logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thelia 23E Saunier Duval - brak ogrzewania CO po letniej przeróbce instalacji

wosiekpl 04 Lut 2006 23:51 3447 1
REKLAMA
  • #1 2260774
    wosiekpl
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Witam
    Posiadam piec gazowy Thelia 23E ktory spelnia dwie funkcje , jedna to grzanie wody sanitarnej i druga grzanie wody do co. I wlasnie z grzaniem wody do co mam problem. W lecie wymienialem plytkiw jednej z lazienek i musialem oproznic kaloryfery z wody aby przerobic instalacje. Rury doprowadzajace wode do kaloryferow sa z miedzi wiec nie mialem wiekszego problemu z przerobka i prawie cala instalacje ukrylem pod podloga jedynie doprowadzenia do kaloryfera z niej wychodza. Tak wiec po przerobce ponownie napelnilem kaloryfery woda i zalaczylem grzanie aby pozniej odpowietrzyc kaloryfery. Poniewaz bylo cieplo jak to w lecie ( ponad 40 º ) wiec w czasie grzania wloczyl sie tylko pierwszy stopien grzania ( w tym piecu wystepuje dwa stopnie ). Po odpowietrzeniu przelaczylem na jedynie ogrzewanie wody do urzytku sanitarnego i tak pozostalo do zimy. Teraz zas jest okrez zimowy wiec zalaczylem ogrzewanie takze i co. Po uruchomieniu grzania poniewaz woda w kaloryferach jest zimna wiec zalacza sie drugi stopien grzania i wlasnie tu pojawia sie problem . Cos w piecyku buczy , ja mam wrazenie ze woda sie gotuje , po pewnym czasie kiedy woda w kaloryferach jest juz dosc nagrzana wylacza sie drugi stopien i woda sie dogrzewa na pierwszym i wtedy owe buczenie zanika. Ja mysle nie wiem czy dobrze ze kiedy woda jest zimna wtedy piec grzeje na full , woda osiaga dosc duza temp. i pracujaca pompa nie jest w stanie przetloczyc tej wody w rurach . Powoduje to wiec ze w woda w wymienniku nagrzewa sie prawie do zagotowania bo nie nadaza z przeplywem , pozniej zas kiedy woda jest juz dosc goraca wtedy choc piecyk grzeje na pierwszym stopniu ma wystarczajaco duzo czasu na wymiane i nie nagrzewa sie do takiej temp. Nadmieniam ze kaloryfery ponownie odpowietrzylem , takze pompe i wymmienik.
    Tak wiec prosze o porade , co mozna jeszcze zdzialac.
    Pozdrawiam
    Wosiekpl
  • REKLAMA
  • #2 2261244
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Wyczyść filtr na powrocie z instalacji CO.
    Jeżeli nie pomoże to musisz wyczyścić wymiennik w kotle z kamienia.
REKLAMA