logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka LG WD-10480TP - silnik nie kręci w lewo podczas płukania, co robić?

andrzejstefaniuk092 05 Lut 2025 15:29 363 2
REKLAMA
  • #1 21426039
    andrzejstefaniuk092
    Poziom 3  
    Pralka LG WD-10480TP, silnik nie da rady kręcić w lewą stronę podczas płukania. Jak w temacie. Pralka pierze normalnie, wszystko działa, tylko podczas gdy kończy cykl prania, gdy wypompowuje brudną wodę, pralka powinna kilka razy obrócić bębnem, to w lewo, to w prawo, i tu właśnie w lewo nie da rady kręcić. Tzn. tak jakby chciała, a nie da rady, tylko w lewo. Pralka przez to nie przechodzi dalej w cykl wirowania, bo się zawiesza i ciągle próbuje kręcić w lewo, a nie da rady. Dzieje się to przed płukaniem i przed wirowaniem. Sam proces prania przebiega normalnie. Co za czort? Wymieniłem szczotki silnika, bo jedna już była na max wysunięta, pasek jest ok.
  • REKLAMA
  • #2 21426498
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 883
    Do sprawdzenia zimne luty i przekaźnik , wszak model młodość ma już za sobą,
  • #3 21426782
    andrzejstefaniuk092
    Poziom 3  

Przyczyna znaleziona. Trzy druty uzwojenia na stojanie urwane. Widać że uszkodzenie mechaniczne bo dwa druty sąsiednie też "draśnięte". Coś musiało wpaść w wirnik. Zamówiłem drugi silnik, używany. Pralka wiekowa, z 2009r. Ale w czasie tym nie wiele w niej naprawiałem. Pompa wody tylko wymieniona. Rozbierałem ją swego czasu żeby wyczyścić bęben, zbiornik i posprawdzać krzyżak uszczelniacz i łożyska. I o ile syfu było o ho ho to reszta podzespołów nie wykazywała zużycia. Po myciu myjką i wyszorowaniu z kamienia złożeniu pracowała jak nowa. Tylko może wtedy coś mi w silnik wpadlo i zerwało to uzwojenie, tak przypuszczam. Szkoda mi jej troche bo ogólnie jest niezawodna, dlatego zamówiłem drugi silnik i mam nadzieje że jeszcze posłuży. Tak juz mam że nie wyrzucam a naprawiam, jak się da😉. 
REKLAMA