam
    Cr2ShEr
  • #6 2081888
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2089
    @ Cr2ShEr kiedyś sam zadawałem takie pytania co ma soft do upadku, a jednak ma bo kilka razy sam już naprawiałem takie przypadki. Nie umiem fachowo tego wytłumaczyć ale znajomy strzelił mi kiedyś na ten temat cały wykład. Dziwne a jednak prawdziwe.
    @choke na elektrodzie znajdziesz wszystko, tylko trochę wysiłku z Twojej strony.
    pozdr
  • #7 2082020
    choke
    Poziom 11  
    @tino2003 wpierw spróbuje wgrać softa,a jeżeli to nie poskutkuje(tylko jak mam to zrobić bez wyświetlacza :) ) @Cr2ShEr powiedz mi co mam dokładnie przelutować bo znając moje zdnolności to na bank co innego przelutuje :) i czym :)
    Zdjęcie tele znajduje się Tutaj
    http://www.republika.pl/bazio555/tele.JPG
  • #8 2082051
    Cr2ShEr
    Poziom 14  
    @choke podlutuj jeszcze raz te styki co lacza plyte glowna z wyswietlaczem (z jednej strony sa one podniesione go gory a druga strona jest przylutowana do plyty i wlasnie tam trzeba je jeszcze raz przelutowac) bierzesz lutownice kolbowa do reki, cyne i lutujesz :!: na 99% to jest to (jezeli wyswietlacz jest sprawny)

Pozdrawiam
    Cr2ShEr
  • REKLAMA
  • #9 2082097
    choke
    Poziom 11  
    @Cr2ShEr Powiedz mi jeszcze czy mam to przylutowac http://www.republika.pl/bazio555/tele1.JPG bo tak mi się wydaje i czy moge to zrobic takim sprzęciorem http://www.republika.pl/bazio555/sprzet.JPG :)
    I jakie jest prawdopodobienstwo że sobie tego nie spieprze skoro nigdy nie lutowalem nie jestem lamerem :) i nie popadlem jeszcze w alkoholizm :) A jak wszystko jest git to lutuje :)
  • #10 2082155
    Cr2ShEr
    Poziom 14  
    nie to tylko te 10 nozek co tam sa patrzac go gory plyty glownej tj. w strone glosnika :!: ale zlacze dobrze zlokalizowales :P no ta lutownica bym nie probowal :!:
  • #11 2086470
    choke
    Poziom 11  
    No Niestety zamian softu ne pomogla :(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po upadku telefonu Siemens C65 wyświetlacz pokazuje tylko niebieski ekran, mimo że telefon działa, można wpisać kod PIN i wykonywać połączenia. Sprawdzono, że sam wyświetlacz jest sprawny, gdyż działa podłączony do innego telefonu. Wskazano dwie możliwe przyczyny problemu: uszkodzenie połączeń lutowanych między płytą główną a wyświetlaczem lub problem z oprogramowaniem (softem). Zalecane jest przelutowanie styków łączących LCD z płytą główną, szczególnie tych przylutowanych do płyty, gdyż upadek mógł spowodować ich uszkodzenie. Lutownica kolbowa i cyna są odpowiednimi narzędziami, jednak niektóre proponowane sprzęty do lutowania mogą być niewystarczające. Próba wgrania nowego softu nie przyniosła poprawy, co sugeruje, że problem leży w połączeniach lutowanych, a nie w oprogramowaniu. Dyskusja podkreśla, że uszkodzenia softu po upadku są możliwe, ale w tym przypadku bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie fizyczne połączeń LCD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA