logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć głośnik sufitowy Bluetooth w łazience bez dodatkowych kabli?

sajmon_mówi 09 Lut 2025 22:41 222 1
REKLAMA
  • #1 21432720
    sajmon_mówi
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam.

Chciałbym zamontować głośnik sufitowy Bluetooth z wbudowanym wzmacniaczem, którego można podłączyć pod 230 V.

Nie mam możliwości pociągnięcia kolejnego kabla, bo łazienka już gotowa.... 😌
    I teraz tak, mam dwa włączniki: jeden do światła, drugi do wentylatora. Od włącznika wentylatora idzie 3-żyłowy kabel, a są wykorzystane tylko dwie żyły.
    Czy jeśli na tę trzecią żyłę dałbym prąd, a masę wziąłbym bezpośrednio z lampy, to by to działało?
    Podejrzewam, że według wszelakich reguł elektryki nie wchodzi to w grę, ale chciałbym mieć głośnik na osobnym włączniku.
    No chyba że podłączę głośnik do lampy w łazience i za każdym razem on się będzie uruchamiał po włączeniu światła.

Co będzie rozsądniejsze?
    Chyba że jest jakieś inne rozwiązanie?
    Jakiś włącznik zdalny sterowany po Wi-Fi między lampą a głośnikiem i włączać ręcznie z telefonu?
  • REKLAMA
  • #2 21432766
    sajmon_mówi
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Ok, już wykminiłem sposób:
    Między lampą a głośnikiem zamontuję switch mini Zigbee, skonfiguruję go tak, że po załączeniu światła ma być off, a w Home Assistant później sobie go włączę, jeśli będę chciał używać głośnika.
REKLAMA