logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa pilota do projektora iZeeker iPL610 - standard NEC i adresy

Świeży k-ce 06 Lut 2025 08:08 402 3
REKLAMA
  • #1 21426908
    Świeży k-ce
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Cześć,

Poszukuję informacji na temat kodowania pilota dla projektora izeeker iPL610. Zakupiłem uszkodzony projektor bez zasilacza i pilota. Elektronikę udało mi się naprawić, zasilacz ogarnięty. Wszystko się uruchamia, ale nie jestem w stanie nic zrobić. Tożsama konstrukcja to Touyinger H6 LED.

Zakładam, że pilot ma nadawać w standardzie NEC, możliwe że adres to 00BD, komenda. Może ktoś ma listę urządzeń, których piloty obsługują standard NEC wraz z adresami i komendami? Coś dopasuję. A może jest jakiś uniwersalny pilot, który pozwoli mi wybrać standard i odpowiednie adresy?

Chciałem zakupić pilot Freedom 4 in 1 USB SUPTUB003, ale niestety mogę go programować tylko wskazując konkretne urządzenia :/

Udało mi się od producenta uzyskać informację o kodowaniu ale nie wiem jaki to standard.
    Załączniki:
    • F3A_Remote_Code.pdf (89.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21435564
    Świeży k-ce
    Poziom 11  
    Napisałem do Superior Electronics.
    Produkują pilot Freedom 4 in 1 USB SUPTUB003.
    Na liście nie ma mojego projektora :/ a dostępne oprogramowanie nie pozwala na głębszą ingerencję w konfigurację.
    Teoretycznie producent deklaruje, że może dodać jego obsługę, niestety skutecznie ignoruje moje prośby :D

Nie pozostaje mi nic innego, jak zrobić własny pilot na ATmega8 lub 328P, tylko takie mam pod ręką.
    Ktoś może zrobił taki pilot na którymś z tych mikrokontrolerów wraz z opcją ograniczania poboru energii?
  • REKLAMA
  • #3 21447786
    Świeży k-ce
    Poziom 11  
    Zbudowałem prowizoryczny pilot na atmega328p pracujący na częstotliwości 38 kHz.
    Niestety nie ma reakcji rzutnika na wysyłane komendy.
    Zacząłem podejrzewać, że komunikacja z rzutnikiem jest na innej częstotliwości.
    Zajrzałem do środka na odbiornik podczerwieni i jedyny napis, jaki na nim jest, to LEN.
    Na drugim odbiorniku nie ma zupełnie nic.
    Wpiąłem diodę LED w obwód odbiornika i widzę reakcję na dowolny pilot, który mam.
    Ktoś się spotkał z takim układem?
    Nie mam na tę chwilę pojęcia, w jakim standardzie i na jakiej częstotliwości powinna odbywać się komunikacja.
    Załączniki:
    • Budowa pilota do projektora iZeeker iPL610 - standard NEC i adresy 20250218_193554.jpg (2.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21463945
    Świeży k-ce
    Poziom 11  
    >>21426908 >>21447786

Udało mi się znaleźć kodowanie metodą brute force.
    Komunikacja w standardzie NEC na 38 kHz.
    Kod adresu 0x7F80
    mam też kilka klawiszy
    0x7 ustawienia
    0x15 głośniej
    0x16 ciszej
    0x46 wyłącz
    0x4 źródło

Co ciekawe, 0x46 wyłączy projektor, ale już go nie włącza.

Muszę teraz jakiś pilot uniwersalny uczący zaprogramować i po temacie.
REKLAMA