logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dahua - różne działanie alarmów i powiadomień w kamerach, identyczne ustawienia

vovapl 04 Lut 2025 22:44 837 8
REKLAMA
  • #1 21425202
    vovapl
    Poziom 10  
    Jeden problem rozwiązany, kolejny powrócił. A więc monitoring z Dahua, w zestawie łącznie 6 kamer, z czego 3 mają wbudowany alarm z migawką. Niestety działa to dość dziwnie, a mianowicie:
    Kamera 1 wyje i miga, niestety nie przychodzą powiadomienia na telefon.
    Kamera 2 nie miga ani nie wyje, ale za to przychodzą powiadomienia na telefon.
    Kamera 3 wyje, ale nie miga i nie przychodzą powiadomienia.
    Wszystkie ustawione identycznie, każda z opcji zaznaczona tak samo. Kamera 1 i 2 to ten sam model, Kamera 3 niby lepsza rozdzielczość. Używam aplikacji DMSS, mam też gDMSS Plus, ale jakoś mnie denerwuje, więc z niej nie korzystam.
  • REKLAMA
  • #2 21425210
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 997
    A próbowałeś się do nich połączyć po www?
    Lub z programu np smart pss lite ( tylko ten obecnie ogarnia połączenia po p2p, chyba że możesz połączyć się po ip.
    W konfiguracji jest sporo ustawień, których nie widać z dmss..
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #3 21425241
    vovapl
    Poziom 10  
    >>21425210 nawet bezpośrednio przez rejestrator (podpięty monitor) krok po kroku wszystkie ustawienia sprawdzałem, żeby były identyczne.
  • #4 21425459
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1216
    Nie przez menu kamery w rejestratorze, tylko w menu kamery na stronie WWW kamery. Musisz połączyć się przeglądarką internetową z komputera, bezpośrednio z adresem IP kamery.
  • REKLAMA
  • #5 21425586
    adamjur1
    Poziom 42  
    A może podaj dokładnie modele kamer, wersje softu, sposób podłączenia do sieci..
    Sam walczyłem z dwiema od Dahua identycznymi, ten sam soft, w jednej sieci wifi, a zachowanie ( szczególnie w zakresie jak piszesz "migawki" co rozumiem przez doświetlanie światłem białym) różne...
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #6 21425590
    vovapl
    Poziom 10  
    >>21425459 spróbuję i dam znać
  • #7 21434609
    vovapl
    Poziom 10  
    >>21425586 kamery to
    HFW3549T1 dwie sztuki
    HFW3849T1 jedna
    Wszystko wpięte przez rejestrator NVR4208-4KS2/L i podłączone do sieci kablem do routera. Soft według NVR najnowszy. Co do migawki, to źle się wyraziłem, chodziło mi o światełka niebiesko-czerwone, które migają jako alarm. Same kamery działają bez problemu, jakość, jak to jakość, nawet tej pseudo 8 MP zostawia wiele do życzenia. Jedynie z tym alarmem walczę, teraz wydaje się, że działa, aczkolwiek nadal dziwnie, bo pokazuje wiadomości push na telefonie, nawet jak nie jest uzbrojony. Kolejna rzecz to, mimo wyraźnie ustawionej strefy, potrafi załączyć alarm na samochód, który przejeżdża bliżej płotu.
  • #8 21435211
    adamjur1
    Poziom 42  
    tym samochodem to to nie poradzisz - jak jego światła wchodzą w detekcję, chyba że masz detekcję tylko ludzi....
    Pozdr. J.
  • #9 21435334
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2084
    Ostatnio
    vovapl napisał:
    HFW3549T1

Który konkretnie model masz bo jest ich z 6 podtypów to samo tyczy się drugiego modelu.

vovapl napisał:
    Kolejna rzecz to, mimo wyraźnie ustawionej strefy, potrafi załączyć alarm na samochód, który przejeżdża bliżej płotu.

Jak już adamjur1 wspomniał światło czy tam rzucany cień czy wyjście słońca za chmur też potrafi wzbudzić detekcję ruchu czy mały robaczek przelatujący blisko obiektywu a już o mgle nie wspomnę.

Co do ustawień kamer to niekiedy w ustawieniach rejestratora możesz zaznaczyć czy kamera ma zarządzać czy rejestrator kamerą czasem to nie zawsze działa zmienisz aby rejestrator zarządzał dasz zastosuj wyskoczy komunikat że się udało potem odświeżysz stronę i opcja powraca do poprzedniej. Obstawiam że po prostu nie wszystkimi funkcjami rejestrator może zarządzać.

Posprawdzaj na stronie producenta przy konkretnym modelu kamery i NVR czy masz najnowsze firmware wgrane czasem poprawki wprowadzają.

Ostatnio montowałem dwie identyczne kamery z tym samym firmware i w jednej Inteligentna detekcja Ludzi wyzwalała światło białe w nocy a druga ni cholery. Jedyna różnica to taka ze jedna jest prawie pionowo ustawiona aby wzdłuż budynku łapać jak najwięcej drogi czyli jej krótszy bok jest ustawiony na równi z horyzontem obstawiam że durny algorytm nie uwzględnił takiego ustawienia kamery i dla niego ludzie nie są bardziej płascy jak wysocy przez co nie jest wstanie zinterpretować tego co widzi a dama detekcja ruchu działa ok lecz nie włącza doświetlania światłem białym. Jak będzie cieplej to przestawię kamerę i sprawdzę czy to jest wina.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z działaniem alarmów i powiadomień w systemie monitoringu Dahua, składającym się z sześciu kamer. Mimo identycznych ustawień, różne kamery wykazują nieprawidłowe zachowanie: jedna kamera alarmuje, ale nie wysyła powiadomień, inna nie alarmuje, ale powiadomienia są wysyłane, a trzecia alarmuje bez powiadomień. Użytkownik korzysta z aplikacji DMSS i NVR4208-4KS2/L. Problemy mogą wynikać z ustawień detekcji ruchu, które reagują na różne czynniki, takie jak światło czy ruch pojazdów. Użytkownik planuje sprawdzić ustawienia bezpośrednio przez interfejs WWW kamery oraz zaktualizować oprogramowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA