logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie HDMI ARC: Xiaomi LED 4S 43' i Creative Stage - Soundbar nie włącza się z TV

dawid_v222 02 Lut 2021 18:37 2742 10
REKLAMA
  • #1 19228787
    dawid_v222
    Poziom 5  
    Dzień dobry,

mam następujący problem.

Próbuję połączyć swój telewizor Xiaomi LED 4S 43' z soundbarem Creative Stage za pomocą połączenia HDMI ARC. Połączenie kablem HDMI 2.1.

Soundbar WYŁĄCZA SIĘ razem z TV (pilotem od tv), ale niestety się nie włącza razem z nim. Próbowałem też włączać Soundbar jako pierwszy - wtedy TV ani rusz. W dodatku jeśli już włączę go manualnie po włączeniu TV - czasami kilka razy muszę skakać po źródłach sygnału, aby soundbar został wykryty i zaczął działać. Czy ktoś zna sposób, aby "zmusić" Soundbar do włączania się razem z TV? Lub przynajmniej zrobić tak, aby Soundbar był od razu wykrywany po jego manualnym włączeniu? Wszystkie ustawienia w telewizorze związane z HDMI ARC mam włączone. Nie wiem jeszcze jakich informacji możecie potrzebować, także proszę pisać i ich udzielę.

Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 19228824
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15527
    Jest podłączony do gniazda HDMI3 w tv?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 19228908
    dawid_v222
    Poziom 5  
    Sosarek - jest podłączony do HDMI 2, bo ten widnieje jako ARC, powinien być do HDMI 3?

Sanfran - tak, można sterować głośnością pilotem od TV, jeśli już soundbar się połączy po manualnym jego włączeniu. CEC w tv włączone. CEC w soundbarze - nie wiem? Nie widzę nigdzie takiej opcji na pilocie od soundbara.
  • REKLAMA
  • #5 19228919
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15527
    Przełącz, już był podobny temat i tam zadziałało z HDMI3.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 19228979
    dawid_v222
    Poziom 5  
    Stała się rzecz jeszcze dziwniejsza - mogłem sterować głośnością zarówno za pomocą soundbara jak i pilota od tv, ale dźwięk płynął tylko z głośników tv :D
  • #7 19254895
    rupert33
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Podpięcie soundbara pod hdmi3 dało dokładnie taki efekt jak pisze dawid_v222. Nie wiem czy ma to wpływ ale dodatkowo pod hdmi1 mam wpięty dekoder od kablówki i mimo iż nie jest to złącze arc to tv wyłączam pilotem od dekodera. Soundbar też gaśnie ale juz nie chce sie włączyć gdy tv startuje.
  • #8 19256514
    dawid_v222
    Poziom 5  
    @U.P. - identyczna sytuacja. Dekoder Cyfrowego Polsatu niepodłączony pod złącze ARC włącza się i wyłącza wraz z TV. Próbowałem też podłączyć pod to złącze Soundbara i z nim już to nie działa... Zauważyłem też, że czasami załapie - jak tv pochodzi z minutę, wtedy dopiero się włączy Soundbar, ale nie zawsze.
  • #9 19256570
    rupert33
    Poziom 10  
    A co dokładnie wyświetla sie u Ciebie na soundbarze jak zgaśnie wraz z tv? U mnie cały czas migają dwa zera albo dwa "O" i tak juz zostaje musze pilotem wyłączyc to wtedy zostaja te dwie kreski
  • #10 19256572
    dawid_v222
    Poziom 5  
    U mnie są kreski po wyłączeniu TV, więc to akurat chyba działa prawidłowo.
  • #11 19256674
    rupert33
    Poziom 10  
    Czyli u mnie jest cos bardziej nie tak. Spróbuję z innym kablem hdmi bo ten co mam to chyba fabryczny od jakiegoś starego dekodera. Jak nie kabel to nie mam pojęcia w czym może być problem. Przed chwila odpiąłem calkowicie dekoder i wtedy soundbar wyłącza się prawidłowo ale nadal nie chce się włączyć a jak go włącze pilotem to muszę zmieniać źródła kilka razy aby zatrybił soundbar.

Edit:
    Otóż sprawdzilem pare innych kabli hdmi łącznie z tym polecanym Lanberg ARC i wszędzie to samo. Jednak tak naprawdę wszystkie działają poprawnie... Problem polega na sposobie wyłączania tv. Krótkim naciśnięciem tv się jedynie usypia potem w ciagu 2 sekund sie włącza i podczas tego manewru połączenie ARC sie przerywa. Wyłączając długim naciśnięciem przycisku power na pilocie wyskakuje okienko czy wyłączyć urządzenie i w ten sposób listwa gaśnie wraz z tv a po ponownym uruchomieniu tv włącza sie jakies 20 sekund a jak już wszystko sie uruchamia to włącza sie także soundbar. Oczywiście po przerwanym połączeniu ARC należy odłączyć soundbar i tv z gniazdka i podłączyć ponownie. Dodatkowo sterowanie z dekodera także musiałem odłączyć czyli teraz włączam tv osobno i dekoder osobno gdzyż wcześniej wyłączany dekoder jedynie usypiał tv a wtedy ARC sie przerywało. Troche może chaotycznie to tłumacze ale u mnie w taki sposób to działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem telewizora Xiaomi LED 4S 43' z soundbarem Creative Stage przez HDMI ARC. Soundbar wyłącza się razem z telewizorem, ale nie włącza się automatycznie. Użytkownik próbował różnych ustawień, w tym podłączenia do różnych portów HDMI, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień CEC w telewizorze i soundbarze oraz testowanie różnych kabli HDMI. Wskazano, że sposób wyłączania telewizora może wpływać na działanie połączenia ARC, a czasami soundbar włącza się dopiero po pewnym czasie od uruchomienia telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA