logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić nazwę użytkownika w Windows 11 v. 24H2?

Janeo 10 Lut 2025 16:42 5643 4
REKLAMA
  • #1 21433621
    Janeo
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Witam,

Mam Win11 v. 24H2.

Podczas instalacji MS każe się logować i nazwę użytkownika tworzy z części adresu mailowego, np. gbur(_at_)wp.pl, czyli w Users nazwę "gbur" :0(. Chcę to zmienić na taką nazwę użytkownika, jaką miałem w Win10.

Oczywiście jak by się dało dodatkowo zmienić nazwę konta, to jeszcze lepiej. Próbowałem coś znaleźć w necie, ale ani w Panelu sterowania nie mam opcji zmiany nazwy konta, a już zmiana nazwy użytkownika wymaga wylogowania się (dalej więc nie mam pojęcia jak to przebiega), a komputer nie pozwala mi się wylogować. Znaczy, ja każę się wylogować, a potem żeby wejść to PIN -> znów zalogowany.

Ale najważniejsza jest zmiana nazwy użytkownika.

Czy ktoś wie jak to zrobić jakimś innym sposobem? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21433666
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1095
    Na zadane w tytule pytanie Copilot odpowiada tak:
    "Aby zmienić nazwę użytkownika w Windows 11 v. 24H2, wykonaj poniższe kroki:

Otwórz Panel sterowania: Kliknij przycisk "Start" i wpisz "Panel sterowania", a następnie otwórz aplikację.

Wybierz "Konta użytkowników": W Panelu sterowania znajdź i kliknij opcję "Konta użytkowników".

Zmień nazwę konta: W nowym oknie wybierz "Zmień swoją nazwę konta". Wprowadź nową nazwę użytkownika i potwierdź zmianę1.

Jeśli korzystasz z konta Microsoft, możesz zmienić nazwę użytkownika online. Zaloguj się na swoje konto Microsoft, przejdź do sekcji "Twoje informacje" i kliknij "Edytuj nazwę"1. Wprowadź nową nazwę i zapisz zmiany.

Czy to pomoże? Jeśli masz jakieś pytania, daj mi znać!"
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 21433703
    Janeo
    Poziom 12  
    >>21433666
    Niestety u mnie nie ma "Zmień nazwę", może Copilot oparł się na 22H2 :-). W żadnej z rozwijanych opcji ze zdjęcia :-(

PS Copilot:
    Te cuda trzeba nieraz uczyć co uczyniłem z Moniką, bo na pytanie "jak przywrócić ustawienia do Office 2003 napisała straszne bzdety opierając się zresztą na takowym w necie. Po pouczeniu otrzymałem głęboką myśl, że "no proszę, czego można się jeszcze nauczyć z ery pre-cloud'owej". :-)

Zrzut ekranu panelu sterowania Konta użytkowników w systemie Windows.

Ale dzięki za podpowiedź z Copilotem MS, właśnie z nim prowadzę dyskusję.
  • REKLAMA
  • #4 21435686
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Możesz zmienić typ swojego konta z konta Microsoft na konto lokalne, jeśli nie musisz z jakiegoś powodu koniecznie logować się kontem MS. Tam możesz sobie dowolnie wyświetlaną nazwę ustawić. Konto lokalne również da się bez hasła zostawić, jeśli hasła nie potrzebujesz.
  • #5 21435838
    Janeo
    Poziom 12  
    Tak dzięki, to mam za sobą, ale chcę zmienić nawę katalogu Users.

ps; nawiązując do mojej wcześniejszej uwagi w rozmowie z Copilotem, ów Sztuczny poradził podmienić wszystko w Rejestrze Users\xxx na Users\aaa, haha :-))). Tego po prostu nie da się zrobić nawet spod dysku ratunkowego z WinCE . No może gdy miałbym dysk ratunkowy na Linux i dogrzebałbym się do plików rejestru, ale Copilot w ogóle takimi niuansami sie nie zajmuje. Coś takiego ODPADA.

Ale znalazłem w Googlu, może spróbuję:
    https://www.elevenforum.com/t/change-name-of-user-profile-folder-in-windows-11.2133/
REKLAMA