logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh MPC-3500 - Jak naprawić niebieskie zabrudzenia na wydrukach?

Ultimion 05 Lut 2025 15:36 168 6
REKLAMA
  • #1 21426056
    Ultimion
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam. Mam problem z wydrukiem na drukarce MPC-3500. Wydruki wyglądają jak na zdjęciach, czasem jest lepiej a czasem gorzej.
    Czy możecie mi powiedzieć co należy wymienić, sprawdzić?
    Załączniki:
    • Ricoh MPC-3500 - Jak naprawić niebieskie zabrudzenia na wydrukach? 20250205_153202.jpg (1.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21426101
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21426119
    Ultimion
    Poziom 10  
    Więc na 100% bęben do wymiany, czy najpierw wyczyścić wszystko i zobaczyć kasetę z tonerem?

Dodam, że mam takie wrażenie, że jak wydrukuje z 20 stron, to potrafi być już dobrze, najgorzej to z rana i pierwsze kartki, jednego dnia drukowałem na A3, to po kilku kartkach było już idealnie, nie brudziło nic. Można było dolary drukować. :-)
  • REKLAMA
  • #4 21426129
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21426279
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    Na początek, to wyjmij niebieski zespół bębna. Jeżeli rolka ładująca bębna jest mocno zabrudzona, to będzie znak, że listwa czyszcząca bębna puszcza. Spróbuj wyczyścić dokładnie, zwłaszcza rolkę ładującą bęben i pod listwą czyszczącą bębna. Chociaż to pomoże raczej na chwilę. Jak to nie pomoże, to zespół bębna do wymiany. Dla oszczędnych można spróbować wymienić samą listwę bębna.

A do kolegi sobel. Tam nie ma żadnej kasety z tonerem. Toner w tych maszynach, to tylko okrągła tuba. A o ilości dozowania tonera decyduje maszyna z odczytu czujnika TD w zespole bębna.
  • REKLAMA
  • #6 21426448
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21427069
    Ultimion
    Poziom 10  
    Dziś sprawdziłem, ze jak ustawie druk monochromatyczny (odcienie szarości to wydruk jest ładny, "bez nalotu niebieskiego" w weekend może znajdę czas i spróbuje rozkręcić i wyczyścić wszystko wg wyżej wymienionych zaleceń. w razie "W" porobię zdjęcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niebieskimi zabrudzeniami na wydrukach z drukarki Ricoh MPC-3500. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny i rozwiązania, w tym wymiana bębna światłoczułego oraz kasety z tonerem, a także czyszczenie elementów drukarki. Wskazano, że zabrudzenia mogą być spowodowane zanieczyszczeniem rolki ładującej bębna lub nieszczelnością w systemie dozowania tonera. Użytkownik zauważył, że wydruki monochromatyczne są poprawne, co sugeruje, że problem może być związany z kolorem cyjan. Rekomendowane jest dokładne czyszczenie oraz ewentualna wymiana bębna lub listwy czyszczącej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA