logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Asus Prime B660-Plus D4 - Komputer nie uruchamia się, białe i żółte diody LED

TadzioPePega 04 Lut 2025 13:54 753 10
REKLAMA
  • #1 21424444
    TadzioPePega
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z płytą główną ponieważ komputer kupiony w połowie grudnia Specyfikacja:
    I5 12400f
    RX 6750 XT
    Dysk lexar 1t NM620
    32GB 2x16 3600MzH Thor lexar
    Płyta główna Asus prime B660-plus D4
    Działał poprawie przez 2 tygodnie, potem komputer już nie odpalił i płyta wszytskie testy przeprowadzała pomyślnie po czym dioda led zaczyna świecić na biało i boot na żółto. Obrazu brak i nie jestem w stanie wejść do biosu. Z racji iż komputer ma jeszcze gwarancję to wysłałem płytę i procka na reklamację i procesor dostałem nowy, a płytę podobno naprawiono. Gdy złożyłem ponownie kompa cały czas ten sam problem. Dodam, że karta graficzna oraz dysk został sprawdzony w innym komputerze u działają bez zarzutów. Z góry dzięki za pomoc
    AI: Czy możesz podać specyfikację zasilacza, którego używasz w komputerze?
    Gigabyte UD750GM PG5 750W 80 Plus Gold ATX 3.0
    AI: Jakie kroki diagnostyczne podjąłeś po otrzymaniu naprawionych komponentów?
    Złożyłem komputer jak zwykle ( złożyłem już 5 komputerów każdy działa do teraz )
  • REKLAMA
  • #2 21424482
    TadzioPePega
    Poziom 2  
    Nie mam możliwości wejścia do BIOS-u @k45i89o98j66, ponieważ jest brak obrazu, nie posiadam również brzęczyka. BIOS powinien mieć najnowszą wersję z x-komu, bo wykupiłem taką opcję.
    Widok wnętrza komputera z widoczną płytą główną i świecącymi diodami LED.

Nie wiem, czy widoczność jest odpowiednia, ale po zapaleniu i zgaszeniu każdej diody zapala się VGA oraz po około 8 sekundach żółta boot.
    Nie posiadam także innego procesora, ale zapewniam, że dostałem go nowego po wymianie 2 dni temu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21424457
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 959
    BIOS
    Wersja 3602
    11.08 MB
    2024/11/01
    „1. Zaktualizowano Intel Microcode 0x12b, aby zająć się podwyższonymi żądaniami napięcia podczas aktywności bezczynności lub lekki, dodatkowo łagodząc problemy niestabilności zmiany biegów VMIN.
    2. Opcja wyłączenia C1E w BIOS została usunięta, aby zapewnić, że pozostaje włączony, zmniejszając naprężenie procesora i utrzymując stabilność na zalecenie Intela.

Aktualizacja tego BIOS będzie jednocześnie zaktualizować odpowiedni Intel Me do wersji 16.1.32.2473v3. Uwaga Po zaktualizowaniu tego BIOS wersja ME pozostaje zaktualizowana, nawet jeśli później cofniesz się do starszych BIOS. "

Aktualizowałeś bios po złożeniu komputera?
    Zobacz procesor na innej płycie.
    "dioda led zaczyna świecić na biało i boot na żółto" - wstaw zdjęcie.
    Podłącz speeker i odczytaj kody piszczałki.

Schemat płyty głównej ASUS PRIME B660-PLUS D4 z oznaczeniami elementów.

"komputer ma jeszcze gwarancję to wysłałem płytę i procka na reklamację i procesor dostałem nowy, a płytę podobno naprawiono."- poproś o szczegółowy opis naprawy i reklamuj ponownie.

Dodano po 3 [minuty]:

Jeśli po naprawie gwarancyjnej komputer działał poprawnie to albo masz mało szczęścia i płyta znów padła lub procesor dostał większe napięcia i odszedł do procesorowego nieba.
    Jest też możliwe że montaż komponentów odbywa się niezgodnie ze sztuką.
    Napisz jakie masz chłodzenie na procesor zakładane?

Kup brzęczyk może on coś wyjaśni sytuację.(2,50zł).

Jeśli wgrali najnowszą wersję biosu to nic nie musisz robić.
    Miałem przypadek że chłodzenie (be quiet )zakładane na procesor było tak wielkie że wykrzywiało płytę i podstawka nie stykała z procesorem, oraz odklejone zimne luty pod układem z BIOS (jak dociskało się palcem kości to komputer startował).

Nowy procesor nie oznacza że płyta go nie ubiła i odwrotnie.
    Zażądaj opisu co konkretnie było naprawiane na płycie?
    Jeśli padł tam ten procesor więc jest coś na rzeczy z płytą.

Baterię mierzyłeś, wyjmowałeś, resetowałeś bios?

https://www.asus.com/support/faq/1029959/
  • REKLAMA
  • #4 21424507
    TadzioPePega
    Poziom 2  
    >>21424457 Spoko, poproszę o szczegóły naprawy i jeszcze dopytam się o wymianę Intela. Jak będę miał jakieś informacje, to dam znać. Dzięki wielkie.
    Po gwarancji jedynie zmontowałem wszystko do kupy, ale nie dało to żadnego efektu, komputer tak czy siak miał takie same objawy jak przed oddaniem na gwarancję.
    Chłodzenie ENDORFY Fera 5 120 mm, montaż 100% dobry, bo pasta po wyjęciu chłodzenia była poprawnie rozprowadzona oraz temperatury były w normie przez te 2 tygodnie, które działał. Baterię wyciągałem, miała dobre napięcia, BIOS resetowałem nieraz, licząc na cud XD.

Dodano po 31 [minuty]:

>>21424507 Z racji iż nie mam jak sprawdzić płyty i procka, bo nie posiadam innych egzemplarzy, myślicie, że warto oddać do serwisu na diagnostykę za 150 zł, żeby powiedział, co jest nie tak, a dopiero potem wysyłać na gwarancję? Nie wiem, co mam już o tym myśleć. Oddałem płytę i procka, procek był padnięty, więc dostałem nowy, a naprawa płyty nie przewyższała jej wartości, więc została naprawiona. 100% musieli ją testować, więc jak stwierdzili, że jest ok i mi ją wysłali, to dlaczego u mnie nie działa? To jest dla mnie zastanawiające....
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21425377
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    1.Kup i podłącz buzzer (głośniczek)
    2.Odczytaj kody dźwiękowe
    3.Jak nie masz jak sprawdzić procesora i płyty udaj się do serwisu i tam to sprawdzą.
    4.Jak jest na gwarancji wysyłaj na gwarancji po żadnych serwisach nie dawaj bo jeszcze mechanicznie coś uszkodzą a tak wiesz że jak coś to sam uszkodziłeś przy montażu.

Dodano po 4 [minuty]:

Chłodzenie ENDORFY Fera 5 120 mm to kawał wentylatora ale prawidłowy montaż może nie mieć nic wspólnego z nie prawidłowym działaniem płyty,jeśli są naprężenia, popękane ścieżki na płycie czy nogi podstawki od procesora nie kontaktują z procesorem.

Dodano po 2 [godziny] 56 [minuty]:

CPU [czerwony],
    DRAM [żółty],
    VGA [biały] wskazuje na kartę graficzną.
    Urządzenie rozruchowe [żółty zielony]

Diody Q-LED wskazują najbardziej prawdopodobną przyczynę kodu błędu jako punkt wyjścia
    rozwiązywanie problemów. Rzeczywista przyczyna może się różnić w zależności od przypadku.

Dodano po 3 [minuty]:

https://www.youtube.com/watch?v=86s2l65Gw1Y

Dodano po 13 [minuty]:

https://www.asus.com/support/faq/1047023/
  • #6 21425619
    TadzioPePega
    Poziom 2  
    Dobra ja jeszcze raz opiszę problem, więc tak w grudniu zakupiłem kompa, złożyłem i instalacją win11 przebiegła bez problemowo. Komputer przez 2 tygodnie działał poprawie, po tym czasie wystąpiło jednorazowe samoistne wyłączenie i włączenie kompa gdy byłem na pulpicie, a następnego dnia już się nie odpali, sytuacja wygląda następująca każda dioda na płycie zapala się i gasnie poprawie, lecz gdy przychodzi porą ( 1-2 sekundy ) po zgaszeniu diody CPU zapala się biała VGA oraz po około 8sek zielona/ złota, BOOT która świeci caly czas tak jak VGA. Próbowałem zmienić ram odpalać i innych portach, na jednej kości i nic potem sprawdziłem kartę graficzną w innym komputerze i działa bez problemu tak jak dysk, zasilacz również, więc oddałem na GWARANCJĘ do asusa i Intela, procesor u płytę. Procesor dostałem po około 2 tygodniach nowy, a początkowo asus odpisał, że nic z płytą nie jest, ja jednak poprosiłem o dodatkowe testy bo nie chciałem bawić się w kolejne gwarancję. I tak po miesiącu oczekiwań odpisali mi, że płyta była jednak niesprawna, miałem takie WTF, ale spk i napisali, że naprawia bo nie przewyższa to wartości nowej, super wszytsko łącznie czekałem miesiąc, aż w końcu po złożeniu kompa tak jak zwykle, komputer dalej włączał się, a raczej nie jak przed gwarancja, nie mam możliwości sprawdzenia czy to płyta czy procek więc pójdę oddać kompa do serwisu za 100zl, na diagnozę, i wyślę niesprawny element na gwarancję. W tym wszystkim dziwi mnie to, że asus upiera sje przy tym, że nie chcą mi powiedzieć co było nie tak oraz nie dadzą mi szczegółowej naprawy...

Dodam, że wkładając nowy dysk także jest taka sama sytuacja jak i wymieniając kartę graficzną, cały czas uważam, że to płyta główna, a większe podejrzenia dostałem jak usłyszałem próbę wymagania się asusa od dostania szczegółowej naprawy.

Gdy podłączę inną kartę graficzną jest dokładnie tak samo pomimo tego, że w moim starym komputerze działają obje. Tak jak już wspominałem brak obrazu, nie mam opcji wejść do biosu.
  • Pomocny post
    #7 21425856
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Jeśli to nie karta i nie procesor to płyta ma uszkodzenia związane ze złączem pci-E lub z sekcją zasilania procesora.
    Na reklamację płytę bym wysłał lub kupił inna nową.

Dodano po 1 [minuty]:

Zasilacz sprawdzałeś na testerku zasilaczy?
  • #8 21425874
    TadzioPePega
    Poziom 2  
    >>21425856 Tak sprawdziłem zasilacz, ale problem jest w tym, że płyta ma 4 lata gwarancji od grudnia 2024, była już na gwarancji raz i nie rozwiązali mojego problemu, w takim przypadku mam żądać zwrot pieniędzy ?? Jeżeli chodzi o procek to nie mam pewności, ale dostałem nowy od intela bo tamten przyszedł z wadą fabryczną
  • #10 21426213
    TadzioPePega
    Poziom 2  
    >>21425939 Dzięki wszystkim za zaangażowanie, sprawa RACZEJ rozwiązana, oddałem kompa na diagnozę, okazało się, że karta graficzna nie działa. Testowali ją w 3 różnych kompach, w żadnym, nawet w menedżerze urządzeń, się nie pokazywała, lecz zastanawia mnie, dlaczego w moim starym kompie, w którym siedzi poczciwy GTX 960 2 GB, normalnie wyświetlała obraz.... Cała ta elektronika, czysto teoretycznie, dobrze wyszła, bo dostałem nowy procesor, który miał jakąś wadę, o której nikt nie wiedział, jak i zarówno naprawę płyty. Dzięki jeszcze raz wszystkim za zaangażowanie w sprawę, uważam temat za zamknięty <3
  • #11 21426216
    TadzioPePega
    Poziom 2  
    Dzięki wszystkim za zaangażowanie, sprawa RACZEJ rozwiązana, oddałem kompa na diagnozę, okazało się, że karta graficzna nie działa. Testowali ją w 3 różnych kompach, w żadnym, nawet w menedżerze urządzeń, się nie pokazywała, lecz zastanawia mnie, dlaczego w moim starym kompie, w którym siedzi poczciwy GTX 960 2 GB, normalnie wyświetlała obraz.... Cała ta elektronika, czysto teoretycznie, dobrze wyszła, bo dostałem nowy procesor, który miał jakąś wadę, o której nikt nie wiedział, jak i zarówno naprawę płyty. Dzięki jeszcze raz wszystkim za zaangażowanie w sprawę, uważam temat za zamknięty <3

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z płytą główną Asus Prime B660-Plus D4, która przestała się uruchamiać po dwóch tygodniach użytkowania. Komputer nie wyświetla obrazu, a diody LED wskazują na problemy z VGA i boot. Po reklamacji procesora i płyty, użytkownik otrzymał nowe komponenty, ale problem nie został rozwiązany. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie BIOS-u, podłączenie głośnika do odczytu kodów błędów oraz diagnostykę w serwisie. Ostatecznie, po dalszych testach, okazało się, że karta graficzna jest uszkodzona, co potwierdzono w trzech różnych komputerach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA