logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak światła pozycyjnego w Seat Toledo III 2007 1.9 TDI - jak naprawić?

ElDanielos 08 Lut 2025 19:17 438 6
  • #1 21430680
    ElDanielos
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Dzień dobry.
    Kilka dni temu, jadąc do pracy, żona wpadła w lekki poślizg i ścięła znak drogowy. Efektem było uszkodzenie przedniej lewej części Seata Toledo III z 2007 r. z silnikiem 1.9 TDI (BXE). O ile blachy i plastiki dało się ogarnąć, to po złożeniu wszystkiego pojawił się problem w postaci braku światła pozycyjnego w przedniej lewej lampie. Niby bzdet, ale niedługo mam PT, a bez sprawnego oświetlenia nie ma szans na zaliczenie. Żarówka W5W wymieniona na nową, bezpiecznik (25) w skrzynce pod maską cały, kable również nie wyglądają na uszkodzone. Sprawdziłem oprawkę żarówki - masa jest, nie ma zasilania. Gdzieś na jakimś forum wyczytałem, że trzeba podpiąć kompa, i za jego pomocą coś gdzieś odznaczyć, ale autor posta nie objaśnił gdzie, co i jak. Mam dostęp do chińskiego VAG Commandera 1.4, ale nie za bardzo wiem, gdzie i czego szukać...
    Pomocy.
  • Pomocny post
    #2 21430712
    dominikaS85
    Poziom 14  
    Ocena: 220
    >>21430680
    Zasilania nie ma w oprawce W5W.
    A w złączu lampy?
    Może problem jest w samej lampie.
    I zasilanie sprawdź taką samą żarówką, bo woltomierz może mieć za duży opór i sterownik nie poda napięcia, bo będzie traktował miernik jak przepaloną żarówkę.
  • #3 21430754
    ElDanielos
    Poziom 10  
    O tym też myślałem, ale nigdzie nie znalazłem, który pin w złączu odpowiada za zasilanie żarówki pozycyjnej.
    W sumie - teraz tak myślę - że mogłem się pobawić z kostką z prawej lampy..
  • Pomocny post
    #4 21431401
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21431448
    ElDanielos
    Poziom 10  
    mirrexW napisał:
    Albo tester albo schemat. Uszkodzony kabelek będzie najmniejszym problemem. Bo może być tak że padł bordnetz/BCM.

A jest jakaś możliwość jego zdiagnozowania aby potwierdzić lub odrzucić uszkodzenie? Czy vag commanderem da radę? Nie mam dojścia do VCDSa.
  • Pomocny post
    #6 21431909
    jacek074
    Poziom 30  
    Ocena: 719
    Jak przed stłuczką było dobrze, to pewnie uszkodzona wiązka. Powinien być też zapisany błąd. Sterowanie lewej pozycji ze złącza A bordnetz (pin 7), przewód szaro-czarny.
    Załączniki:
    • Brak światła pozycyjnego w Seat Toledo III 2007 1.9 TDI - jak naprawić? 20250209_145858.jpg (2.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brak światła pozycyjnego w Seat Toledo III 2007 1.9 TDI - jak naprawić? 20250209_145819.jpg (2.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21439214
    ElDanielos
    Poziom 10  
    Witam ponownie.
    Przyznam się, że nie mam pojęcia, co się w tym aucie stało, ale chyba się samo naprawiło. Na początku spaliło mi dwie żarówki W5W po kilku sekundach świecenia. Na chwilę obecną - trzecia żarówka - światła pozycyjne świecą.
    PS. Wiem już, że za zasilanie żarówki od pozycji odpowiada górny lewy pin wtyczki, patrząc od przodu wtyczki.
    Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Być może, idąc ich tropem, nieświadomie coś zrobiłem, co sprawiło, że światło wróciło bez poważnej ingerencji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem światła pozycyjnego w przedniej lewej lampie Seata Toledo III z 2007 roku, po stłuczce, która uszkodziła tę część pojazdu. Po wymianie żarówki W5W i sprawdzeniu bezpiecznika, problem nadal występował. Użytkownik rozważał możliwość uszkodzenia wiązki kablowej lub sterownika bordnetz/BCM. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie złącza lampy oraz użycie VAG Commandera do diagnozy. Ostatecznie, po kilku dniach, światło pozycyjne zaczęło działać, a użytkownik zidentyfikował, że zasilanie żarówki odpowiada górny lewy pin wtyczki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA