logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kocioł Saunier Duval Thelia Condens AS25 - buczenie przy niskim obciążeniu CO

marcinserwisant90 07 Lut 2025 12:51 918 11
REKLAMA
  • #1 21428820
    marcinserwisant90
    Poziom 3  
    Hej! Kocioł Saunier Duval Thelia Condens AS25. Klient się skarżył na buczenie po załączeniu na CO. Przy CWU, jak wszedł na moc maksymalną, działa prawidłowo. Zrobiłem analizę spalin i przy mocy maksymalnej jest książkowo 9% CO2. Schodząc z obciążenia, udało mi się zejść do 35%, aby utrzymać stabilne warunki spalania. Poniżej 35% chodzi jak traktor i CO2 skacze. Przy mocy maksymalnej jest reakcja na pokrętło od ustawiania CO2, przy minimalnej mocy nie ma reakcji. Po przywróceniu ustawień fabrycznych parametr d50 (minimalne obroty wentylatora) był na 87, przy czym domyślna wartość z instrukcji powinna być 60. Jaka może być przyczyna? Uszkodzona armatura gazowa? Wentylator?

Tymczasowo zwiększyłem mu moc minimalną i proces jest stabilniejszy, ale to nie jest rozwiązanie długotrwałe.
    AI: Ile lat ma ten kocioł? Czy był regularnie serwisowany?
    Kocioł 3-letni, ostatni serwis miał robiony 3 miesiące temu. Użytkownik mówił, że te hałasy nastąpiły stopniowo, od 6 miesięcy, jak wyskoczył mu pierwszy błąd zapłonu, potem resetował co raz częściej i aż do takiej sytuacji, że nie może odpalić.
    AI: Czy w ostatnim czasie były przeprowadzane jakieś zmiany lub naprawy w kotle?
    Użytkownik nie wspominał, tylko serwis (czyszczenie) na początku października.
  • REKLAMA
  • #2 21430145
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2111
    Jak długi komin?
  • #3 21430500
    marcinserwisant90
    Poziom 3  
    >>21430145 Około 6 m. Kocioł wisi już 3 lata i nie było z nim problemu wcześniej.
  • REKLAMA
  • #4 21430580
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 477
    a nie próbowałeś ręki tam wrazić i próbować coś przytrzymać? może jaki element rezonuje, jakaś śrubka się popuściła? kolega miał czasami dziwny dźwięk z vaillanta, jeden serwisant mu nawet doradził aby mu gaziarze sprawdzili reduktor bo przy takich odgłosach mu się zdarzyło że był problem z reduktorem, więc znajomy gaziarz mu sprawdził i dalej nic, i w końcu ktoś rękę wsadził do kotła a tam coś rezonowało :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21430874
    zgnily
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Jeśli wyje tylko na najmniejszej mocy to trzeba wyregulować zawór gazowy. Musi być jak w serwisówce albo nawet o 0.2% wiecej CO2 na mierniku spalin.
  • #6 21432246
    marcinserwisant90
    Poziom 3  
    Rozebrałem tłumik itd., puściłem go nawet na krótki komin, ale dalej to samo. Co do regulacji zaworu gazowego, to nie ma reakcji na śrubkę regulacyjną na minimalnej mocy. Sprawdzę jeszcze jutro, czy wentylator nie jest brudny. Ale po "przespaniu" się z tym problemem stawiam na usterkę zaworu gazowego. Z drugiej strony zawór gazowy działa tylko włącz/wyłącz i to właśnie wentylator "podsysa" gaz i powietrze do spalania i poprzez ilość obrotów reguluje dawkę...
  • REKLAMA
  • #7 21432336
    zgnily
    Poziom 14  
    No i tu się mylisz. Ten zawór moduluje dopływ gazu w zależności od prędkości wiatraka. Zawór gazowy ma 2 śróbki. Najpierw ustawia się jedną przy maksymalnej mocy a drugą ustawia offset przy minimalnej. Wszystko w instrukcji instalacyjnej.
  • #8 21432377
    marcinserwisant90
    Poziom 3  
    Akurat w tym modelu ustawia się tylko dla mocy maksymalnej.
    Załączniki:
    • Thelia.pdf (1.65 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21432398
    zgnily
    Poziom 14  
    Z P01 możesz ustawic minimalną moc i wydaje mi się , że tam gdzie jest literka B wyregulowac inbusem 2.5mm. Procedura wyglada tak. Maks, ustawiasz śrubką 1, minimum ustawiasz imbusem, powrót na maks i sprawdzasz czy sie nie rozjechało. Z regóły na minimum o 0.6% CO2 mniej niż na maksie.
    Jak przy ustawianiu Boscha/Junkersa.
    Mam taki gdzieś w garażu. Jutro zprawdze jak go znajde.
  • #10 21432476
    marcinserwisant90
    Poziom 3  
    No dokładnie, jak w Junkersie/Boschu. Dziwi mnie tylko, czemu nie podali tego w instrukcji, jak ustawiać przy mocy minimalnej. Jutro po południu będę atakował.
  • #11 21437678
    marcinserwisant90
    Poziom 3  
    Ustawiłem spalanie na mocy minimalnej, ale i tak efekt daleko od oczekiwanego. Dopiero wymiana zaworu gazowego rozwiązała problem. Pozdrawiam!
  • #12 21437681
    marcinserwisant90
    Poziom 3  
    Wymiana zaworu gazowego.

Podsumowanie tematu

✨ Kocioł Saunier Duval Thelia Condens AS25 wykazuje buczenie przy niskim obciążeniu CO, mimo prawidłowego działania przy maksymalnej mocy. Użytkownik zauważył, że przy obciążeniu poniżej 35% CO2 skacze, a wentylator nie reaguje na regulację. Po analizie spalin stwierdzono, że przy maksymalnej mocy CO2 wynosi 9%. Użytkownik rozważał różne przyczyny, w tym uszkodzenie armatury gazowej i wentylatora. Po próbach z tłumikiem i kominami oraz regulacji zaworu gazowego, problem został ostatecznie rozwiązany przez wymianę zaworu gazowego, co poprawiło stabilność pracy kotła.
REKLAMA