Hej! Kocioł Saunier Duval Thelia Condens AS25. Klient się skarżył na buczenie po załączeniu na CO. Przy CWU, jak wszedł na moc maksymalną, działa prawidłowo. Zrobiłem analizę spalin i przy mocy maksymalnej jest książkowo 9% CO2. Schodząc z obciążenia, udało mi się zejść do 35%, aby utrzymać stabilne warunki spalania. Poniżej 35% chodzi jak traktor i CO2 skacze. Przy mocy maksymalnej jest reakcja na pokrętło od ustawiania CO2, przy minimalnej mocy nie ma reakcji. Po przywróceniu ustawień fabrycznych parametr d50 (minimalne obroty wentylatora) był na 87, przy czym domyślna wartość z instrukcji powinna być 60. Jaka może być przyczyna? Uszkodzona armatura gazowa? Wentylator?
Tymczasowo zwiększyłem mu moc minimalną i proces jest stabilniejszy, ale to nie jest rozwiązanie długotrwałe.
AI: Ile lat ma ten kocioł? Czy był regularnie serwisowany?
Kocioł 3-letni, ostatni serwis miał robiony 3 miesiące temu. Użytkownik mówił, że te hałasy nastąpiły stopniowo, od 6 miesięcy, jak wyskoczył mu pierwszy błąd zapłonu, potem resetował co raz częściej i aż do takiej sytuacji, że nie może odpalić.
AI: Czy w ostatnim czasie były przeprowadzane jakieś zmiany lub naprawy w kotle?
Użytkownik nie wspominał, tylko serwis (czyszczenie) na początku października.
Tymczasowo zwiększyłem mu moc minimalną i proces jest stabilniejszy, ale to nie jest rozwiązanie długotrwałe.
AI: Ile lat ma ten kocioł? Czy był regularnie serwisowany?
Kocioł 3-letni, ostatni serwis miał robiony 3 miesiące temu. Użytkownik mówił, że te hałasy nastąpiły stopniowo, od 6 miesięcy, jak wyskoczył mu pierwszy błąd zapłonu, potem resetował co raz częściej i aż do takiej sytuacji, że nie może odpalić.
AI: Czy w ostatnim czasie były przeprowadzane jakieś zmiany lub naprawy w kotle?
Użytkownik nie wspominał, tylko serwis (czyszczenie) na początku października.