logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd 1-długi, 2-krótkie po wymianie karty graficznej na RTX 3070 TI - co robić?

mryankes 09 Lut 2025 22:30 240 4
  • #1 21432696
    mryankes
    Poziom 7  
    Dzień dobry,
    Specyfikacja poniżej:

Płyta główna: Asus Prime X570-P ACPI BIOS Revision 1405
    CPU: AMD Ryzen 9 3900X 12-Core Processor, Speed 3800 MHz
    Total memory: 4 x 8192 MB, Patriot Viper, DDR4
    GPU: Radeon RX 5700 XT oraz RTX 3070 Ti
    Zasilacz: CX750M Corsair
    Dysk: Dysk SSD SAMSUNG 1 TB 870 EVO SATA III 560/530 MB/s
    Display: 3 starsze monitory, 2x Asus i 1x NOC, podłączone do CPU poprzez 2x DisplayPort oraz 1x HDMI

Opiszę całą sytuację i wszystko, czego już próbowałem.

Mały kotek wpadł w kable od komputera, zaplątał się, wystraszył i zaczął się szamotać i wyrywać kable. Dzięki mojej interwencji udało mu się uwolnić.
    Straty to uszkodzony kabel VGA-HDMI, wtyczka z HDMI została w CPU, jakim jeszcze był Radeon, a gumowa część kabla została od niego urwana. Po prostu "metalowa" część została w CPU, a reszta kabla się urwała. Po krótkiej batalii udało mi się delikatnie wyciągnąć tę HDMI z CPU. Następnie zauważyłem, że karta graficzna została częściowo wyciągnięta ze slotu PCI. Tam, gdzie jest blokada w PCI, była wsadzona, a blokada w stanie "zablokowana", a od strony portów wysunięta ze slotu na około 0,5 cm.
    W pierwszej kolejności został wymieniony kabel VGA-HDMI na nowy. Natomiast z samą kartą była bardzo długa batalia, żeby ją delikatnie wyjąć ze slotu bądź wsadzić z powrotem. W każdym razie się udało.

Tutaj zaczęły się schody, BIOS podał błąd 1-długi, 2-krótkie, brak obrazu, co sugeruje błąd CPU.

W pierwszej kolejności zmieniłem slot PCI na ten bliżej procesora, błąd nadal się powtórzył. Następnie wyjąłem baterię z płyty głównej na 20 minut, pozamieniałem kości RAM slotami i spróbowałem znowu włączyć PC. Tym razem włączyła się "strona" American Megatrends Inc., na której musiałem wybrać, na jakim dysku znajduje się zainstalowany Windows. Miałem też wpięty swój dysk SSD przenośny poprzez USB, więc może stąd ten komunikat. W każdym razie po wybraniu odpowiedniego dysku komputer chwilę pomielił i się zresetował, po czym znowu włączał się z błędem 1-długi, 2-krótkie.

Pomyślałem, dobra, i tak nie cierpię tego Radeona, nawet nie chce mi się jechać do jakiegoś znajomego, przepinać go w inny PC, żeby upewnić się, czy na pewno nie działa. Pracuję dużo z grafiką, nie raz na niego narzekałem i myślałem o wymianie na NVIDIA. Ta sytuacja tylko przyspieszyła proces. Po researchu stanęło na zakupie RTX 3070 Ti. Ku mojemu zdziwieniu nic się nie zmieniło. Nadal komputer podaje błąd 1-długi, 2-krótkie, z tą kartą również próbowałem wszystkiego, co wcześniej: wyciąganie baterii z płyty głównej, zmienianie slotów RAM, zmienianie slotów PCI. Dodam jeszcze, że wiatraki w obu kartach normalnie się kręcą, jeżeli miałaby to być istotna informacja.

Była jeszcze całkowicie wypinana karta graficzna, a jeden monitor z wejściem HDMI wpinany bezpośrednio do płyty głównej i nadal bez zmian.

Czy ma ktoś jeszcze jakieś sugestie, co tutaj można zrobić, prócz wymiany płyty głównej?
  • #2 21432777
    khalasa
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Cześć,
    wpinanie monitora bezpośrednio do złącza na płycie głównej nie mogło nic dać - ten procesor nie ma wbudowanej grafiki.

Czy komputer był włączony, gdy nastąpiła ta akcja z kotem? To zwiększa prawdopodobieństwo, że coś się upaliło, np. na płycie.
    Aczkolwiek gdy objawiła się strona AMI, to karta graficzna i płyta główna były przynajmniej częściowo sprawne, więc może nic się nie stało.

Czy zasilanie karty graficznej jest wpięte w kartę (kabel z zasilacza do karty)? Mam wrażenie, że niektóre karty potrafią bez tego kabla wyświetlić informację o błędzie.

A tak w ogóle CPU = główny procesor (np. ten Ryzen), GPU = procesor graficzny (układ na karcie graficznej lub wbudowany w główny procesor). Kabel HDMI można wyrwać np. ze złącza na płycie głównej lub na karcie graficznej, ale z CPU - nie podejrzewam :-)

Krzysiek
  • #3 21433160
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6829
    U Asus error (beeps): 1x long/ 2x short
    - to problem z pamiecia
    czyli albo sama pamięc / albo cpu (wbudowany kontroler) albo płyta (zasilanie pamieci / * lub coś poważniejszego > ale powiazane z RAM)

p.s
    beep: 1xL / 3xS to grafika

Trzeba podejśc do serwisu
    - podmiana cpu / np. na taki który ma wbudowana grafikę
    - płyta ma HDMI 1.4b

Opisana bdb. Link
  • #4 21433177
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    mryankes napisał:
    Dzięki mojej interwencji udało mu się uwolnić.

Chwała Ci za to :)
    mryankes napisał:
    Czy ma ktoś jeszcze jakieś sugestie, co tutaj można zrobić, prócz wymiany płyty głównej?

Zostaw jeden komplet pamięci i sprawdź jak płyta będzie się zachowywała. Jeśli będzie to samo, to spróbuj tylko z jedną kością w ostatnim banku. W razie braku poprawy, pozostaje to co napisał @lisek
  • #5 21433834
    khalasa
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    lisek napisał:
    U Asus error (beeps): 1x long/ 2x short
    - to problem z pamiecia
    czyli albo sama pamięc / albo cpu (wbudowany kontroler) albo płyta (zasilanie pamieci / * lub coś poważniejszego > ale powiazane z RAM)
    ...
    Trzeba podejśc do serwisu
    - podmiana cpu / np. na taki który ma wbudowana grafikę
    - płyta ma HDMI 1.4b

Tak wygląda w takim razie.
    Z tym, że nie bardzo wiem co by ten kot miał zrobić pamięci. Wyrwanie karty VGA ze slotu - ok. Jakieś zwarcia na liniach zasilania w slocie i stąd patologia?
    Ale komputer wyświetlił w pewnym momencie obraz, to wymaga pamięci. Może trzeba popróbować - wkładać tylko jeden moduł DRAM do płyty, wcześniej odczepić wszystko, co nieistotne (w tym ew. VGA, i czekać na te 1+2 beepy, albo na 1+3 = VGA).
    A może ta kolejność zdarzeń była minimalnie inna (pamięć płata figle nie tylko w komputerach), i np. DRAMy nie są dokładnie wsadzone do slotów? Może trzeba spojrzeć przez lupę?

Krzysiek
REKLAMA