logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy płyty budowlane Ultrament w łazience trzeba kleić ze sobą?

lukas198820 31 Sty 2025 10:04 3033 6
REKLAMA
  • #1 21418163
    lukas198820
    Poziom 15  
    Ocena: 333
    Witam, czy płyty budowlane te z Ultramentu należy kleić ze sobą skoro zastosuje je w łazience?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21418187
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3832
    Wskazujesz zdecydowanie za mało szczegółów, żeby odpowiedzieć na pytanie. Płyty systemu Ultrament można zastosować na ścianach i mocować metodą klejenia, ale także mocować na szkieletowej konstrukcji nośnej za pomocą specjalnych wkrętów. Używane są także jako płyty podłogowe. Każde ze wskazanych zastosowań wymaga przestrzegania ściśle określonych zaleceń technologicznych związanych z montażem. A u Ciebie? Co z tych płyt ma być zrobione i w jakiej technologii?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21431666
    lukas198820
    Poziom 15  
    Już koledze tłumacze, robię przedścianke w łazience bo mam ściany kamienne w remontowanym domu.
    Zrobiłem stelaż z profila UW na suficie i podłodze, do tego elozelem profile CW 50x30 na to przyrece płyty budowlane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21431732
    Mobali
    Poziom 43  
    Jeśli mocujesz płyty Ultrament z użyciem kołków na konstrukcji nośnej, to dodatkowe klejenie (płyt ze sobą) nie jest już wymagane, choć oczywiście możliwe i dopuszczalne. Nie jest jednak konieczne, bo dodatkowe "sklejenie" tych płyt i tak nastąpi w kolejnym etapie. Po montażu ścianki, należy bowiem wzmocnić powierzchnię płyt Ultrament siatką zbrojącą oraz "zaciągnąć" przeznaczoną do tego zaprawą. Poza dodatkowym zwiększeniem wytrzymałości tak powstałej ścianki uzyskasz między innymi uszczelnienie przerw między płytami Ultrament. Powierzchnia zbrojona siatką ma także znacznie lepszą przyczepność dla kolejnych warstw wykańczających ścianę, jak: tynki, kleje i płytki, elementy dekoracyjne, itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21432050
    lukas198820
    Poziom 15  
    Jak wygląda ta siatka zbrojąca?
  • Pomocny post
    #6 21432123
    Mobali
    Poziom 43  
    lukas198820 napisał:
    Jak wygląda ta siatka zbrojąca?
    Możesz użyć takiej samej jak te do elewacji. Lub wzmocnionej, jak na przykład PG-X 1188 (Sopro). Tego rodzaju siatki z włókna szklanego świetnie sprawdzają przy wzmacnianiu tego typu ścianek konstrukcyjnych, do mostkowania rys i spoin elementów budowlanych, czy też redukcji naprężeń oraz w celu minimalizacji ryzyka powstawania pęknięć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21468512
    lukas198820
    Poziom 15  
    Zamykam temat, wszystko już się dowiedziałem.

Podsumowanie tematu

✨ Płyty budowlane Ultrament można montować w łazience zarówno metodą klejenia bezpośrednio do podłoża, jak i na konstrukcji szkieletowej za pomocą kołków i wkrętów. W przypadku montażu na stelażu (np. z profili UW i CW) nie jest konieczne klejenie płyt ze sobą, ponieważ szczeliny między nimi zostaną uszczelnione i wzmocnione w kolejnym etapie. Po zamocowaniu płyt należy zastosować siatkę zbrojącą z włókna szklanego, która mostkuje rysy i spoiny, zwiększa wytrzymałość konstrukcji oraz poprawia przyczepność kolejnych warstw wykończeniowych, takich jak tynki, kleje czy płytki. Do wzmacniania można użyć siatek elewacyjnych lub specjalistycznych, np. PG-X 1188 marki Sopro.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA