logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jura F70 – egeneracja młynka, jaki smar w przekładni planetarnej plus zmiana żaren

Jarek91 10 Lut 2025 19:02 771 12
REKLAMA
  • #1 21433879
    Jarek91
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Szanowni koledzy i koleżanki.
    Przysiadłem do przeglądu mojego ekspresu do kawy jak w tytule.
    Jest to ekspres z młynkiem do kawy na silniku Johnson DC751(2)LSG w planach wymiana szczotek i dogłębne czyszczenie silnika. Dokopałem się do modułu przekładni planetarnych, które pracują w smarze. Pytanie do osób które już kiedyś tak kompleksowo regenerowały młynek. Jaki smar tam zastosować?

Pytanie również mam o doświadczenia osób które zmieniały żarna ze szlifu V3 na V5. Czy w tym ekspresie to ma rację bytu?

Czy w tym modelu stosowano różne młynki tylko np. inne rewizje lub na innych silnikach? Czy ktoś kto orientuje się w naprawach tych ekspresów mógłby mi podpowiedzieć czym się różniły i jakie oznaczenia modelowe miały?
    Z góry serdecznie dziękuję za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21435030
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1793
    Tylko oryginalne czesci .Przesylam servisowke.
    Załączniki:
    • S13969_20180606_19_02.pdf (1.43 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 21435049
    Jarek91
    Poziom 15  
    >>21435030
    Bardzo dziękuję za odpowiedź i przesłaną serwisówkę. Podkreślam, że zespół młynka występuje oficjalnie jako jedna pozycja katalogowa i owszem można go jeszcze zakupić ale jest dość drogi. Zestawiając możliwość zakupu żaren (również oryginalnych - dostępnych w jednym z największych sklepów internetowych z oryginalnymi częściami) tyle że z zmodyfikowanym szlifem plus nowe szczotki do silnika zapewnia bardzo dobrą regenerację tego modułu.
    Tak więc by to był moduł zregenerowany na częściach oryginalnych.
    Z oryginalnych części dostępne są:
    * Szczotki;
    * górny pierścień żarna w starym szlifie V3
    * komplet żaren w szlifie v5;

Niestety nie mam pojęcia jaki smar stosuje się w zamkniętej części młynka - przekładniach planetarnych.
    Oraz czytałem że żarna w nowym szlifie generują zbyt dużo kawy do tego zbyt drobno zmielonej więc chciałem zapytać bardziej doświadczone osoby o ile pozycji grzechotki kulki łożyskowej trzeba przestawić młynek względem ustawienia "na znacznikach pisanych markerem) aby na nowych żarnach osiągnąć optymalny efekt jak przy nowych żarnach na szlifie v3.
  • REKLAMA
  • #4 21435101
    ssss
    Poziom 38  
    Nalezy samem ustawic na stare znaczniki a nastepnie jezeli bedzie za grubo zmielona lub za mocno ustawic
    Załączniki:
    • Reparaturanleitung_Siemens_Bosch_Mahlwerk_reparieren_einstellen.pdf (3.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21435120
    Jarek91
    Poziom 15  
    >>21435101
    Ok czyli dokładnie tak jak czytałem. Pozostaje kwestia smaru stosowanego w tej czarnej części młynka (zamkniętego lejka) gdzie pracuje przekładnia planetarna.

Silnik elektryczny z elementami przekładni młynka w dłoni.
  • REKLAMA
  • #6 21435140
    ssss
    Poziom 38  
    Tam nie nalezy nic ruszac jezeli dziala.
  • #7 21435148
    Jarek91
    Poziom 15  
    >>21435140
    No dobrze, a załóżmy że jest już za późno. Bo w sumie już mechanizm rozebrałem i jakieś zanieczyszczenia się dostały więc i tak czeka mnie oczyszczenie mechanizmu i aplikacja nowego smaru.
  • Pomocny post
    #8 21435282
    ssss
    Poziom 38  
    OKS Multisiliconfett 1110 NSF-H1
  • #9 21435322
    Jarek91
    Poziom 15  
    Bardzo dziękuję. Podliczam więc koszt części i ewentualny zakup nowego młynka ze sklepu z Niemiec.

Edit:
    Miałbym jeszcze pytanie. Gdzie idzie Oring ze strony numer 6 schematu pozycja 326 numer części 59385 Mi wygląda na to że powinny być dwa i powinny być nawleczone na plastikowe dysze wylewki kawy i potem wsunięte w chromowaną nakładkę ale może się mylę.

Schemat techniczny z zaznaczonym oringiem o numerze pozycji 326.

Zbliżenie na metalową część z nakładką.

Edit 2
    Porównując rysunek z serwisówki w miejscu gdzie wkręca się kompensator ciśnienia w pompę wody widoczny jest jeden oring uszczelniający nakładany na kwint kompensatora.
    Natomiast wewnątrz złącza pompy jest również oring nieuwzględniony na schemacie. Czy on tam ma być?

Rysunek przedstawiający części złożenia pompy wody z oznaczeniami.

Zbliżenie na plastikowe złącze z uszczelką O-ring na elemencie.
  • #10 21467587
    Jarek91
    Poziom 15  
    Kwestia oringu w pompie wyjaśniona. Powinien tam być.

Mam ogromną prośbę w kwestii oringu na schemacie oznaczonego numerem 326. Bladego pojęcie nie mam gdzie powinien iść i czy w ogóle powinien tutaj występować. Czy ktoś z praktycznym doświadczeniem tego modelu byłby w stanie podpowiedzieć? Zamówiłem niby dwa oringi opisane w oryginale : Dichtung für das Auslaufrohr vorne am Kaffeeauslaufschieber und am Übergangsstück oben auf der Brüheinheit. Ale nie mam pojęcia czy to o to chodzi czy to kwestie tłumaczenia i interpretacji.
  • #11 21468706
    cricket1
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Co do żaren to ja jakiś czas temu wymieniałem w swojej jurze f50 i właśnie dałem ten nowszy szlif. Mieli ładnie i odpowiednią ilość ale długo go kalibrowalem. Nie pamiętam już w którą stronę ale ustawienie na optymalny przemiał sporo się roznilo od znaczników. Także nie masz co się obawiać tych nowych żaren

Dwa pierścienie żaren młynka do kawy na drewnianej powierzchni, z niebieskim narzędziem w tle.
    Dwa metalowe żarna do młynka widoczne na drewnianej powierzchni, jedno z widoczną rdzą.

EDIT: W przyszłym tygodniu pewnie będę ją otwierał to jak nie będziesz miał jeszcze wymienionych to wstawię zdjęcie jak jest ustawiony
  • #12 21470491
    Jarek91
    Poziom 15  
    Uważam, że im więcej informacji tym lepiej. Seria F a więc F50, F70 i F90 oraz najnowsze wypusty to bardzo porządne urządzenia dla których przebieg rzędu 12 tys. kaw to nic strasznego. Dlatego każdy kto chce sobie ten ekspres zregenerować może chcieć tu kiedyś zajrzeć.
    Dla potomności zostawiam informację o fabrycznie nowych szczotkach do tego silnika.
    Uwaga nie są one wstępnie szlifowane (całkowicie prostokątne) i mają długość 9 [mm]. Tak więc porównując do swoich można ocenić stopień zużycia (przy uwzględnieniu liczby zrobionych kaw). Dodam, że te szczotki są bardzo twarde i mają charakterystyczny rowek na sprężynę dociskową zintegrowaną w silniku.

Cyfrowa suwmiarka pokazująca długość 9,00 mm.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regeneracji młynka w ekspresie Jura F70, w szczególności wymiany szczotek silnika Johnson DC751(2)LSG oraz czyszczenia i smarowania przekładni planetarnej młynka. Zalecane jest stosowanie oryginalnych części, w tym szczotek oraz żaren w dwóch wersjach szlifu: starszym V3 i nowszym V5. Nowe żarna V5 wymagają kalibracji, gdyż różnią się ustawieniem przemiału od fabrycznych znaczników i mogą mielić drobniej, generując więcej kawy. W przekładni planetarnej stosuje się smar OKS Multisiliconfett 1110 NSF-H1. Wymiana i czyszczenie mechanizmu jest możliwa, choć w działającym młynku nie zaleca się ingerencji w przekładnię. Poruszono także kwestie uszczelnień typu oringów w układzie kawy i pompy, gdzie potwierdzono obecność oringów niewidocznych na schematach serwisowych. Wymieniono także informacje o fabrycznych szczotkach silnika – mają długość 9 mm, są twarde i nie są wstępnie szlifowane. Wspomniano o różnych rewizjach młynków w serii F (F50, F70, F90) oraz o dostępności części zamiennych w sklepach internetowych, w tym niemieckich.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA