logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus Prime Z790 i5 13600kf nie startuje - pstryknięcie przy próbie włączenia

AreczeK1227 12 Mar 2024 00:03 351 6
REKLAMA
  • #1 21000563
    AreczeK1227
    Poziom 2  

Dzień dobry,
    Przyszedł czas na zmianę więc zakupiłem następujące podzespoły:

Asus Prime Z790 A WiFi
    Intel i5 13600kf
    Lexar Ares 2x16GB 6400MHz DDR5
    SSD Lexar NM790 2TB M.2
    Chłodzenie CPU Arctic Freezer 34 eSports Duo
    Obudowa be quiet Pure Base 500DX

Do tego to co już miałem
    Karta graficzna Gigabyte 3060 12GB
    Zasilacz Gigabyte P750GM Modularny

Po złożeniu wszystkiego i próbie uruchomienia słychać tylko pstryknięcie z okolicy zasilacza. Po odłączeniu zasilania procesora wiatraki startują, "ledy" też. Grafika jak i zasilacz działały bez najmniejszego problemu, a wydaje mi się że 750W jest wystarczające do tego zestawu. Szukałem jakichś informacji na dany temat lecz nic nie znalazłem i prosiłbym was o pomoc. Jaka wersja biosu, nie mam pojęcia. Zamówienie było składane na Morele jeśli ma to jakieś znaczenie.
  • REKLAMA
  • #2 21000577
    dd10
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Ta płyta obsługuje twój procesor już od pierwszej wersji bios, nie pogiąłeś może pinów w sockecie przy montażu procesora?
  • REKLAMA
  • #3 21000582
    AreczeK1227
    Poziom 2  

Wyciągnąłem procesor i nie zauważyłem żadnych zmian.
  • REKLAMA
  • #4 21000586
    dd10
    Poziom 10  
    Opisz dokładnie problem, komputer startuje ale nie wyświetla obraz?
  • #5 21000592
    AreczeK1227
    Poziom 2  

Przy podłączonym zasilaniu procesora po wciśnięciu przycisku uruchamiającego jest tylko pstryknięcie, wydaje mi się, że z zasilacza, i nic więcej się nie dzieje.
    Po odpięciu zasilania procesora i uruchomieniu oświetlenie, jak i wentylatory uruchamiają się bez obrazu.
  • Pomocny post
    #6 21000593
    dd10
    Poziom 10  
    Jest zwarcie na linii zasilania procesora. z wyciągniętym procesorem ale podłączonym zasilaniem procesora również jest tylko pstrykniecie? Czy startują wentylatory? Jeśli nie startuje to uszkodzona płyta główna i reklamuj, no chyba że piny w socketie pogięte i one powodują zwarcie. Analogicznie jeśli płyta by wystartowała to uszkodzony procesor, ale również mogą być pogięte piny i po włożeniu i zapięciu procesora powodują zwarcie.
  • REKLAMA
  • #7 21000598
    AreczeK1227
    Poziom 2  

Nie próbowałem startować na podpiętym zasilaniu bez procesora. Za chwilę spróbuję to zrobić.

Dodano po 9 [minutach]:

Właśnie to zrobiłem i nie startuje.
    Dziękuję bardzo za podpowiedź i jutro kontaktuję się ze sprzedawcą

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złożył nowy zestaw komputerowy z płytą główną Asus Prime Z790 A WiFi, procesorem Intel i5 13600kf, pamięcią RAM Lexar Ares 2x16GB 6400MHz DDR5, SSD Lexar NM790 2TB M.2, chłodzeniem Arctic Freezer 34 eSports Duo, obudową be quiet Pure Base 500DX oraz kartą graficzną Gigabyte 3060 12GB i zasilaczem Gigabyte P750GM. Po złożeniu zestawu komputer nie uruchamia się, słychać jedynie pstryknięcie z okolicy zasilacza. Użytkownik sprawdził, czy piny procesora są proste, a także próbował uruchomić komputer bez podłączonego procesora, co również nie przyniosło rezultatu. Ostatecznie zasugerowano, że może występować zwarcie na linii zasilania procesora, co może wskazywać na uszkodzenie płyty głównej lub procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA