logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative Stage - samoistne wyłączanie się po pierwszym dźwięku

dawid_v222 04 Lut 2025 20:54 603 4
REKLAMA
  • #1 21425017
    dawid_v222
    Poziom 5  
    Cześć,

Mam problem z Creative Stage. Był połączony HDMI ARC z tv Samsung QN91B i działał tak już ok. 3 lata. Nagle z dnia na dzień soundbar zaczął się wyłączać po ułamku sekundy od pojawienia się pierwszego dźwięku w trybie "Hd". Wygląda to tak, że włączam tv, automatycznie włącza się też soundbar i pojawia się napis "Hd". Wyświetla się on do momentu, kiedy głośnik nie dostanie pierwszego dźwięku, wtedy słychać jakiś urwany dźwięk przez moment i momentalnie urządzenie się wyłącza samoistnie... Tak samo dzieje się gdy manualnie przełączę soundbar w tryb "Hd" (nie tylko automatycznie po włączeniu tv).

Na początku problem nie występował przy połączeniu Bluetooth, teraz już tak. Próbowałem też połączyć Bluetooth z telefonem i dzieje się to samo, więc odpada też problem z tv.

Nagrałem film pokazujący problem: https://youtu.be/I7xq_yDPh_8?feature=shared

(W trakcie przełączania z "Hd" na "bt" uruchomił się dźwięk z głośników tv, to nie był dźwięk z soundbara).

Soundbar włącza się, odtwarza pojedynczy dźwięk i od razu się wyłącza. Co ciekawe -
    dopóki nie dostanie pierwszego dźwięku, to pozostanie włączony.

Proszę o pomoc, co może być przyczyną i jak to naprawić? Niestety już po gwarancji.

Dzięki i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21425042
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Nie wnikając w to konkretne urządzenie, ale "gdyby" z wiekiem osłabła wydajność zasilania, mogło by tak wyglądać.
    To by można potwierdzić / zanegować na głośnym / cichym ustawieniu.
  • REKLAMA
  • #3 21425532
    dawid_v222
    Poziom 5  
    Dzięki, niestety problem występuje nawet na najmniejszym poziomie głośności.
  • REKLAMA
  • #4 21468128
    dawid_v222
    Poziom 5  
    Cześć, wracam z problemem i nowymi informacjami, bo niestety problem nadal występuje.

Miałem możliwość podłączenia soundbara do innego TV (Xiaomi) - zadziałał bez zarzutu. Co prawda nie łapał ARC, musiałem go uruchomić ręcznie, ale działał za każdym razem. Wróciłem do swojego TV, podłączyłem i... działał! Niestety aż do wyłączenia TV. Przy kolejnym uruchomieniu było to samo. Jeszcze raz wziąłem więc soundbara do innego TV, żeby się upewnić, czy to nie był przypadek. Nie był, znowu działał. I znowu wziąłem go do swojego TV i schemat się powtórzył - znowu zadziałał u mnie bez zarzutu. Tym razem 3 razy wyłączałem i włączałem TV i działał, myślałem, że już będzie ok. Niestety, znowu przestał działać.

Ktoś ma jakiś pomysł? O co tu chodzi? Nie mam już pojęcia, czy to problem z głośnikiem, z wejściem w TV, czy jeszcze z czymś innym, strasznie to dziwne...

Proszę o pomoc.
  • #5 21758132
    Kirek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    >>21468128
    Miałem ten sam problem z Sound Stage V2 i Sony Bravia XR. Nagle się zbiesił i nie dawał dźwięku, mozolne ustawianie, dźwięk się pojawiał, ale do pierwszego wyłączenia. Później znowu bez dźwięku itd. Problem rozwiązałem następująco. Najpierw aktualizacja firmware soundbara do wersji Creative Stage V2 (v4.6.0.0) (link: https://support.creative.com/downloads/download.aspx?nDownloadId=100402)
    Następnie odłączenie od telewizora wszystkich urządzeń podłączonych po HDMI i wypięcie telewizora z zasilania na 10 minut, wypięcie kabla HDMI i zasilania z saundbara również na 10 minut. Podłączenie kabla HDMI do tv i soundbara, podłączenie zasilania zasilania do obydwu urządzeń. Najpierw włączamy telewizor, później włączamy z pilota soundbar. W przypadku mojego Sony zniknęło połączenie z głośnikiem tv, pojawił się audio system i ustawienia konfiguracji. Kilka kliknięć i wszystko działa. To samo zadziałało w przypadku tv Samsunga. W obydwu przypadkach połączenie przez HDMI eARC na tv.
REKLAMA